Fontos információk a Pest megyei I. és II. osztályban kötelező meccsfelvételekről

2023. február. 17., 16:49   |    

Fontos információk a Pest megyei I. és II. osztályban kötelező meccsfelvételekről

Mint szinte minden új szabályozástól, jelenleg ettől is sokan viszolyognak, de igazgatóságunk úgy gondolja, hogy a technikai fejlettség és az érintett klubok lehetőségei már megengedik ezen szabályozás bevezetését, azaz a Pest megyei I. és II. osztályú férfi felnőtt labdarúgó-bajnokságainkban kísérleti jelleggel bevezetett, a bajnoki mérkőzések hazai csapat részéről történő kötelező videófelvételét és az MLSZ PMI rendszerébe történő feltöltését.

A tisztánlátás érdekében szeretnénk leszögezni, hogy a szabályozás egyáltalán nem újkeletű, hiszen az már a most folyó évad I. és II. osztályú versenykiírásaiban is szerepel(t), amelyeket az egyesületek indulásukkor magukra nézve kötelező érvényűnek elfogadtak. Igazgatóságunk eddig biztosított annyi kedvezményt, hogy az ősz folyamán – mint arra előzetesen fel is hívtuk a figyelmet – nem foglalkoztunk a szabály betartatásával. Lényegileg tehát mindenkinek volt bő fél éve felkészülni az abban foglaltak megvalósítására.

Maga az ötlet egyébként abból a szempontból sem újdonság, hogy Szlovákiában már évek óta alkalmazzák – nem mellesleg egészen a legalsó szintekig előírva –, míg hazánkban a kézilabda-szövetség tette kötelezővé összes amatőr és utánpótlás versenyén esztendőkkel ezelőtt.
Ugyanakkor az is elmondható, hogy már évek óta vannak klubok, amelyek olykor-olykor vagy akár rendszeresen felveszik a bajnokijaikat vagy a helyi/környékbeli tévé közvetíti azokat.  

A meccsek kötelező felvételét a minél tisztább és sportszerűbb játék elősegítése, valamint a vitatott – elsősorban fegyelmi – ügyek, történések könnyebb elbírálása végett vezettük be. Hiszen már a múltban – még ezen szabályozás bevezetése előtt – is voltak arra példák, hogy képfelvételeket küldtek be az érintettek vélt vagy valós igazuk bizonyítására, melyeknek köszönhetően már korábban megállapítottuk:

  • a videófelvétellel megörökített fegyelmi ügyekben pontosabban és igazságosabban megítélhetők a vétségek, sőt felmentő határozatok is születhetnek;
  • el lehet járni olyan szabálytalanságok esetében is, amelyeket a játékvezetők és/vagy az ellenőrök nem láthattak, vagy nem láttak pontosan;
  • már magának a ténynek (hogy rögzítik a mérkőzést) van egyfajta visszatartó ereje a találkozó valamennyi érintettjére nézve, ideértve a nézőket is.

A mérkőzések rögzítésével tehát számos előnyre is szert tehetnek a klubok az igazgatósági ügyeikben, de a képanyagot felhasználhatják egyéb módon is saját hasznukra (különböző elemzésekre, tv-közvetítés esetén új támogatók bevonására stb.). És mindehhez – ma már – elegendő egy középkategóriás okostelefon és valaki, aki azt kezeli.

A legtöbb panasz egyébként ezzel kapcsolatban érkezett hozzánk: nincs, aki felvegye a meccseket… A „problematikát” rövidre zárva: aki Pest vármegyében I. vagy II. osztályú férfi felnőtt labdarúgócsapatot szeretne versenyeztetni, az oldja meg ezt a kihívást legvégső esetben némi plusz anyagi ráfordítással, ha egyébként szervezéssel nem tudja másként (pl. utánpótlásedzővel, sérült és/vagy ifista játékossal, aktivistával, szimpatizánssal, támogatóval, alkalmazottal stb.).

És most nézzük a videófelvételekhez kapcsolódó legfontosabb szabály(zat)okat!

Fegyelmi Szabályzat 45. § (1) bekezdés c) pont:
„A fegyelmi eljárás során a fegyelmi vétség elkövetésével gyanúsítható személynek vagy sportszervezetnek joga van védekezést előterjeszteni. Az érintett személy vagy sportszervezet érdemi védekezését írásban, kizárólag az FSZ 1. sz mellékletét képező nyomtatvány használatával terjesztheti elő

1) az értesítés nélküli fegyelmi eljárás [azaz: az eljárás a játékvezetői jelentésben foglaltak alapján indul] során a játékvezetői jelentés keletkezésének napját követő 1. (első) munkanap végéig (23 óra 59 perc);
2) az értesítéssel történő fegyelmi eljárásban az értesítés a b) pont szerinti elektronikus kézbesítésnek napját követő 3. (harmadik) munkanap végéig (23 óra 59 perc).”

Labdarúgás Versenyszabályzata 38. § (1) bekezdés b) pont:
„A játékvezető által lezárt mérkőzésjegyzőkönyvben szereplő [versenyügyi] adatok, információk [azaz mezszámmal, sárga lappal, névelírással stb. kapcsolatban] pontosítását, helyesbítését az érintett sportszervezet képviselője vagy a mérkőzés játékvezetője a mérkőzést követő 2. munkanapon 12.00 óráig írásban kérheti a versenyt szervező és működtető MLSZ szervezeti egységtől.”

A 2022/2023. évi Pest megyei I. / II. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó-bajnokság versenykiírásának 17. pont Y) alpontja:
„(…) a sportszervezet kötelezettséget vállal arra, hogy hazai rendezésű mérkőzései alkalmával tájékoztatja a sportesemény minden nézőtéri részvevőjét arról, hogy a sportrendezvény ideje alatt bárkiről kép- és hangfelvétel készíthető.”

A 2022/2023. évi Pest megyei I. / II. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó-bajnokság versenykiírásának 17. pont R) alpontja:
„A bajnoki mérkőzésről a hazai csapat köteles videófelvételt készíteni, és azt szerdai, csütörtöki, pénteki és hétvégi mérkőzés esetén a következő hét kedd 10:00-ig, míg hétfői és keddi mérkőzés esetén ugyanazon hét szerda 10:00-ig feltölteni az MLSZ PMI rendszerébe. A felvételt a következő szempontok alapján kell elkészíteni:
a) a mérkőzést teljes egészében (vágatlanul) fel kell venni a bemelegítés kezdetétől addig, amíg a játékvezetők levonulnak a pályáról;
b) a felvételt a pálya hosszanti oldalának közepéről kell felvenni;
c) a kamerát állványon kell tartani, vagy úgy rögzíteni, hogy az ne remegjen;
d) a kamerának mindig a játékot és/vagy a különleges eseményeket kell követni;
e) a videónak kép- és hanganyagot is tartalmaznia kell;
f) a feltöltendő videónak egy fájlból kell állnia!
Műszaki elvárások: minimum HD minőség (720p), maximum 20 GB és mp4 vagy avi kiterjesztés.
Amennyiben adott sportszervezet az e pontban részletezett feltételek valamelyikének nem tesz eleget, fegyelmi vétséget követ el, amelynek büntetési tétele 100.000 Ft alkalmanként.”

A Pest megyei amatőr labdarúgás tisztaságának biztosítása jegyében köszönjük a Pest megyei I. és II. osztályú klubok révén a hazai mérkőzéseik rögzítése érdekében kifejtett erőfeszítéseit!


További hírek

Általános
Elkészültek a 2024/2025. évi Pest vármegyei I., II., valamint III. osztályú labdarúgó-bajnokságok csoportbeosztásai

2024-07-15 13:55:01

Elkészültek a 2024/2025. évi Pest vármegyei I., II., valamint III. osztályú labdarúgó-bajnokságok csoportbeosztásai

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság elkészítette a 2024/2025. évi Pest vármegyei I., II., valamint III. osztályú férfi felnőtt labdarúgó-bajnokságok csoportbeosztásait.

Általános
MOL Magyar Kupa: kisorsolták az 1. forduló párosításait

2024-07-11 14:46:34

MOL Magyar Kupa: kisorsolták az 1. forduló párosításait

A Magyar Labdarúgó Szövetség július 11-én, csütörtökön délelőtt kisorsolta a MOL Magyar Kupa 2024/2025-ös szezon 1. fordulójának párosításait, melyet az érintettek online követhettek. Ezen Pest vármegyéből 11 csapatunk (öt NB III-as és hat I. osztályban szereplő) volt érdekelt és várhatta aktuális ellenfelét a főtáblás küzdelmek első körében.

Általános
MLSZ Grassroots Alap edzőképző tanfolyamok indulnak

2024-07-04 14:05:18

MLSZ Grassroots Alap edzőképző tanfolyamok indulnak

Az MLSZ Edzőképzési Intézete 13 darab MLSZ Grassroots Alap tanfolyamot hirdet 2024 őszi félévében.

Általános
Elhunyt Kővári Barbara

2024-07-03 14:04:00

Elhunyt Kővári Barbara

Tegnap, korán reggel értesültünk a szomorú hírről, hogy június 30-án, vasárnap éjjel, 51 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Kővári Barbara, az MLSZ Pest (Vár)megyei Igazgatóság korábbi munkatársa.

Értesítők, információk

2024-07-15 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.07.15.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

2024-06-21 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.06.21.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-06-20 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.06.20.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

Szponzorok