Futball7vége: Érdekességek, kuriózumok a jubiláló torna múltjából

2011. február. 04., 11:36   |    

Futball7vége: Érdekességek, kuriózumok a jubiláló torna múltjából

A február 5-i, szombati üllői négyes döntő a felnőtteknél immár a tizedik lesz a Pest Megyei Futball7vége kispályás teremlabdarúgó-torna történetében, amely rendezvénysorozat idén ünnepli a tízéves születésnapját. Emellett az U19-esek is "jubilálnak", számukra ötödik alkalommal írták ki a sorozatot. Ebből az apropóból - a teljesség igénye nélkül - igyekszünk visszatekinteni a torna elmúlt évtizedének leglényegesebb történéseire, illetve kitérünk néhány érdekességre is. Az alábbiakban párhuzamosan foglalkozunk a felnőtt, illetve az U19-es Futball7végék elmúlt éveinek legfontosabb eseményeivel, és statisztikai összeállítások is színesítik az alábbi összeállításunkat.

A február 5-i, szombati üllői négyes döntő a felnőtteknél immár a tizedik lesz a Pest Megyei Futball7vége kispályás teremlabdarúgó-torna történetében, amely rendezvénysorozat idén ünnepli a tízéves születésnapját. Emellett az U19-esek is "jubilálnak", számukra ötödik alkalommal írták ki a sorozatot. Ebből az apropóból - a teljesség igénye nélkül - igyekszünk visszatekinteni a torna elmúlt évtizedének leglényegesebb történéseire, illetve kitérünk néhány érdekességre is. Az alábbiakban párhuzamosan foglalkozunk a felnőtt, illetve az U19-es Futball7végék elmúlt éveinek legfontosabb eseményeivel, és statisztikai összeállítások is színesítik az alábbi összeállításunkat.


A "hagyományos" kispályától a futsalig

A Futball7végéket az első években (2002-től egészen 2008-ig) az ún. "hagyományos", azaz az 5+1-es szisztéma szerint rendezték meg, mígnem három évvel ezelőtt a PMLSZ Kispályás, Teremlabdarúgó és Futsal Bizottsága a Magyar Labdarúgó Szövetség irányvonalának megfelelően már a futsal (4+1-es szisztéma alapján) - némileg "felpuhított", de alapjában véve lényegében megegyező - szabályai szerint rendezte meg Pest megyében a Futball7végéket, ezzel is népszerűsítve megyeszerte a szakágat.


Először rendeznek Üllőn finálét


Pest megyében az első Futball7vége-sorozatot 2002-ben rendezte meg a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség a Sportszelet közép-magyarországi sportlap jogelődjével, a Budapesti Futball7-tel közösen. Ez volt az első és egyben az utolsó olyan alkalom volt a torna eddigi történetében, amikor egyetlen helyszínen, Tápiószentmártonban zajlottak a mérkőzések. A következő, majd az azt követő esztendőkben már 3-3 városban, illetve településen folytak a küzdelmek (2003-ban: Dunakeszi, Tápiószentmárton és Tököl; 2004-ben: Dunakeszi, Tápiószentmárton és Vác voltak a helyszínek). A legtöbb helyszínen egyébként 2007-ben, 2008-ban és 2010-ben rendezték meg a Futball7végét, ekkor egyaránt hét-hét település sportcsarnoka adhatott otthont a mérkőzéseknek. A legtöbbször (hét alkalommal) egyébként Tápiószentmárton adott otthont a Fuball7vége egy-egy szakaszának, és nem sokkal marad el mögötte Dunakeszi sem, amely hatszor látta vendégül a csapatokat a Radnóti Miklós Gimnázium tornacsarnokában. Ugyancsak érdemes megemlíteni, hogy a döntők vonatkozásában legtöbbször viszont Dabas (háromszor az U19-eseknél, kétszer pedig a felnőtteknél), az impozáns Diego Sportcsarnok volt házigazda, míg Dunakeszin négy döntőre került sor az elmúlt évtizedben. Tápiószentmárton csupán az első torna alkalmával, 2002-ben volt döntő helyszíne. A történeti hűség kedvéért azt is meg kell említeni, hogy azóta mind Tápiószentmárton, mind Dunakeszi "kiszállt" a Futball7vége életéből, hiszen mindkettő a 2008-as tornán volt utoljára mérkőzéshelyszín. A hétvégi finálé színhelyén, Üllőn első alkalommal kerül sor döntőre, viszont a város modern sportcsarnoka sorrendben már harmadik esztendeje ad otthont mérkőzéseknek a Futball7végén.


Támogatók, névadó szponzorok: Errea-tól a WINNER-ig


Egy-egy jelentősebb, nagyobb szabású sportesemény megrendezése sem képzelhető már el jelentősebb támogatók és szponzorok bevonása nélkül. Nem volt kivétel ez alól a Futball7vége-sorozat sem, hiszen a felnőtteknél hét éven át (a 2003-as, valamint a 2010-es és az idei kiírást leszámítva), míg az U19-eseknél háromszor volt névadó támogatója (2007-ben: Utánpótlás Futball7; 2008-ban és 2009-ben: Sportszelet) az aktuálisan futó sorozatnak. A szervezők munkáját dicséri, hogy az együttműködő partnerek között tudhatták az Errea (2002-ben), a TOTI Sport (2004-ben), a Drenco Sport (2005-ben és 2007-ben is), a VABU SPORT (2006-ban), a Horfer Serleg (2008-ban) és a WINNER (2010-ben) nevű cégeket.


Délegyháza, Sülysáp: csak egyszer hiányoztak

Az eddigi Futball7végék tíz kiírásában összesen 315 csapat (felnőtteknél: 247; U19-eseknél: 68) vett részt, ám ezek között egyetlen olyan együttes sincsen a felnőttek mezőnyében, amely valamennyi kiírásban indult volna (az U19-esek eddigi öt tornáján viszont négy ilyen állandó résztvevő is akad: a Pénzügyőr, a Dunaharaszti, az Erdőkertes és a Sülysáp), ugyanakkor a jelenleg a megyei II. osztály, C-csoportjában szereplő Délegyháza, valamint az egy osztállyal feljebb, a megyei I/B, Déli csoportos Sülysáp egyaránt kilenc-kilenc alkalommal indult a felnőtteknél a tornán, és mindketten tagjai voltak az idei mezőnynek is, mi több, a Sülysáp az U19-eseknél is indított csapatot, amely - az elmúlt három évhez hasonlóan - ezúttal is bekerült a legjobb négy közé a Futball7végén. Az indulók létszámát tekintve a torna 2002 óta íródó történetében jónak mondható a részvételi arány, noha az is tény, hogy a dicső(bb) "fénykorban", 2006-ban például a felnőtteknél máig rekordot jelentő 36 együttes vett részt, a 2004-es esztendő 35-ös, valamint a 2005-ös év 30 csapatos indulói létszáma pedig igazán kiugrónak mondható. A jelenleg is futó sorozatban a felnőtteknél 15 csapat, az ifjúságiaknál pedig 11 gárda indult. Ami az U19-eseket tornáit illeti, itt az első, 2007-es kiírás messze "veri" a többit, hiszen négy éve még 20 csapat indult, szemben az azt követő évben résztvevő 14 együttessel.


Cserni Máté mellett Roik István lehet a második kétszeres gólkirály

A kispályás játék, a futsal sava-borsa a gól, s ebben nem volt hiány az elmúlt évtizedben a Futball7végéken sem. A felnőtt Futball7végéken eddig valamennyi tornán más-más labdarúgó lett a gólkirály, és az egyesületi megoszlást tekintve is csupán egyetlen klubnak, a 2009-ben 3., egy évvel később pedig a tornagyőzelmet is megszerző Törtelnek sikerült dupláznia, hiszen 2009-ben Szimcsák Tamás, tavaly pedig Jenei Ottó lett a torna legeredményesebb játékosa.A február 5-i felnőtt négyes fináléban az Üllő II.-ben pályára lépő Roik Istvánnak van esélye a duplázásra, aki először öt évvel ezelőtt, 2006-ban lett 13 találatával a torna gólkirálya, illetve ekkor - ugyancsak az üllőiekkel - a Futball7végét is megnyerte. Az U19-eseknél viszont már akadt egy kétszeres gólkirály, a 2008-ban és 2009-ben is legeredményesebbnek bizonyult pilisvörösvári Cserni Máté személyében, aki tavaly csupán azért nem tudott triplázni, mert a hirtelen leesett hó miatt együttese végül nem tudott elutazni a dabasi négyes döntőre. A gólkirály mellett a legjobb kapust és mezőnyjátékost is külön díjazzák mindkét korosztályban, igaz, utóbbi kettő kategóriában csak 2006 óta osztanak különdíjakat (a kapusoknál kivétel ez alól a 2002-es tápiószentmártoni Futball7vége), illetve a mindenkori tornagyőztes együttes edzőjét is jutalomban részesítik a szervezők.


Karnyújtásnyira az 1000. mérkőzéstől

A szombati üllői négyes döntőkig eddig összesen 992 mérkőzésre került sor, ebből 759-et a felnőtteknél, 233-at pedig az ifjúságiaknál játszottak le. A felnőtt négyes döntő második mérkőzése a Dunavarsány - Üllő II. elődöntő párharc "odavágója" lesz a 1000. mérkőzés a Futball7végén a felnőttek és az U19-esek eddig lejátszott valamennyi mérkőzését tekintve.


Csak a Pilisszentiván és a Pénzügyőr tudott duplázni

Noha erre vonatkozó külön statisztika nem készült, a korábbi eredményekből kiindulva azért annyi mindenesetre megállapítható, hogy kik is a legeredményesebb szakvezetők a Futball7vége eddigi történetében. A már befejeződött kilenc kiírásban eddig mindössze egyetlen klub, a megyei I/B-osztály Északi csoportjában szereplő Pilisszentiván tudott csak duplázni, hiszen a kétszeres győztes edző, Vígh Szilárd akkori együttese 2004-es sikert követően egy évvel később megvédte a címét. Érdekes adat lehet még, hogy a pilisszentivániak az elmúlt három kiírásban viszont már nem is neveztek a Futball7végére. A "sváb vonalon" továbbhaladva látható, hogy a Pilisszentiván szomszédvárának és ősi riválisának számító Pilisvörösvár és Solymár is általában meghatározó együttesnek bizonyult a Futball7vége évtizedes történetében, amikor csak elindultak a tornán. Előbbi klub 2006-ban és 2008-ban is bejutott a fináléba, győznie azonban egyik alkalommal sem sikerült. Nem úgy a solymáriaknak, akik 2009-ben az Aszód elleni döntőt megnyerve tornagyőztesek lettek, s ami a már említett Pilisvörösvárban és Solymárban közös, hogy valamennyi együttes kispadján ugyanaz a személy, az egykori kiváló BKV Előre-futballista, Wohl Zoltán ült, aki jelenleg a Pilissport névre hallgató együttes edzője a megyei I. osztályban. Eredményességben nem sokkal marad el mögötte a jelenleg megyei I. osztályban listavezető Üllőn dolgozó Peller Gábor sem, aki - nem mellesleg - Bagon Wohl Zoltán edzője volt, s aki 2003-ban a Budaörssel nyerte meg a Futball7végét, majd két ezüstérmet is magáénak mondhat, hiszen 2007-ben a Délegyháza, tavalyelőtt pedig már az Aszód felnőtt együttesének szakvezetőjeként meccselhetett (végül vesztes) finálét, de részt vett a Maglód trénereként is a Futball7végén. Az U19-eseknél egyértelműen Vatai Attila, a Pénzügyőr sikerkovácsa a legeredményesebb tréner, a tar szakvezető ugyanis 2009-ben és 2010-ben is megnyerte a Pasaréti útiakkal a tornát. A Pénzügyőrnek egyébiránt minden esélye megvan a triplázásra, hiszen a Göd, a Sülysáp és a Nagykáta társaságában szállhat majd harcba az újabb trófeáért, igaz, már nem az azóta a Pénzügyőr felnőtt együttesének edzőjévé előlépett Vatai Attila, hanem Sashegyi Zoltán irányítása mellett, aki a korábbi évekből a Pénzügyőr II. csapatának mestereként ugyancsak gyakori résztvevőnek számít a Futball7végéken.

A 10. Pest Megyei Futball7vége és az 5. Ifjúsági (U19-es) Futball7vége részletes statisztikái:

Pest Megyei Futball7vége-történet

Ifjúsági (U19-es) Futball7vége-történet

Pest Megyei Futball7vége indulói összesítő

Ifjúsági (U19-es) Futball7vége indulói összesítő


További hírek

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Általános
Május 23-án lesz a Pest Vármegyei Gólkirályok Gálája

2024-04-24 12:55:45

Május 23-án lesz a Pest Vármegyei Gólkirályok Gálája

Május 23-án, csütörtökön 17:30 órától ünnepélyes külsőségek mellett a Pesti Vármegyeháza Dísztermében (1052 Budapest, Városház utca 7.) lesz a 11. Pest Vármegyei Gólkirályok Gálája.

Általános
Április 25-én, csütörtökön szünetel a személyes ügyfélfogadás

2024-04-23 12:00:22

Április 25-én, csütörtökön szünetel a személyes ügyfélfogadás

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság (1052 Budapest, Városház utca 7.) ezúton tájékoztatja a sportszervezeteket és valamennyi kedves ügyfelét, hogy április 25-én, csütörtökön valamennyi irodánk zárva tart, helyszíni ügyintézés ezen a napon nem lehetséges. Munkatársaink telefonon és e-mailben elérhetőek lesznek.

Általános
19 egyesület kapott Pest vármegyei I. osztályú licencet

2024-04-22 16:57:12

19 egyesület kapott Pest vármegyei I. osztályú licencet

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság 2024. április 22-ig bezárólag elbírálta az összes hozzá beérkezett Amatőr Licenc-kérelmet. A jelenlegi „vármegye-egyes” mezőnyből 2 egyesület NB III-ra (az MLSZ-központba) adta be kérelmét.

Értesítők, információk

2024-04-25 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.04.25.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-04-24 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.04.24.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok