Ez várható a feljutás-kiesés tekintetében

2019. május. 31., 15:58   |    

Ez várható a feljutás-kiesés tekintetében

Igyekeztünk ismételten összeállítani egy – remélhetőleg – közérthető összefoglalót a folyó pontvadászatok feljutási és kiesési tudnivalóiról. Nem volt könnyű dolgunk, mert minél alacsonyabb szintről beszélünk, annál több változó befolyásolja az egyes osztályokból kieső csapatok kilétét – s akkor még nem beszéltünk azokról az esetekről, amikor egy gárda nem indul el abban az osztályban, amelyikre jogot szerzett. A legutóbbi, május 13-án publikált írásunkat aktualizálva az egyes bajnoki osztályokban az utolsó fordulót megelőzően a lehetséges „forgatókönyveket” vettük górcső alá a kieséstől veszélyeztetett, illetve a feljutásra esélyes együttesek szemszögéből.

NB II
Az NB II 1. és 2. helyezett csapatai (a ZTE és a Kaposvár) már feljutottak az NB I-be, míg a 18-20. helyezettjei – így a Mosonmagyaróvár mellett sajnos a Cegléd és a Monor is – kiestek az NB III-ba. Meg nem erősített hírek szerint sajnos fennáll a veszélye annak is, hogy a Monor – névadó szponzorának távozása miatt – még a harmadosztályú indulást sem fogja tudni vállalni.

NB III
Az NB III bajnokai feljutnak az NB II-be, míg a 14-16. helyezettjei, valamint a százalékosan legrosszabb eredménnyel végzett 13. helyezett kiesnek a megyei (budapesti) I. osztályokba. A három harmadosztályú csoportból „csak” egy csapatunk, a Dunaharaszti MTK van még veszélyben, ők viszont nagyon is. Króner Péter csapata a 12. helyen áll az utolsó forduló előtt, és a záró körben a már hetekkel ezelőtt bajnoki címet szerzett Ajka legénységét fogadja hazai pályán. A kék-fehéreknek saját kezükben van a sorsuk, egy pontszerzéssel már biztosan megmenekülnek, de adott esetben még egy vereség is üdvözítő lehet, amennyiben a MOL Vidi II. nem nyer a záró fordulóban.

Pest megyei I. osztály
A megyei I. osztály bajnoka (Dabas-Gyón) osztályozót játszhat, de akár egyenes ágon is feljuthat az NB III-ba, ez a június 4-én, kedden, 10 órakor az MLSZ központjában megtartandó sorsoláskor derül majd ki.
Amennyiben a Pest megyei bajnok feljut és nincs NB III-as Pest megyei kieső – érdemes tehát a Dunaharasztiért szorítani –, valamint az MLSZ bajnokságaiból nem nevez ebbe az osztályba jogosan csapat, abban az esetben a „megye-egy” 15-16. helyezettjei esnek ki a II. osztályba – de további csapat(ok) eshet(nek) ki az osztályból, ha a fentebbi kritériumok kedvezőtlenül alakulnak. Magyarán: a legrosszabb „forgatókönyv” szerint – a Dunaharaszti búcsúja, a Dabas-Gyón elbukott osztályozója, valamint a Monor megyei I. osztályba történő nevezése esetén akár a 12., a 13., és a 14. helyezett (jelen állás szerint: a Fémalk-Dunavarsány, a Szentendre és a Maglód) is búcsút inthet majd a „megye-egynek”. Eddig azonban csak mindössze annyi biztos, hogy a Tápiószecső az utolsó helyen végzett, és így kiesett.

Pest megyei II. osztály
A megyei II. osztály bajnokai (a Kisnémedi, míg a Déli csoportban a Törökbálint vagy az UFC Gyömrő) feljutnak, míg a második helyezettek (a Veresegyház, valamint a Törökbálint vagy az UFC Gyömrő) osztályozót játszanak az I. osztályba jutásért. Az Északi csoportban tehát ezek a kérdések már eldőltek, míg Délen csak akkor lehet első az üldöző, ha a záró körben a gyömrői győzelemmel párhuzamosan a listavezető TTC vereséget szenvedne Újhartyánban (a döntetlen is már Lipők András csapata bajnoki címét jelenti).
Amennyiben a megyei I. osztály bajnoka feljut és nincs NB III-as Pest megyei kieső, valamint az MLSZ bajnokságaiból nem nevez a Pest megyei I. és II. osztályba jogosan csapat, abban az esetben a „megye-kettő” mindkét csoportjának 15-16. helyezettjei, valamint a 14-ek osztályozójának vesztese esnek ki a III. osztályba – de további csapat(ok) eshet(nek) ki az osztályból, ha a fentebbi kritériumok kedvezőtlenül alakulnak.
Északon annyi már bizonyos, hogy a 15. helyen tanyázó, 2018-ban még Pest Megyei Kupa-döntőt játszó péceliek sorsa is eldőlt, így a Kistarcsa társaságában „egyenes ágon” visszatérhetnek ősszel a megyei harmadik vonalba. Ellenben az alsóházi osztályozót játszó együttes kiléte még erősen kérdéses, itt a 10. helyen álló Pomáztól a 14. Valkóig bezárólag öt klub feje felett lebeg Damoklész kardja. A kilencedik Piliscsaba is csak azért menekülhetett már meg, mert a Verőce – Leányfalu összecsapáson nem győzhet mindkét fél…
A Déli csoportban a Monor II. és a Dunavarsány II. sorsa már hetekkel ezelőtt megpecsételődött; az osztályozó réme itt a 11-14. helyeket elfoglaló (sorrendben: Péteri, Taksony II., Aranyszarvas, Kiskunlacháza-Pereg) csapatai felett lebeg.

Pest megyei III. osztály
A megyei III. osztály mindhárom csoportjának 1-2. helyezettjei feljutnak, a II. osztályba. Az Aszód (Észak) és a Mogyoród FC (Kelet) már korábban megszerezte a bajnoki címet. Előbbi mögött a Kartal végzett – a riválisok botlásának is köszönhetően –, míg utóbbi esetben a Ceglédbercel ki nem állása miatt a Dány ,,ölébe hullott” a második hely, ami egyben feljutást is ér. A Nyugati csoport listavezetője, a Dömsöd az utolsó fordulóban a Ráckevét fogadja ki-ki mérkőzésen, ahol a feljutás már nem, de a bajnoki cím még igenis jelentős tét.
Amennyiben a megyei I. osztály bajnoka feljut és nincs NB III-as Pest megyei kieső, valamint az MLSZ bajnokságaiból nem nevez a Pest megyei I., II. és III. osztályba jogosan csapat, abban az esetben a „megye-három” mindhárom csoportjának 15-16. helyezettjei – azaz a visszalépő Szentmártonkáta és Kiskunlacháza mellett a Vácduka, a Tápióság és a Táborfalva már biztosan – kiesnek a IV. osztályba – de további csapat(ok) eshet(nek) ki az osztályból, ha a fentebbi kritériumok kedvezőtlenül alakulnak. Északon a Vácrátót és a Szob egyaránt pontazonossággal áll, mindkét gárda idegenben (Püspökhatvanban, illetve Csomádon) próbálja meg kiharcolni a ,,megye-háromban” maradást.

Pest megyei IV. osztály
A megyei IV. osztály bajnokai (a Dánszentmiklós, a Dunabogdány, a Dunaharaszti II. és a Váchartyán) feljutottak. A Gödöllői SK II.-Szada is aranyérmes lett, viszont nem vállalta a magasabb osztályú szereplést, így további egy feljutó hely szabadult fel – így lett a kettőből három – azon második helyezettek számára, amelyek vállalták a feljutást. Ők, azaz az FC Sződ, a Pilisvörösvár, a Mogyoród FC II. és a Tápiógyörgye osztályozót játszottak, illetve játszanak a hétvégén a III. osztályba történő feljutásért (a Szigetszentmárton nem vállalta az ezen való részvételt). A „kétkörös” lebonyolítású osztályozók első fordulóját a Tápiógyörgye és a Mogyoród FC II. vette sikerrel, így ők már harmadosztályúnak vallhatják magukat, míg a vasárnapi Sződ – Pilisvörösvár mérkőzésen a hetedik – egyben utolsó – feljutó hely is gazdára talál majd.


Címkék:

További hírek

Általános
Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

2024-04-30 16:16:23

Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

Idén, a korábban megszokotthoz képest már május elsején megrendezi az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság a minden évben nagy érdeklődéssel várt hagyományos kupanapját, melyre 2022 és 2023 után harmadik alkalommal Cegléden, a Zsengellér Gyula Sportcentrumban kerül sor. A hölgyeknél 14:00 órától a tavaly alakult Alsónémedi a címvédő Valkóval, az uraknál pedig 16:30-tól a II. osztályú Diósd az ugyancsak címvédő Gödöllővel mérkőzik a serlegért.

Általános
McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

2024-04-30 12:03:34

McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

Április 24-én, a gödöllői Szűcs Lajos Sportcentrum adott otthont a McDonald’s Fair Play Cup regionális döntőjének, ahova – a korábbi évekhez hasonlóan – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye legjobbjai érkeztek.

Általános
„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024-04-29 14:51:59

„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024. május 15-én, szerdán kerül megrendezésre a férfi MOL Magyar Kupa-döntő, amelyre az MLSZ lehetőséget biztosít az egyesületekben és a grassroots-programokban résztvevő, iskolákban (Bozsik Intézményi Program, McDonald’s Fair Play Cup) focizó gyermekek (U19-es korosztályig) és nevelőik számára, hogy a „Gyermekszektor-program” keretében térítésmentesen nézhessék meg a mérkőzést, együtt szurkolhassanak.

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Értesítők, információk

2024-05-03 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.05.03.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-05-02 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.05.02.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok