Pénteken a 6. Pest Megyei Focigálával nyitja meg kapuit az új labdacsarnok Dabason

2018. november. 14., 16:23   |    

Pénteken a 6. Pest Megyei Focigálával nyitja meg kapuit az új labdacsarnok Dabason

A Pest megyei labdarúgást mindenkor irányító szövetségi szervezet – 2011 előtt Pest Megyei Labdarúgó Szövetség, manapság MLSZ Pest Megyei Igazgatósága – 1983 óta minden évben (!), immáron sorrendben a 36. alkalommal rendezi meg más és más korosztályok számára a hagyományos Pest Megyei Labdarúgótornát. A sportesemény helyszíne Dabas, időpontja november 16-án, péntek 11 órától.

Az idei torna egyébiránt 2002 óta – 2018-ban már 17. alkalommal – hivatott megőrizni a valamikori Pest Megyei Labdarúgó Szövetség néhai főtitkára, Turóczi Béla emlékét is. A rendezvényt 2016 és 2017 után 2018-ban ismét az öregfiú korosztály számára írta ki a szervező, amely az igazgatóság 2014 januárjában indított gálatorna-sorozatának 6. állomása.

A mindig jó hangulatban zajló "fociturnénak” [az igen kifejező szóalakot Rafai Emil székelykeresztúri polgármestertől idézve használja az eseményre az MLSZ PMI által kiadott húszoldalas, színes programfüzet; a kifejezést ezen értelmében 2018. február 9-én a Székelykeresztúron sorra került Puskás Ferenc Öregfiú-teremfocitorna megnyitóján hallották először a szervezők] Dabas városa, közelebbről az impozáns, minden igényt kielégítő, a település sári részén található Wellis Sport Park, annak is legújabb ékköve ad otthont. 2018 őszére készült el ugyanis – önkormányzati forrásból és az MLSZ és a Pest Megyei Igazgatóság által jóváhagyott TAO-támogatásból – az a többfunkciós labdacsarnok, amely szabvány méretű futsalpályát foglal magában akként, hogy a speciális vonalazásnak köszönhetően egyben három teniszpálya egyidejű használatára is alkalmas. A csarnok műszaki átadására október 19-án került sor, a használatbavételi engedélyeztetés e sorok írásakor van/volt folyamatban. A 6. Pest Megyei Focigála (36. Pest Megyei Labdarúgótorna; 17. Túróczi Béla Emléktorna) egyúttal ezen új létesítmény nyitó rendezvényére is szolgál, amelyen a megjelenteket Kőszegi Zoltán, Dabas város polgármestere, az FC Dabas SE elnöke köszönti majd.

A 6. Pest Megyei Focigála helyszíne, az impozáns új dabasi labdacsarnok

A megmérettetésen házigazdaként az FC Dabas Sportegyesület edzői alakulata, a felvidéki Ipolyszalka (Salka), az egykori NB I-es kiválóságokból álló Pest Megyei Grundfocisták, a székelyföldi Székelykeresztúr Város Önkormányzatának együttese, valamint a rendező – és egyébként címvédő – MLSZ Pest Megyei Igazgatóság gárdája vesz részt. Az öt csapat körmérkőzéseken dönt a helyezésekről.

Ami a Pest Megyei Grundfocistákat illeti, ez a gárda igazi – jó értelemben vett – gálaalakulat, ahová "kötelező belépőnek” számít a mindenkori csapattagok számára legalább az NB I-es profi labdarúgómúlt. Ezt az alkalmi – ámde roppant neves – társulatot az MLSZ Pest Megyei Igazgatósága hívta életre még 2013 januárjában, a 2012 őszén indított népszerű Pest Megyei Grund Road Show után. A labdarúgást népszerűsítő jelentősebb Pest megyei rendezvényeken rendre tiszteletét teszi az együttes, amelynek az összetétele alkalomról alkalomra változik ugyan, de ami az állandóságot képviseli benne: rendre olyan egykori kiváló, tekintélyes élvonalbeli – sőt sok esetben válogatott – múlttal rendelkező labdarúgókból áll össze a keret, akik manapság már sportvezetőként, edzőként, esetleg még mindig aktív labdarúgóként Pest megyei egyesületek kötelékében tevékenykednek vagy tevékenykedtek, szolgálva az amatőr futballt. A csapat ,,kispadján” sem akárkik foglalhattak eddig helyet az elmúlt évek során a különféle tornákon, elég csak Csank János mesteredző, egykori szövetségi kapitány, vagy Dunai Antal, az 1968-as mexikói játékok olimpiai bajnok labdarúgója, az MLSZ tanácsadójának a nevét megemlíteni, Egervári Sándor és Várhidi Péter korábbi szövetségi kapitányokról nem is beszélve.

Az alkalmi társulat tagjai a Pest megyei pályaavató tornákon és a hagyományosan január elején megtartott Pest Megyei Szakmai Napon szokták még megcsillogtatni az idő múlásával cseppet sem megkopott tudásukat – ilyenkor jellemzően tornagyőztesként abszolválják éppen aktuális ,,fellépésüket”. A korábbi kiváló labdarúgók foci iránti szenvedélyét, a játék és a győzelem szeretetét hűen kifejező jelenetsora legutóbb tavaly szeptemberben, Dabason volt megfigyelhető, amikor a döntőben a Pest Megyei Grundfocisták csapata 0–1-es félidei állást követően előbb Vörös Péter révén egyenlített, majd egy perccel a lefújás előtt egy szerencsés támadás végén – kétszer is kedvezően pattant meg számukra az egyébként célt tévesztő labda – Egressy Gábor közeli fejese révén megszerezte a vezető találatot. A pálya szélén a bent zajló játékkal izgatottan együtt élő Détári–Hamar (edző)páros mintha éles, hivatalos bajnoki vagy válogatott mérkőzésen lennének, önfeledten, gyermeki módon örült a vezető találatnak, majd Détári Lajos kiadta az utasítást: "Ez az, bravó! Irány hátra, gyerekek! Egy perc van vissza, ezt már védekezzétek ki valahogy!”

A 2017. szeptember elsején Dabason rendezett 4. Pest Megyei Focigálán győztes Pest Megyei Grundfocisták csapata

Kedvcsináló gyanánt lássuk a Pest Megyei Grundfocisták csapata bő keretének tagjait (a félkövéren szedett személyek kaptak meghívást a 6. Pest Megyei Focigálára, és vissza is igazolták részvételüket) – a név után zárójelben az érintett személy születésének évét, majd játékospályafutásának – a Wikipédia és az MLSZ informatikai rendszerében fellelhető információk alapján összegyűjtött – meghatározóbb csapatait tüntettük fel: Albert Flórián (1967; Ferencváros; válogatott), Aranyos Imre (1966; Vác, Ferencváros, Vasas, Honvéd; válogatott), Balajcza Szabolcs (1979; Kaposvár, Újpest, Siófok), Egressy Gábor (1974; Újpest, BVSC, MTK, Diósgyőr, Zalaegerszeg; válogatott, olimpiai résztvevő), Fehér Csaba (1975; Pécs, Újpest, MTK, NAC Breda; válogatott), Halmai Gábor (1972; Videoton, Honvéd, MTK, Ekeren, Hapoel Tel-Aviv; válogatott), Hamar István (1970; Csepel, Honvéd, MTK, Vasas, Videoton, Beitar Jeruzsálem; válogatott), Horváth Dávid (1985; Ferencváros), Jávor István (1972; BVSC; futsalosként Külker, Cső-Montage, Rubeola; válogatott), Jenei Sándor (1965; Honvéd, Pécs, Siófok, Újpest), Juhár Tamás (1972; Vasas, Újpest; válogatott), Jurácsik Mátyás (1960; Újpest), Kabát Péter (1977; Honvéd, Vasas, Újpest, Debrecen; válogatott), Kasza István (1970; Vác, Dorog), Kemenes Szabolcs (1986; Ferencváros, Honvéd), Keresztúri András (1967; Dabas, Ferencváros, MTK, Parmalat, Csepel, Cegléd, Békéscsaba, Vasas; válogatott), Koszta János (1959; Videoton, Vác, BVSC; válogatott), Kovács Béla (1977; Honvéd, Ferencváros; válogatott), Kovács Kálmán (1965; Honvéd, Auxerre, Valenciennes; válogatott, vb-résztvevő); Kövesfalvi István (1968; BVSC, Vasas, Debrecen, Gázszer, Diósgyőr), Króner Péter (1967; BVSC), Lisztes Krisztián (1976; Ferencváros, VfB Stuttgart, Werder Bremen, REAC, Paks, Vasas; válogatott, olimpiai résztvevő), Molnár Zoltán (1973; Újpest, BVSC, MTK, Dunaferr, Paks, Szolnok; olimpiai résztvevő), Pisont István (1970; Honvéd, MTK, Vecsés, Beitar Jeruzsálem, Hapoel Tel Aviv; válogatott), Pozder Nenad (1977; Diósgyőr), Rabóczki Balázs (1978; MTK, Dunaferr, Norrköpping, Kobenhavn, Sopron, Honvéd; válogatott), Romanek János (1966; Honvéd, Vác, Pécs), Sallai Sándor (1960; Debrecen, Honvéd; válogatott, 2x vb-résztvevő), Simek Péter (1980; Videoton, Gázszer, Vasas, Újpest; válogatott), Sipeki István (1979; Diósgyőr, Paks, Vác), Szeiler József (1965; Ferencváros), Szűcs László (1974; Kaposvár, MTK, Újpest; strandlabdarúgó-válogatott), Takács László (1973; Vasas), Telek András (1970; Ferencváros, Zalaegerszeg; válogatott), Vén Gábor (1977, Vác, Ferencváros, Kispest), Vörös Péter (1977; Szeged, MTK, Pápa, Diósgyőr, Haladás, Kecskemét, Szolnok), Vojtekovszki Csaba (1966; Eger, Vác, Siófok).

A 6. Pest Megyei Gálafoci-turné mérkőzéseit természetesen ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.
A torna alkalmából az MLSZ Pest Megyei Igazgatósága színes programfüzetet adott ki, amely az alábbi linken tekinthető meg:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2088466774542905&type=1&l=48894529ec

 

 


További hírek

Általános
Pest Vármegyei Kupa: a Dunaharaszti jutott utolsóként a négy közé

2024-03-27 15:20:03

Pest Vármegyei Kupa: a Dunaharaszti jutott utolsóként a négy közé

Nem sikerült az újabb bravúr a Dunakanyar-Szentendre együttesének, amely a hétvégi, Maglód elleni bravúros bajnoki győzelem után tegnap este a Pest Vármegyei Kupa negyeddöntőjében már nem bírt egy másik éllovassal, az I. osztályt 11 pont előnnyel vezető Dunaharasztival.

Általános
Pest Vármegyei Kupa: Gödöllő – Dunakanyar-Szentendre/Dunaharaszti és Diósd – Viadukt-Biatorbágy a fináléért

2024-03-25 15:34:51

Pest Vármegyei Kupa: Gödöllő – Dunakanyar-Szentendre/Dunaharaszti és Diósd – Viadukt-Biatorbágy a fináléért

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenyiroda a korábbi évek hagyományaihoz híven ma délután a megjelent sportszervezetek képviselőinek jelenlétében a Vármegyeházán kisorsolta a Pest Vármegyei Kupa elődöntőinek, valamint a két még fennmaradó országos főtáblás helyért a területi sorozat részeként zajló Magyar Kupa pótselejtezők párosításait.

Általános
Pest vármegyei lány U15-ös kis- és keresztpályás bajnokság: rajt hat helyszínen

2024-03-22 13:29:58

Pest vármegyei lány U15-ös kis- és keresztpályás bajnokság: rajt hat helyszínen

Március 23-án és 24-én, utolsóként a korosztályos pontvadászatok közül az egyaránt tornarendszerben zajló U15-ös lány kis- és keresztpályás bajnokságokban is folytatódik a tavaszi idény.

Általános
Pest vármegyei öregfiúk: tavaszi rajt Gödön pályaavatással, rangadó Hatvanban és Dányban

2024-03-22 09:07:46

Pest vármegyei öregfiúk: tavaszi rajt Gödön pályaavatással, rangadó Hatvanban és Dányban

Mindenki a „fedélzeten” az öregfiúknál, azaz a tavalyi létszámú mezőny vág majd neki a tavaszi folytatásnak valamennyi csoportban. A bajnokság második fele március 25-én, hétfőn veszi kezdetét, és az összes csoportban komplett fordulóra kerül sor.

Értesítők, információk

2024-03-28 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.03.28.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-03-26 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.03.26.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-03-14 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.03.14.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok