16. Országos Sípmester Fesztivál: Pest megye ötödik, Békésé a tornagyőzelem

2023. január. 16., 10:02   |    

16. Országos Sípmester Fesztivál: Pest megye ötödik, Békésé a tornagyőzelem

Két évnyi – a koronavírus miatti – kényszerszünet után január 7-én és 8-án Szegeden, a 2021-ben átadott Pick Arénában került sor a 16. Országos Sípmester Fesztiválra, ahol az ország legjobb játékvezetői mérkőzhettek meg egymással kispályán.

A rendezői jogot ezúttal Csongrád-Csanád megye tudhatta a magáénak. A kétnapos, végig jó hangulatú fesztivál első napján a csoportmérkőzésekre került sor, ekkor a Pest megyei csapatnak (a fotón) Hajdú-Bihar, Tolna, Somogy, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye legjobb játékvezetőivel kellett megmérettetnie magát. Sípmestereink remekül teljesítettek szombaton: ugyan az első találkozón a Hajdú-Bihar megyeiekkel még döntetlent játszottak, azonban az utána következő három csoporttalálkozót győzelemmel sikerült zárniuk, így veretlenül, csoportgyőztesként várhatták játékvezetőink a vasárnapi helyosztó küzdelmeit.

Az 5. helyen zárt Szegeden a Pest megyei játékvezetők válogatottja

Sajnos a torna második napja nem indult kedvezően a mieinknek, hiszen 2–0-s vereséget szenvedtek sípmestereink Győr-Moson-Sopron megyétől, így az 5. hely megszerzése lett a kitűzött cél, amit végül sikerült elérni előbb Bács-Kiskun megye, majd pedig Budapest legyőzésével. Összességében elmondható, csapatunk egyetlen találkozón maradt alul, igaz, azt éppen a legrosszabbkor, de az elért 5. helyre így is joggal lehet büszke a csapat. A 16. Országos Sípmester Fesztívál trófeáját végül Békés megyének sikerült elhoznia, a 2. helyen Vas megye végzett, míg Győr-Moson-Sopron megye bronzéremmel zárta az idei tornát; a két helyosztó végeredménye egyaránt 4–1 volt.

A budapesti játékvezetők válogatottját fordulatos mérkőzésen 4–3-ra verték a mieink

Az idei sípmester fesztivál vonatkozásában a Pest megyei csapat két tagja, Jakab Árpád, a játékvezetői bizottság alelnöke és a hat találatával házi gólkirálynak bizonyuló Porkoláb Ferenc és Benkő Tamás, az MLSZ Pest megyei igazgatója értékelte a mieink szereplését.

JAKAB ÁRPÁD, a Pest megyei Játékvezetői Bizottság alelnöke: – Sajnos a tornát beárnyékolta Fenyvesi Szabolcs és Fenyvesi Arnold játékvezető kollégáink édesapjának halála. A Pest megyei játékvezetők nevében közös fotóval emlékeztünk meg Anti bácsiról. Ezúton is szeretném kifejezni őszinte részvétünket a Fenyvesi családnak. A felkészülést tavaly novemberben kezdtük el az idei sípmester fesztiválra, ennek keretében sikerült edzőmérkőzéseket szerveznünk társmegyei sportbarátainkkal, továbbá részt vehettünk Tápiószentmártonban a 8. Pest Megyei Focigála Turnén. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is minden támogatást megkaptunk a sikeres felkészüléshez. Az idei játékoskeretünkben a tapasztalt kollégák mellé igyekeztünk megtalálni azon fiatalokat is, akik a későbbiek során jó eséllyel pályázhatnak az országos kerettagságra is. Szerettük volna velük megismertetni a hazai játékvezetés légkörét, mert a játék mellett ez is a torna egyik legfontosabb értéke. A szombati selejtezőkön nagy izgalmak mellett veretlenül sikerült megszereznünk a csoportelsőséget, így hosszú idő után újra izgatottan vártuk az esti gálavacsorát, ahol kisorsolták a másnap reggeli negyeddöntő párosítását. Vasárnap reggel nyolc órakor mi nyitottuk a napot, a korai mérkőzésre nehezen pörögtünk fel Győr-Moson-Sopron ellen, így sajnos vereséget szenvedtünk és nem kerültünk a legjobb négy együttes közé. A folytatásban a 2018 és 2020 között „zsinórban” háromszor tornagyőztes társmegyei barátainkat, Bács-Kiskun megyét kaptuk ellenfelül, ellenük nagyszerű játékkal 4–2-es győzelmet arattunk. Az 5. helyért a budapesti kollegákkal kerültünk szembe. Ez a párosítás – függetlenül az éppen aktuális helyezés eldöntésétől – mindig kiemelt a számunkra, mondhatni a sípmester fesztivál „derbije”. Szoros mérkőzésen, többnyire a védekezésre koncentrálva, távoli lövésekkel sikerült megnyernünk a találkozót. Összességében elégedett vagyok a csapat helyezésével, azonban minimális csalódottság van bennem a negyeddöntő kapcsán. A fő célunk az volt, hogy a játékvezetőink jól érezzek magukat, illetve együtt legyenek és jókat beszélgessenek az ország minden tájáról érkező kollegákkal. Mindez maximálisan teljesült, így nem is kívánhatnék mást, csakis hasonló folytatást 2024-ben, Veszprém városában. Ezúton is szeretnénk megköszönni minden támogatást a Pest Megyei Igazgatóságnak és a játékvezetői bizottságunknak. A szervezőknek pedig hatalmas dicséret jár, hiszen tökéletesen megszervezett tornát bonyolítottak le Szegeden.

A szegedi dóm előtt készült fotón a Pest megyei küldöttség méltó módon emlékezett meg Fenyvesi Szabolcs édesapjáról

PORKOLÁB FERENC, a Pest megyei játékvezetői csapat házi gólkirálya 6 találattal: – Kiváló szervezés mellett, a vadonatúj Pick Arénában volt lehetőségünk megmutatni, hogy a Pest megyei játékvezetés nem csak sípmesteri működésével, hanem a játéktudásával is az ország élmezőnyébe tartozik. Megyénk vezetése remek szervezéssel minden feltételt biztosított ahhoz, hogy megfelelően fel tudjunk készülni a megmérettetésre. Szombaton, a csoportmérkőzések során reálisan nézve három megye válogatottja pályázott a két továbbjutást érő helyre, végül elsőként jutottunk tovább három győzelemmel és egy döntetlennel. A felsőházba jutott nyolc csapat közel azonos szintet képviselt, így közöttük a pillanatnyi forma döntött a negyeddöntőben, esetünkben Győr-Moson-Sopron megye javára. A tornát két újabb győzelemmel – Bács-Kiskun és Budapest ellenében –, látványos mérkőzéseken sikerült lezárni, ahol hagyományosan presztízsmeccsen sikerült megszerezni az ötödik helyet a fővárosiakkal szemben. Kis szerencsével akár éremért is küzdhettünk volna, de összességében így is nagyon jó hangulatú, csapatunk számára sikeres tornát tudhatunk magunk mögött, amelyből úgy gondolom, mindenki a maximumot nyújtva vette ki a részét.

BENKŐ TAMÁS, az MLSZ Pest megyei igazgatója: – Az illendőség úgy kívánja, hogy elsőként a házigazda Csongrád-Csanád Megyei Igazgatóságról ejtsek szót. Impozáns helyszínen, nagyszerű betétprogramokkal, remekül szervezett és végig gördülékeny lebonyolítás mellett, professzionális kommunikációval és médiajelenléttel felejthetetlen fesztivált rendeztek vendéglátóink, kiváló csapatmunkában. Szívből gratulálok a megvalósításban érintett valamennyi személynek, külön Nógrádi Tibor igazgató kollégámnak és Kalmár László játékvezetői bizottságvezetőnek. Ami Pest megyét illeti, a megszerzett 5. hely reális, sőt az felül is múlta a várakozásainkat, hiszen ez a 2014-es hazai rendezésű tornagyőzelem utáni legjobb eredményünket jelenti. A 2015 és 2020 között megrendezett hat viadalon helyezéseink átlaga 14,33 – a legjobb a 2020-as budapesti 6., a legrosszabb a 2017-es szombathelyi 19. helyezés volt –, ahhoz képest a mostani 5. helyünk kimagasló. Gratulálok a Pest megyei játékvezetői csapatnak és stábnak! Ezzel egyszersmind végre magasabbra helyezhetjük a lécet a labdát is ügyesen kezelő játékvezetőink előtt. Nagyon megtisztelő volt számomra a csodálatos Pick Arénában a szegedi kötődésű világhírű sportolók ellen a megyei-budapesti JB-elnökök csapatában pályára lépni, köszönöm a lehetőséget a játékosmenedzsernek is kitűnő Székely Ferenc elnök úrnak.

Csapatunk eredményei a Körös-csoportban:
Pest – Hajdú-Bihar 2–2
GÓL: Porkoláb F., Németh K., ill. Szűcs L., Tusa Z. (öngól).

Pest – Tolna 4–2
GÓL: Jakab M., Mákos M. D., Németh K., Porkoláb F., ill. Debreceni K., Czagány Z.

Somogy – Pest 0–1
GÓL: Tusa Z.

Borsod-Abaúj-Zemplén – Pest 1–2
GÓL: Németh Z., ill. Németh G., Jakab M.

Felsőházi rájátszás
Pest – Győr-Moson-Sopron 0–2
GÓL: Takács Á., Urbán Á.

Pest – Bács-Kiskun 4–2
GÓL: Mákos M. D. (2), Németh G., Jakab M., ill. Bacsi N. L., Fehérvári P.

Pest – Budapest 4–3
GÓL: Porkoláb F. (3), Mákos M., ill. Milavecz P., Czakó T., Szőts G.

Hét gólt és Pest megyei sikert hozott a budapestiek elleni felsőházi párharc

A 3. helyért
Győr-Moson-Sopron – Hajdú-Bihar 4–1

Döntő
Békés – Vas 4–1

A XVI. Sípmester Fesztivál végeredménye: 1. Békés; 2. Vas; 3. Győr-Moson-Sopron; 4. Hajdú-Bihar; 5. PEST; 6. Budapest; 7. Bács-Kiskun; 8. Fejér; 9. Szabolcs-Szatmár-Bereg; 10. Zala; 11. Borsod-Abaúj-Zemplén; 12. Baranya; 13. Somogy; 14. Heves; 15. Komárom-Esztergom; 16. Veszprém; 17. Csongrád-Csanád; 18. Nógrád; 19. Tolna; 20. Jász-Nagykun-Szolnok.

Különdíjat nyert labdarúgók:
Gólkirály: Urbán Richárd (Győr-Moson-Sopron) – 9 találattal;
Legjobb női játékos: Debreceni Kata (Tolna);
Legjobb férfi játékos: Héra Csanád (Vas);
Legjobb kapus: Kovács Antal (Békés);
Legfiatalabb játékos: Maczik Milán (Somogy);
Legrutinosabb játékos: Varga László (Heves);
Fair-play díj: Tolna megye.
A csoportmérkőzések, valamint az alsó- és a felsőház eredményei megtekinthetőek az alábbi linken: https://adatbank.mlsz.hu/league/59/6/26712/1.html

A 16. Sípmester Fesztivállal kapcsolatban bővebb információk az alábbi, az eseményre készült honlapon találhatók:
https://sipmester2023.hu/

A szervezők – a hagyományoknak megfelelően – gálamérkőzést is rendeztek a bronzcsata elé, számos világklasszis, szegedi kötődésű sportolót a parkettre varázsolva. A találkozón igazságos döntetlen született izgalmas, közönségszórakoztató forgatókönyv szerint: a JB-elnökök vezettek 1–0-ra, majd fordított és 3–1-re elhúzott az élsportolók együttese, végül sikerült visszajönnie a meccsbe és öt perccel a vége előtt egyenlítenie a játékvezetőknek. Az „all-star” gárda az utolsó pillanatokban kapufát rúgott...

A döntetlenre végződött gálamérkőzés résztvevői

Szeged Neves Sportolói – Megyei/budapesti JB-elnökök 3–3
SZNS: Mihálffy Béla (országgyűlési képviselő) – kapus; Kiss Zsolt (többszörös magyar bajnok és kupagyőztes válogatott kosárlabdázó); Mocsári Bence (többszörös magyar bajnok paraúszó, paratriatlonista); dr. Molnár Tamás (3-szoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok, világkupagyőztes, magyar, horvát, jugoszláv és máltai bajnok válogatott vízilabdázó); Nagy Péter (Eb-bronzérmes, sokszoros magyar bajnok súlyemelő); Olasz Anna (világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, magyar bajnok hosszútávúszó); dr. Szabó Zoltán (BEK- és európai Szuperkupa-győztes, magyar bajnok vízilabdázó); Vadkerti Attila (olimpiai 4. helyezett, EHF-kupagyőztes magyar bajnok és kupagyőztes válogatott kézilabdázó); Vajda Attila (olimpiai és világbajnok kenus); Zubai Szabolcs (olimpiai 4. helyezett, magyar bajnok és EHF-kupagyőztes válogatott kézilabdázó) – mezőnyjátékosok.
JB-ELNÖKÖK: Pap István (Nógrád megye) – kapus; Horváth Róbert (Hajdú-Bihar megye), Kalmár László (Csongrád-Csanád megye), Kelemen Attila (Heves megye), Makai János (Tolna megye), Nagy István (Baranya megye), dr. Paróczai Dezső (Jász-Nagykun-Szolnok megye), Sári Csaba (Fejér megye), dr. Varga Zsolt (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Benkő Tamás (Pest megye, igazgató) – mezőnyjátékosok.
GÓLSZERZŐK: Kiss Zsolt (2), dr. Szabó Zoltán, ill. Nagy István, Benkő Tamás, dr. Varga Zsolt.

A JB-elnökök csapata

[a Sportszelet Online (facebook.com/sportszelet.online) nyomán]


Címkék:

További hírek

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Általános
Május 23-án lesz a Pest Vármegyei Gólkirályok Gálája

2024-04-24 12:55:45

Május 23-án lesz a Pest Vármegyei Gólkirályok Gálája

Május 23-án, csütörtökön 17:30 órától ünnepélyes külsőségek mellett a Pesti Vármegyeháza Dísztermében (1052 Budapest, Városház utca 7.) lesz a 11. Pest Vármegyei Gólkirályok Gálája.

Általános
Április 25-én, csütörtökön szünetel a személyes ügyfélfogadás

2024-04-23 12:00:22

Április 25-én, csütörtökön szünetel a személyes ügyfélfogadás

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság (1052 Budapest, Városház utca 7.) ezúton tájékoztatja a sportszervezeteket és valamennyi kedves ügyfelét, hogy április 25-én, csütörtökön valamennyi irodánk zárva tart, helyszíni ügyintézés ezen a napon nem lehetséges. Munkatársaink telefonon és e-mailben elérhetőek lesznek.

Általános
19 egyesület kapott Pest vármegyei I. osztályú licencet

2024-04-22 16:57:12

19 egyesület kapott Pest vármegyei I. osztályú licencet

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság 2024. április 22-ig bezárólag elbírálta az összes hozzá beérkezett Amatőr Licenc-kérelmet. A jelenlegi „vármegye-egyes” mezőnyből 2 egyesület NB III-ra (az MLSZ-központba) adta be kérelmét.

Értesítők, információk

2024-04-29 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.04.29.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-04-25 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.04.25.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok