Ez várható a feljutás-kiesés tekintetében

2021. május. 28., 15:37   |    

Ez várható a feljutás-kiesés tekintetében

Igyekeztünk ismételten összeállítani egy – remélhetőleg – közérthető összefoglalót a nem rég befejeződött, illetve még (éppen) folyó Pest megyei érdekeltségű pontvadászatok feljutási és kiesési tudnivalóiról (is). Ezúttal sem volt könnyű dolgunk, mert minél alacsonyabb szintről beszélünk, annál több változó befolyásolja az egyes osztályokból kieső csapatok kilétét – s akkor még nem beszéltünk azokról az esetekről, amikor egy gárda nem indul el abban az osztályban, amelyikre jogot szerzett.

NB II
Az NB II 1. és 2. helyezett csapatai (a DVSC és a Gyirmót-Győr) már feljutottak az NB I-be, míg a 18-20. helyezettjei – így a DEAC, a Kaposvár és a Kazincbarcika – kiestek az NB III-ba. Egyetlen Pest megyei csapatunk, a Budaörs az előkelő hatodik helyen végzett.

NB III
Az NB III bajnokai feljutnak, így a Tiszakécske és a III. Kerület is NB II-esnek vallhatja már magát. De NB II-es lehet/lesz a Kecskemét is, ugyanis a Bács megyeiek legrosszabb esetben is megszerzik a legjobb második helyet, amely – mivel az Iváncsa nem kért NB II-es licencet – a szabályok szerint feljutást ér majd. Az érdekesség kedvéért: a hétvégi záró fordulóban Iváncsa – Kecskemét rangadó lesz. A csoportok 16-20. helyezettjei, valamint a százalékosan legrosszabb eredménnyel végző 15. helyezett kiesnek a megyei (budapesti) I. osztályokba – a következő évadban ugyanis csak 18 csapatosak lesznek a csoportok. Az osztályból egy csapatunk, a Taksony sajnos már biztosan búcsúzik, míg a Vác még veszélyben van. Amennyiben a váciak nyernek hazai pályán a már kiesett Szeged ellen, abban az esetben biztos bennmaradók, míg minden más esetben csak a szerencsében reménykedhetnek. Az FC Dabas bronzérmes lesz/lett, míg a Cegléd, a Dabas-Gyón, a Monor és az Érd könnyedén harcolta ki a következő évadbeli NB III-as tagságot.

Pest megyei I. osztály
A múlt héten – éppen riválisa, a Dunaharaszti otthonában – a Vecsés megszerezte a megyei I. osztály bajnoki címét. A vecsésiek azonban nem kértek NB III-as licencet, amelynek következményeként jövőre is biztosan Pest megyében szerepelnek majd, azaz idén nem kerül fel Pest megyei csapat az NB III-ba. Mivel tehát nem lesz a „megye-egyből” feljutó, viszont lesz az NB III-ból Pest megyei kieső, ezért a visszalépett (és emiatt kizárt) Törtel, valamint a másik alapból kieső Százhalombatta mellett a Dunakeszi is búcsúzni kényszerül a megyei élvonaltól. Amennyiben pedig – ne adja Isten – a Vác is pórul járna, a Tökölnek is egy szinttel lejjebb kellene „költöznie”. (Amennyiben az NB III-ból kieső Taksony esetleg nem a „megye-egybe nevezne, hanem lejjebb – hallani ugyanis ilyen pletykákat –, akkor a Dunakeszi – vagy a fentebb vázolt esetben a Tököl – megmenekülne.)

Pest megyei II. osztály
A megyei II. osztály bajnokai (a Gyömrő már biztosan, míg a Déli csoportban vagy az Örkény, vagy a Pereg) feljutnak az I. osztályba. A tervezettnél több megye-egyes kieső miatt alapesetben eggyel több megye-kettes kiesőnek kéne lennie, de mivel a Törtel visszalépett, így a II. osztálytól búcsúzók száma nem változik –hacsak a Vác… Alapesetben tehát „csak” mindkét csoport 15-16. helyezettjei esnek ki a III. osztályba. Északon az Aszód már biztos kieső, de a Dunabogdány is csak egy szalmaszálba kapaszkodik: leginkább akkor menekülhetne meg, ha minden hátralévő meccsét megnyerné és a Göd nem szerezne egy pontot sem. A Déli csoportban a Taksony II. kilátásai a legborúsabbak, igaz, nem reménytelenek. A másik kieső helyre még öt csapat (Tárnok, Tápiószele, Péteri, Albertirsa és Alsónémedi) kerülhet. Mivel a hátralévő négy fordulóban rendeznek még hat olyan mérkőzést, amelyet most kiesési rangadónak titulálnánk (Taksony II. – Péteri, Tápiószele – Taksony II., Tárnok – Tápiószele, Alsónémedi – Tárnok, Albertirsa – Tápiószele és Alsónémedi – Albertirsa), ezért szinte lehetetlen megmondani, hogy a Déli csoportból melyik két csapat esik majd ki a III. osztályba.

Pest megyei III. osztály A megyei III. osztály mindhárom csoportjának 1. helyezettjei feljutnak a II. osztályba, míg a második helyezettek közül egy csapat (melynek kiléte osztályozó után derül majd ki). Az Északi csoportban az Iklad már bajnok. Az osztályozót érő második hely megszerzésére pedig a Csomád, Váchartyán, Kismaros trió egyikének van a legnagyobb esélye – véleményünk szerint ebben a sorrendben. A Keleti csoportban az Ecsernek egy győzelem hiányzik három meccsből a biztos bajnoki címhez, és bár még játszik a jelenlegi harmadik helyezett Abonnyal, komoly formahanyatlás kellene a malőrhöz. Hasonló a helyzet a Pécel esetében: két pont már biztosan elegendő az osztályozót is jelentő ezüstéremhez. Csoda lenne, ha másképpen alakulna a sorrend. A Nyugati csoportban három együttesnek is áll még a zászló… A jelenlegi listavezető Kistarcsa esélyeit növeli, hogy két riválisa a hétvégén egymással csap össze, vasárnap ugyanis Páty – Perbál rangadó lesz. Ettől függetlenül ebben a csoportban a legkiélezettebb a küzdelem a biztos feljutást jelentő első és az osztályozót érő második helyért. Alapesetben a „megye-három” mindhárom csoportjának 14-16. helyezettjei esnek ki a IV. osztályba – ugyanis a következő évadban csak 14 csapatosak lesznek a III. osztály csoportjai. Amennyiben azonban Törtelen újra lesz felnőtt futball, akkor – a szabályok értelmében – ők akár a megyei III. osztályba is benevezhetnek, aminek köszönhetően eggyel nőne a kiesők száma. Továbbá, ha – ne adja Isten – a Vác is kiesne az NB III-ból, akkor szintén eggyel nő a búcsúzók száma. Az Északi csoport tabellája alapján a Kék-Duna már biztosan kiesett. A másik két hely elkerüléséért hat csapat (Szob, Mogyoródi KSK, Zebegény, Szigetgyöngye, Sződliget és Erdőkertes) küzd. Mivel a hátralévő három fordulóban rendeznek még hét olyan mérkőzést, amelyet most kiesési rangadónak mondanánk (Szob – Zebegény, Szob – Erdőkertes, Mogyoródi KSK – Zebegény, Mogyoródi KSK – Sződliget, Szigetgyöngye – Mogyoródi KSK, Zebegény – Erdőkertes és Sződliget – Szigetgyöngye), ezért szinte lehetetlen megmondani, hogy melyik további két csapat esik majd ki.
A kiesők kiléte a Keleti csoportban is hasonlóan nehezen megjósolható, még akkor is, ha azt tippelnénk, hogy a 28 pontos Tápiószőlős, valamint a 29 pontos Tápiógyörgye, Turai TC, Zsámbok hármas alapesetben nem fog kiesni. Mivel azonban ebben a csoportban még nincs biztos kieső és a hátralévő három fordulóban rendeznek még öt olyan mérkőzést, amelyet most kiesési rangadónak gondolnánk (Újszilvás – Újlengyel, Úri – Újszilvás, Tóalmás – Galgahévíz, Tóalmás – Úri, Újlengyel – Tóalmás), ezért szinte lehetetlen megmondani, hogy az Újszilvás, Galgahévíz, Úri, Újlengyel, Tóalmás ötösből ki végez végül kieső helyen. Mivel a Nyugati csoportban még négy forduló van hátra (itt június 2-a az előrehozott 30. forduló játéknapja), ezért itt talán még nehezebb lenne jóslásokba bocsátkozni. Az mindenesetre biztos, hogy a következő csapatok nem érezhetik magukat jelenleg biztonságban: Nagykovácsi, Üröm, Mogyoród FC II., Dunavarsány II., Szigetszentmiklós és Pilisvörösvár, de még a Pilisszentiván és a Budajenő sem dőlhet feltétlenül hátra.

Pest megyei IV. osztály A megyei IV. osztály bajnokai közül csak három juthat fel a megyei harmadik vonalba. A négyből három bajnok kiléte már ismert (a Délkeleti csoportban a Tápióság, a Nyugati csoportban a Törökbálint, míg a Közép-csoportban a Tura VSK diadalmaskodott), míg a negyediké a hétvégi FC Sződ – Vácduka bajnoki döntő után válik azzá – a vendégek csak győzelmük esetén érhetnek fel a dobogó legfelső fokára, míg értelemszerűen a másik két eredmény a sződieknek kedvez. A három feljutó kiléte az osztályozó mérkőzések után derül ki, melynek lebonyolításáról és sorsolásáról már hírt adtunk: https://pest.mlsz.hu/hir/elkeszult-a-megyei-iv.-osztalyu-osztalyozok-parositasa.

 


További hírek

Általános
Regionális lány utánpótlás: kétgólos győzelem Kelet válogatottja ellen – értékelés edzői nyilatkozatokkal

2024-04-18 14:36:00

Regionális lány utánpótlás: kétgólos győzelem Kelet válogatottja ellen – értékelés edzői nyilatkozatokkal

Április 10-én, szerdán 5–3-as győzelmet aratott a Pest vármegyei lány U16-os válogatott a Keleti Régió U14-es korosztályú legjobbjaiból összeállított együttese ellen Hatvanban, a Népkerti Sporttelepen.

Általános
Ne maradj le, jelentkezz te is a dunakeszi és a budapesti elsősegély-oktatásokra!

2024-04-17 09:38:39

Ne maradj le, jelentkezz te is a dunakeszi és a budapesti elsősegély-oktatásokra!

Van még néhány szabad hely az április 22-én, a dunakeszi Magyarság Sportcsarnokban, illetve az április 26-án, a Pesti Vármegyeházán tartandó elsősegély-oktatásokra. Jelentkezz te is, ne maradj le!

Általános
McDonald’s Fair Play Cup: a lányoknál dunakeszi, míg a fiúknál pilisvörösvári elsőséget hozott a Pest vármegyei döntő

2024-04-15 13:25:40

McDonald’s Fair Play Cup: a lányoknál dunakeszi, míg a fiúknál pilisvörösvári elsőséget hozott a Pest vármegyei döntő

Április 10-én, szerdán, a gödöllői Szűcs Lajos Sportcentrumban összesen 8 lány és 10 fiú együttes részvételével zajlott le a McDonald’s Fair Play Cup 2023/2024-es kiírásának Pest vármegyei döntője. A lányoknál a győzelmet – a tavalyi esztendőhöz hasonlóan – a dunakeszi „A Radnóti Angyalai”, a fiúknál a pilisvörösvári „Schillerspieler” szerezte meg.

Általános
Ne maradj le, jelentkezz te is a budaörsi elsősegély-oktatásra!

2024-04-15 11:15:12

Ne maradj le, jelentkezz te is a budaörsi elsősegély-oktatásra!

Van még néhány szabad hely az április 17-i, a Budaörsi Városi Stadionban tartandó elsősegély-oktatásra. Jelentkezz te is, ne maradj le!

Értesítők, információk

2024-04-18 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.04.18.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-04-17 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.04.17.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok