Így alakulhat a nyár a kiesés és feljutás tekintetében

2022. május. 27., 10:57   |    

Így alakulhat a nyár a kiesés és feljutás tekintetében

Igyekeztünk ismételten összeállítani egy – remélhetőleg – közérthető összefoglalót a nemrég befejeződött, illetve még (éppen) folyó Pest megyei érdekeltségű pontvadászatok feljutási és kiesési tudnivalóiról (is). Ezúttal sem volt könnyű dolgunk, mert minél alacsonyabb szintről beszélünk, annál több tényező befolyásolja az egyes osztályokból kieső csapatok kilétét – s akkor még nem beszéltünk azokról az esetekről, amikor egy gárda nem indul el abban az osztályban, amelyikre jogot szerzett. A lentiek tehát nem tekinthetők kőbe vésettnek, sokkal inkább pillanatnyi állapotnak, azt ugyanis a nyári nevezések még jócskán alakíthatják. Összefoglaló írásunk a sokak által érdeklődésre számot tartó témával kapcsolatban együttműködő kommunikációs partnerünk oldalán, a Sportszelet Online-on jelent meg.

NB II
A bajnoki címet hetekkel ezelőtt begyűjtő Vasas és az újonc, az előző évadban még harmadosztályú Kecskemét, azaz az 1. és a 2. helyezett feljutott az NB I-be, míg egyetlen Pest megyei csapatunk, a 19. helyen végző Budaörs a Szolnoki MÁV és a sereghajtó III. Kerület társaságában búcsút inthetett a Merkantil Bank Ligának. A Budaörs második kétezres évekbeli NB II-es korszaka ért véget nemrég, kilencévnyi, megszakítás nélküli másodosztályú szereplést követően az együttes ősztől az NB III-ban folytathatja.

NB III
A három csoport aktuális bajnokai, a Mosonmagyaróvár (Nyugati), a Kozármisleny (Közép) és a Kazincbarcika (Keleti) feljutottak az NB II-be. A csoportok 17-20. helyezett csapatai kiesnek a 2022/23. évi megyei/budapesti I. osztályba. A Pest megyei klubok közül mindez a Közép-csoportban szereplő Dabas-Gyónt érinti közvetlenül, akik egy fordulóval a vége előtt a 18. helyen állnak, és függetlenül a Ferencváros II. elleni záró találkozó eredményétől, már jelen állás szerint búcsúzni lesznek kénytelenek. Bár, egy nagyon halvány esély még van, amennyiben ugyanis a gyóniak a legjobb 17. helyen végeznének és a Vasas vagy a Kecskemét nem indítana tartalékcsapatot az NB III-ban, vagy a gyóniak a második legjobb 17. helyen végeznének és a Vasas és a Kecskemét sem indítana tartalékcsapatot az NB III-ban, akkor bennmaradhatnának. A többi együttesünk, az Érd és a Monor a középmezőnyben végzett, míg a Cegléd, az FC Dabas és a Vác a hajrában biztosította a bentmaradását.

Pest megyei I. osztály
Idén – akárcsak egy évvel ezelőtt – ismét közvetlenül a véghajrában dől majd el a bajnoki cím sorsa, ám – fokozandó az izgalmakat – most nem egy fordulóval a vége előtt, hanem közvetlenül az utolsó játéknapon derül ki, hogy a Dunaharaszti vagy a Gödöllői SK mehet majd az osztályozóra – merthogy az elsőség önmagában ezúttal sem jelent automatikus feljutást. Erről a két együttes – előbbi pályaválasztása mellett – egy igazi ki-ki rangadón dönt majd szombaton délután. Az azonos pontszámmal álló két együttes párharcában a Dunaharasztinak győznie kell, míg a Gödöllőnek elég a döntetlen is a bajnokság megnyeréséhez, amelyet pontosztozkodás esetén a több győzelmének köszönhetően érne el. A kiírás értelmében a 15. és 16. helyezettek, azaz jelen esetben a Maglód-HelloParks, illetve a már korábban búcsúzó csomádi CSO-KI együttese eshet ki, ami persze előbbi egylet helyzetében még változhat, hiszen a vele pontazonosságban álló Budakalász utolsó fordulóbeli eredménye egyaránt befolyásolhatja még a végső sorrendet. További érdekesség, hogy két fordulóval a vége előtt a bentmaradását bebiztosító Taksony nem adott be licenckérelmet a megyei I. osztályra, így ősztől ők biztosan nem ebben a ligában szerepelnek majd, ami ugyancsak új helyzetet teremthet majd a mezőny végső összetételét tekintve – a Dabas-Gyón kiesésétől és a leendő bajnok, a Dunaharaszti vagy a Gödöllői SK osztályozós szereplésétől is befolyásolva.

Pest megyei II. osztály
Az Északi csoportban már másfél héttel ezelőtt eldőlt, hogy a Dunakeszi – egy év kihagyás után – visszajut a megyei első vonalba. Délen – akárcsak a megyei I. osztályban – a 30. fordulóra maradt a döntés az éllovas és a Pest Megyei Kupában döntős Bugyi, valamint az Örkény között. Előbbinek csakis a győzelem adhat megnyugvást a Halásztelek otthonában, hiszen az Örkény a már kiesett, eddig mindössze két pontot szerző Szigethalom ellen meccsel, így komoly eséllyel zárhatja győzelemmel a bajnokságot. Az alsó régiókban Északon fordulókkal a vége előtt eldőlt, hogy a PILE-Szántó (15.) és a Göd (16.) „szállhat alá” a megyei III. osztályba. Ugyanez a „képlet” hatványozottabban igaz a Déli csoportra, ahonnét a már említett sereghajtó Szigethalom mellett a 15. helyen végző, a mezőnytől ugyancsak jócskán lemaradó Tápiószele folytathatja majd egy osztállyal lejjebb a szereplését.

Pest megyei III. osztály
A három III. osztályú csoport 1. helyezettjei feljutnak a II. osztályba, míg a második helyen végzők közül további egy csapat szerez még jogot erre osztályozót követően. Ami már biztos: Északon a Váchartyán két fordulóval a vége előtt bajnoki címet ünnepelhetett; Nyugaton a Diósd nagy fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt, ők tehát „páholyból” várhatták a bajnoki hajrát. A legkiélezettebb küzdelem a Keleti csoportban zajlott és zajlik, ahol a Sülysáp és a Tápiógyörgye versenyfutásában utóbbi együttes a 25. fordulóban, riválisa otthonában aratott 3–0-s győzelmével megalapozta az aranyesélyeit. Matematikailag ugyan még behozhatja lemaradását a Sülysáp, ám az utolsó körben a ’györgyeiek a 13. helyen, mindössze 5 ponttal álló Aszódot fogadják… Ami pedig a 2. helyre esélyeseket illeti: Nyugaton a bajnok Diósd mögött már biztosan ezüstérmes Törökbálint vállalta az osztályozón való szereplést és így tett a Keleten még versenyben lévő, már említett Sülysáp-Tápiógyörgye duó mindkét tagja is; az Északi csoportban a Csomád vállalta a kihívást, viszont a matematikailag még esélyes Kismaros már nem – így pedig nem csak a résztvevők összetétele nem végleges, de még az sem, hogy két vagy három résztvevős lesz-e az osztályozó. A bentmaradást illetően a 13-14. helyen végző együtteseknek kell búcsúzniuk a III. osztálytól a szezon végén, mindez Északon (Szob és Püspökszilágy) már eldőlt, ellentétben a másik két csoporttal, amelyekben az utolsó játéknap ad majd választ minderre. Keleten a télen kizárt Úri mellett a 12. helyen álló Farmos is kieshet még, de ehhez a 13. pozícióban lévő Aszódnak a bajnoki cím első számú esélyese, a Tápiógyörgye otthonában kellene pontokat szereznie, ami nem sok jóval kecsegtet a Galga-mentiek reményeit illetően. Nyugaton a télen visszalépő Gerulus-Délegyháza mellett a jelenleg bentmaradó (12.) helyen álló, az őszi idényéhez képest kifejezetten biztató tavaszt produkáló Pilisvörösvár beelőzte a Miklósi Kölyök Focisulit, de ez egyelőre csak – igaz, létfontosságú – lépéselőnyt, 3 pont különbséget jelent számukra. A Páty elleni záró fordulóbeli találkozó azonban még hátravan, míg a szigetszentmiklósiaknak a 4. helyen álló Tárnok pályáján mindenképpen győzniük kell és egyúttal reménykedni abban, hogy a ’vörösváriak vereséget szenvedjenek hazai pályán.

Pest megyei IV. osztály
A rájátszásos lebonyolítás mellett zajló megyei IV. osztály hat csoportjának küzdelmeiben alapesetben 6 együttes, az 1. helyen végző sportszervezetek szereznek jogot a III. osztályú indulásra. Három csoportban, Északon a Szokolya, Délkeleten a Csévharaszt, Középen pedig a Fót I. már hetekkel ezelőtt bebiztosította az elsőségét. Ezzel szemben Délnyugaton a még veretlen, riválisát 1 ponttal megelőző Dunaharaszti és a 2. helyen álló Sóskút (vasárnap előbbi pályaválasztása mellett, egymás ellen dönthetik majd el a bajnoki cím sorsát), míg a rendkívül szoros Délkeleti csoportban az 1. helyet elfoglaló Újlengyel és az őt 3 pont hátrányból követő Dánszentmiklós is esélyes még a bajnoki aranyéremre az utolsó fordulót megelőzően – igaz, utóbbi csak matematikailag. Végül, de nem utolsósorban, a Nyugati csoportban is ki-kimeccs fog dönteni a legfényesebb éremről; az azonos pontszámmal (46) álló Visegrád a Tahitótfalut fogadja, döntetlen esetén pedig – több győzelmüknek köszönhetően – a vendégek ünnepelhetnek. Alakuljon bárhogy, a rájátszásos lebonyolítási formának köszönhetően az utolsó fordulóban is sok éles meccset láthatnak az érdeklődők.

Mivel – mint azt a bevezetőben is említettük – akár sok váratlan történhet még a nevezésekkor, ezért nehéz megjósolni a jövőt. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy nem tudni, a taksonyiak melyik szintre tudnak/akarnak majd benevezni, valamint arról sem, hogy a szabályok miatt a Göd II. – a Göd kiesése miatt – nem indulhat majd ugyanabban, azaz a III. osztályban.
Abban az esetben pedig, ha az egyes osztályokba bármilyen okból (visszalépés, alánevezés, megszűnés stb.) nem neveznek a versenykiírásokban meghatározott számban, akkor az MLSZ Labdarúgás Versenyszabályzatának (melynek jelenleg hatályos verziója megtalálható IDE kattintva is) 19. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.

Korábbi, hasonló témában megjelent hírünk:
https://pest.mlsz.hu/hir/a-megye-kettobe-jutasert-lesz-osztalyozo-mig-a-iii.-osztalyba-kerulesert-valoszinuleg-nem


További hírek

Általános
Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

2024-04-30 16:16:23

Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

Idén, a korábban megszokotthoz képest már május elsején megrendezi az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság a minden évben nagy érdeklődéssel várt hagyományos kupanapját, melyre 2022 és 2023 után harmadik alkalommal Cegléden, a Zsengellér Gyula Sportcentrumban kerül sor. A hölgyeknél 14:00 órától a tavaly alakult Alsónémedi a címvédő Valkóval, az uraknál pedig 16:30-tól a II. osztályú Diósd az ugyancsak címvédő Gödöllővel mérkőzik a serlegért.

Általános
McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

2024-04-30 12:03:34

McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

Április 24-én, a gödöllői Szűcs Lajos Sportcentrum adott otthont a McDonald’s Fair Play Cup regionális döntőjének, ahova – a korábbi évekhez hasonlóan – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye legjobbjai érkeztek.

Általános
„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024-04-29 14:51:59

„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024. május 15-én, szerdán kerül megrendezésre a férfi MOL Magyar Kupa-döntő, amelyre az MLSZ lehetőséget biztosít az egyesületekben és a grassroots-programokban résztvevő, iskolákban (Bozsik Intézményi Program, McDonald’s Fair Play Cup) focizó gyermekek (U19-es korosztályig) és nevelőik számára, hogy a „Gyermekszektor-program” keretében térítésmentesen nézhessék meg a mérkőzést, együtt szurkolhassanak.

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Értesítők, információk

2024-04-30 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.04.30.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-04-25 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.04.25.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok