Kizárt csapat eredményeinek "sorsa" - a Kerepesi LSE példáján szemléltetve

2010. március. 17., 22:17   |    

Kizárt csapat eredményeinek "sorsa" - a Kerepesi LSE példáján szemléltetve

A PMLSZ Versenyirodájához a Kerepesi LSE visszalépése óta érkezett néhány észrevétel azt kifogásolva, hogy miért maradtak meg a kizárt csapat korábbi, őszi eredményei a táblázatban. A rövid válasz: azért, mert a szabályok ebben az esetben így rendelkeznek. Az alábbiakban természetesen - mint ahogy azt nem egy hasonló, többféleképpen is értelmezett esetben megszokhatták - részleteiben is megmagyarázzuk a döntés logikáját annak érdekében, hogy senkiben se maradjon kétely a határozat jogszerűségét illetően.

A PMLSZ Versenyirodájához a Kerepesi LSE visszalépése óta érkezett néhány észrevétel azt kifogásolva, hogy miért maradtak meg a kizárt csapat korábbi, őszi eredményei a táblázatban. A rövid válasz: azért, mert a szabályok ebben az esetben így rendelkeznek. Az alábbiakban természetesen - mint ahogy azt nem egy hasonló, többféleképpen is értelmezett esetben megszokhatták (például itt) - részleteiben is megmagyarázzuk a döntés logikáját annak érdekében, hogy senkiben se maradjon kétely a határozat jogszerűségét illetően.

A Kerepesi Labdarúgó Sportegyesület bár ténylegesen nem játszotta le az utolsó fordulóra kiírt felnőtt és U19-es bajnoki mérkőzését a Viadukt SE-Biatorbágy együttese ellen (merthogy előbb közös megegyezéssel elhalasztották egy héttel, majd betegségre hivatkozva lemondták azokat), azonban a Fegyelmi Bizottság a három pontot 3-0-s gólkülönbséggel a biatorbágyiaknak adta, hiszen akkor még szó sem volt a Kerepes visszalépéséről. Eme két fegyelmi határozattal - 699. és 700./2009-2010. (2009.12.02.) - éppen "meglett" a Kerepesi LSE tizenöt-tizenöt mérkőzése (amely pontosan az 50%-a a bajnokság valamennyi, vagyis 30 mérkőzésének egy csapatra vonatkoztatva), merthogy a szabályok szerint a jogerős fegyelmi és/vagy versenyügyi határozattal meghozott/megszületett eredményt lejátszott találkozónak kell tekinteni.

Ebben az esetben pedig az eljárás - ahogy a lentebb idézett szabályrészletből is kitűnik -, hogy a Kerepesi LSE együttesét (mind a felnőtt, mind az U19-es bajnokságból) eredményeit megtartva kell törölni (kizárni) a bajnokságból úgy, hogy ezt követően éppen aktuális ellenfelei a három pontot 3-0-s gólkülönbséggel megkapják majd. A kizárásról szóló határozatok száma: 702. és 703./2009-2010. (2010.02.24.).

S csakhogy teljes legyen a kép: amennyiben a Kerepesi LSE vezetősége még az őszi utolsó, Biatorbágy elleni mérkőzése időpontja előtt bejelentette volna a felnőtt és ifjúsági csapatának a bajnokságból való visszaléptetését, akkor természetesen csak tizennégy találkozó állt volna mindkét pontvadászat tabelláján a neve mellett, így abban az esetben a külön-külön tizennégy, eredménnyel végződő bajnoki mérkőzése alapján a versenyszabályok szerint valamennyi őszi eredményét törölni kellett volna.

Reméljük, a fentiek alapján sikerült tiszta vizet önteni a pohárba.


Kapcsolódó közlemény: Kerepes: az U16-os és az U13-as csapat versenyben marad(hat)
Kiegészítése: az U16-os és az U13 3/4 pályás bajnokságban további versenyzésre jogot kapott Kerepesi Sportbarátok Egyesületének (Kerepesi SE) hivatalos mérkőzésein csak az oda (át)igazolt labdarúgók léphetnek pályára!


Magyar Labdarúgó Szövetség Versenyszabályzata, 66. § (kivonat)

Bajnokságból való visszalépés, kizárás

"(...)
(1) Ha a sportszervezet egy vagy több csapatával visszalép a versenyből, azt be kell jelentenie az illetékes szövetségnek.
(2) A visszalépő sportszervezet csapatát vagy csapatait a szövetség a versenyből fegyelmi úton kizárja. A kizárt sportszervezettel szemben pénzbüntetés nem alkalmazható.
(3) A bajnokságot kiíró szövetség a verseny(rendezési) bizottság kezdeményezésére fegyelmi úton akkor zárja ki a nevezés elfogadása után a versenyből a csapatot, ha:
a) visszalépett;
(...)
(4) Ha bajnokság versenykiírásában meghatározott mérkőzésszám 50%-át lejátszotta a kizárt csapat, akkor az ellenfeleknél meg kell hagyni az elért eredményt. A kizárt csapat addig lejátszott eredményeit (pontok és gólkülönbség) törölni kell, és a bajnoki (verseny) osztály utolsó helyére kell helyezni. A bajnokság (verseny) hátralévő mérkőzésein a kizárt csapat ellenfelei a verseny(rendezési) bizottság kezdeményezésére fegyelmi eljárás keretében a mérkőzés(ek) 3 pontját 3-0-s gólkülönbséggel kapják meg.
(5) Azonos osztályban vagy csoportban a bajnoki (verseny) év során kizárt csapatok a táblázat végére kerülnek, mégpedig a kizárás idejét figyelembe véve fordított sorrendben. Az elsőnek kizárt csapat kerül a táblázat utolsó helyére, a másodiknak kizárt csapat az utolsó előtti helyre stb.
(6) A verseny év folyamán kizárt sportszervezet felnőtt csapata a következő verseny évben csak kettő osztállyal lejjebb nevezhet, illetve indulhat, amennyiben a versenyrendszer felépítése ezt lehetővé teszi.
(...)"

A teljes Versenyszabályzat ide kattintva tekinthető meg.

További hírek

Általános
Elkészültek a Pest vármegyei öregfiú-bajnokság csoportbeosztásai

2024-07-24 13:45:06

Elkészültek a Pest vármegyei öregfiú-bajnokság csoportbeosztásai

A nevezések összesítése után az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenyiroda elkészítette a 2024/2025-ös Pest vármegyei öregfiú-bajnokság csoportbeosztásait.

Általános
Pest Vármegyei Kupa: elkészült az 1. forduló párosítása

2024-07-24 10:09:20

Pest Vármegyei Kupa: elkészült az 1. forduló párosítása

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenyiroda július 23-án, kedden kisorsolta a 2024/2025. évi Pest Vármegyei Kupa 1. fordulójának párosítását.

Általános
Változások visszalépések és feltöltés miatt, elkészültek a IV. osztályú csoportbeosztások

2024-07-23 14:03:15

Változások visszalépések és feltöltés miatt, elkészültek a IV. osztályú csoportbeosztások

Változás történt a Pest vármegyei II. és III. – valamint ebből következően a IV. – osztály összetételében, ugyanis közvetlenül a sorsolások elkészítése előtt visszalépett a Törökbálint és a Veresegyház II., valamint elkészültek a IV. osztályú csoportbeosztások.

Általános
Tájékoztató futsalbajnokságokról

2024-07-19 13:05:54

Tájékoztató futsalbajnokságokról

Jelen anyagunkkal emlékeztetnénk minden érintettet, hogy 2024. augusztus 2. (péntek) éjfélig lehet nevezni a Regionális Férfi Ifjúsági U19-es és U17-es, valamint a női NB II-es futsalbajnokságokra.

Értesítők, információk

2024-07-22 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.07.22.

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

2024-06-21 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.06.21.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-06-20 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.06.20.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

Szponzorok