Így alakulhat a nyár a kiesések és feljutások tekintetében

2023. május. 30., 17:25   |    

Így alakulhat a nyár a kiesések és feljutások tekintetében

Igyekeztünk ismételten összeállítani egy – remélhetőleg – közérthető összefoglalót a nemrég befejeződött, illetve még éppen folyó Pest megyei érdekeltségű pontvadászatok feljutási és kiesési tudnivalóiról (is). Ezúttal sem volt könnyű dolgunk, mert minél alacsonyabb szintről beszélünk, annál több tényező befolyásolja az egyes osztályokból kieső csapatok kilétét – s akkor még nem beszéltünk azokról az esetekről, amikor egy gárda nem indul el abban az osztályban, amelyikre jogot szerzett. A lentiek tehát nem tekinthetők kőbe vésettnek, sokkal inkább pillanatnyi állapotnak, azt ugyanis a nyári nevezések még jócskán alakíthatják. Összefoglaló írásunk a sokak által érdeklődésre számot tartó témával kapcsolatban együttműködő kommunikációs partnerünk oldalán, a Sportszelet Online-on jelent meg.

A következő évadra 18 csapatosra „zsugorodó” NB II-ben ezúttal sajnos nem volt érdekelt Pest vármegyei csapat, ezért áttekintésünket az országos harmadosztállyal kezdjük.

NB III
A három csoport aktuális bajnokai, a BVSC (Keleti), az Iváncsa (Közép) és a Veszprém (Nyugati) osztályozót játszanak az NB II-be jutásért a Szentlőrinc, a Kozármisleny és a Nyíregyháza ellen. Mivel a három odavágón összesen mindössze egyetlen gól született, ezért kijelenthető, hogy még egyik párharcban sem dőlt el semmi. (A visszavágók június 4-én, vasárnap lesznek.)
A csoportok 18-20. és a legrosszabb 17. helyen végzett csapatai kiestek a 2023/2024. évi területi I. osztályba. A Pest vármegyei klubok közül mindez szerencsére senkit sem érintett közvetlenül, bár a Cegléd és az FC Dabas sokáig kötéltáncot járt. A többi együttesünk, a Monor, az Érd és a Budaörs a középmezőnyben végzett.
Mivel eredetileg két új tartalékcsapat indulásával is számoltak az új évad versenykiírásának elkészítésekor, ám az NB I-ből kiesők (Vasas és Honvéd) „tarcsijai” már eleve a mezőny tagjai (voltak), ezért várhatóan a nevezések lezárása után fel kell tölteni a mezőnyt – úgyhogy reménykedhet majd a feljutásról az osztályozón lemaradó, a bajnokságában viszont remek eredményt elérő területi I. osztályú induló és a Csorna is, mint legjobb kieső.

Pest megyei I. osztály
Akárcsak két évvel ezelőtt, ezúttal is a Vecsés lett a bajnok, s ahogy akkor, ezúttal sem vállalta az osztályozón való szereplést. A szabályozás azonban idénre változott a közelmúlthoz képest, így most már – a harmadik helyig bezárólag – a sorban következők is megpróbálhatják kiharcolni a feljebb lépést.
Akárcsak tavaly, ezúttal is a Dunaharaszti lett az ezüstérmes, s Ughy Márkék meg is próbálják kiharcolni a feljutást a Baranya vármegyei bajnok Mohács ellenében.
A menet közben visszalépett Pereg két szinttel lejjebb, azaz legjobb esetben csak a területi III. osztályban kezdheti majd meg a küzdelmeket, míg az utolsó fordulóban a 15. pozícióba visszacsúszó Gyömrő kiesett a II. osztályba.

Pest megyei II. osztály
Mindkét csoportban már korábban eldőlt, hogy a Perbál és az Örkény megy fel aranyérmesként a megyei első vonalba. Abban az esetben viszont, ha a Dunaharaszti kiharcolja az NB III-as indulást, akkor még egy másodosztályú klub előtt megnyílik a feljutás lehetősége: mivel a második helyezettek közül a Diósd korábban nem kért, és így nem szerzett az I. osztályban való szerepléshez elengedhetetlenül szükséges amatőr licencet, ezért ez első körben a CSO-KI lesz.
Északon már fordulókkal korábban eldőlt, hogy a Mogyoród FC (15.) és a Leányfalu (16.) „száll alá” a megyei III. osztályba. Délen a Dabas II. – visszalépése miatt – csak a legalsó szinten indulhat újra, míg a másik búcsúzó, az évadban 21-edszer is elbukó Péteri lett.
Amennyiben a ’Haraszti „húzná magával” a CSO-KI-t, akkor a Mogyoród FC bennmaradhatna, köszönhetően jobb százalékos győzelmi mutatójának (ugyanis a megszerezhető pontok százalékos összevetésében nincs különbség közte és a Péteri között).

Pest megyei III. osztály
A kiírás szerint a három III. osztályú csoport első helyezettjei feljutnak a II. osztályba, míg a második helyen végzők közül további egy csapat szerez még jogot erre az osztályozót követően. Északon a Kismaros, míg Keleten a Tápióság már bajnok, viszont Délnyugaton az utolsó fordulóban dől el mindez a Páty és a Dunaharaszti között – nem mellesleg a két érintett június 4-én (vasárnap) egymás ellen játszik 17:00-tól utóbbi pályaválasztásával.
Az Északi csoportból a Tahitótfalu vállalta az osztályozón való részvételt, viszont a Csomád nem. A Délnyugati csoportból mindkét aranyvárományos részt venne a feljutásért folyó küzdelmekben, ahogy a Keleti csoport érintettje, az Abony is. Amennyiben tehát nem borul a papírforma (azaz a Tahi’ hozza otthonában a kötelezőt a Szigetgyöngye ellen), akkor hármas harc lesz az egy feljutó helyért – de, hogy ’Haraszti „kettővel” vagy Páttyal, az csak később derül ki.
Mivel azonban a Pereg nem a „megye-kettőben”, hanem maximum a III. osztályban fog indulni, ezért – a jelenlegi állás szerint – az osztályozón fel nem jutó, százalékosan legjobb második helyezett is feljebb léphet. Ebből következően:
– amennyiben a ’Haraszti II. – Páty versenyfutás vesztese nem jut fel az osztályozón, akkor (valószínűleg) feljut a feltöltésnek köszönhetően – ugyanis biztosan közülük kerül ki a százalékosan legjobb második;
– amennyiben a ’Haraszti II. – Páty versenyfutás vesztese jut fel az osztályozón, akkor (valószínűleg) az Abony jut fel a feltöltésnek köszönhetően – ugyanis biztosan az abonyiak a százalékosan második legjobb másodikak;
– az előbbiekből következően a Tahi’ csak abban az esetben juthat fel, ha – mindenekelőtt begyűjti csoportjában az ezüstérmet, majd – megnyeri az osztályozót.
A kiesés kérdései Keleten és Délnyugaton már évad közben eldőltek a kizárásoknak köszönhetően, előbbi területről a Mogyoród FC II. és a Tóalmás, míg utóbbiról a Nyáregyháza és a Csévharaszt lépett vissza. Ezzel ellentétben Északon még szinte minden nyitott, hiszen a Szigetgyöngye – Püspökhatvan – Szokolya trióból matematikailag még bármelyik kettő kieshet.

Pest megyei IV. osztály
A IV. osztály küzdelmeiből összesen 6 együttes jut fel a III. osztályba, mégpedig alapesetben az első helyezettek és a második helyezettek közül annyian, hogy a feljutók száma hat legyen. Azt már tudjuk, hogy az Északi csoport bajnoka, a Göd II. nem juthat feljebb, mert a Göd első csapata jövőre is III. osztályú lesz (és a legalsó szintet kivéve egy klub két felnőttcsapata nem szerepelhet egy osztályban). Szintén tudjuk – hivatalosan le is nyilatkozták –, hogy a Nyugati csoport bajnoka, az Üröm nem fog feljebb lépni. A Taksony (Dél) és a Veres’ II. (Kelet) vállalja a magasabb osztály kihívásait, ahogy a Délkeleti csoport leendő győztese, azaz a Cegléd II. (nagyon valószínű, hogy nyer) vagy a Hernád (matematikailag még lehetséges, hogy nyer) is. Mindebből következően a második helyezettek közül három csapat csatlakozhat még a feljutókhoz. Mivel mind az öt csoport (összes várható) ezüstérmese vállalná a „rájátszást”, ezért az érintetteket (Vácduka – Észak; Tököl II. – Dél; Cegléd II./Nyársapát/Hernád – Délkelet; Kartal/Szada – Kelet; Perbál II. – Nyugat) két párba fogjuk majd sorsolni egy szerencsés erőnyerő mellett.
Mivel – mint azt a bevezetőben is említettük – sok váratlan esemény történhet még a nevezéskor (visszalépés, alánevezés, megszűnés stb.), ezért nehéz megjósolni a jövőt. Abban az esetben viszont, ha egy osztályba bármilyen okból nem neveztek a versenykiírásban meghatározott számban, akkor az MLSZ Labdarúgás Versenyszabályzatának (melynek jelenleg hatályos verziója megtalálható IDE kattintva is) 19. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.

 


Címkék:

További hírek

Általános
Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

2024-04-30 16:16:23

Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

Idén, a korábban megszokotthoz képest már május elsején megrendezi az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság a minden évben nagy érdeklődéssel várt hagyományos kupanapját, melyre 2022 és 2023 után harmadik alkalommal Cegléden, a Zsengellér Gyula Sportcentrumban kerül sor. A hölgyeknél 14:00 órától a tavaly alakult Alsónémedi a címvédő Valkóval, az uraknál pedig 16:30-tól a II. osztályú Diósd az ugyancsak címvédő Gödöllővel mérkőzik a serlegért.

Általános
McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

2024-04-30 12:03:34

McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

Április 24-én, a gödöllői Szűcs Lajos Sportcentrum adott otthont a McDonald’s Fair Play Cup regionális döntőjének, ahova – a korábbi évekhez hasonlóan – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye legjobbjai érkeztek.

Általános
„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024-04-29 14:51:59

„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024. május 15-én, szerdán kerül megrendezésre a férfi MOL Magyar Kupa-döntő, amelyre az MLSZ lehetőséget biztosít az egyesületekben és a grassroots-programokban résztvevő, iskolákban (Bozsik Intézményi Program, McDonald’s Fair Play Cup) focizó gyermekek (U19-es korosztályig) és nevelőik számára, hogy a „Gyermekszektor-program” keretében térítésmentesen nézhessék meg a mérkőzést, együtt szurkolhassanak.

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Értesítők, információk

2024-05-02 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.05.02.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-04-25 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.04.25.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok