Ma van a Magyar Sport Napja

2020. május. 06., 10:54   |    

Ma van a Magyar Sport Napja

Magyarország, bátran mondhatjuk, sportnemzet. Mindezt nem csupán az eddigi olimpiai játékokon megszerzett 177 aranyérmünk fémjelzi, hanem azok a világszínvonalú sportesemények is, amelyeknek hazánk évről évre a házigazdája, s melyekkel jelentős nemzetközi elismertséget vívott ki magának.

A hazai sport tiszteletére minden évben május hatodika a Magyar Sport Napja, amelyet 2000 óta évről évre megünnepelnek. Eme jeles nap keletkezéstörténete egészen a 19. századig nyúlik vissza, egészen pontosan 1875. május 6-ig, ekkor rendezte meg ugyanis a Magyar Athletikai Club Európában az első szabadtéri sportversenyt, melynek helyszíne Budapest volt. A sporttörténelmi jelentőségű eseménynek az első Orbán-kormány 2000. május 2-án hozott határozata állít méltó emléket minden év május 6-án.

A Magyar Sport Napján a hazai sporttársadalom, az olimpiai mozgalom tagjai évről évre megemlékezésekkel adóznak sportéletünk nagyságai előtt, élő legendáinkat, a nemzetnek oly sok büszkeséget és dicsőséget szerzett kiválóságainkat pedig díjakkal jutalmazzák ezen ünnepi alkalmon.

Magyarországon a sport 2010 óta kiemelt stratégiai ágazatnak számít, az elmúlt évtizedben hazánk sok-sok rangos és sikeres világ-, illetve kontinentális eseménynek adott otthont.

Sajnos az idei ünnepségeket és megemlékezéseket jelentősen beárnyékolja a hazánkat március közepén utolérő koronavírus-járvány, amely a gazdaság, a turizmus, a kultúra mellett nem kímélte a hazai és nemzetközi sportéletet sem. A járvány beköszönte óta ugyanis semmilyen sporteseményre nem kerülhetett sor Magyarországon sem, legyen szó egyéni vagy éppen csapatsportágakról.

Az idei Magyar Sport Napja emiatt sok szempontból kétségkívül más, mint az eddigiek, ugyanakkor a sportélet újraindulásának, a remélt-vágyott jövőbeli sikerek irányába némi fényt jelenthet abban a bizonyos alagútban. Nem véletlenül mondjuk ezt, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének május 4-én, hétfőn meghozott döntése értelmében labdarúgásban az OTP Bank Liga a 26. fordulóval, a férfi Magyar Kupa pedig az elődöntőkkel folytatódik május második felében, valamint lejátsszák a Simple Női Ligában a Bajnokok Ligájába jutásról döntő mérkőzéseket.

Ugyanakkor a sokak által hazánkban is nagyon várt, a 12 rendező európai nagyváros egyikeként Budapesten is megrendezendő felnőtt férfi labdarúgó Európa-bajnokságra a járványveszély miatt idén nem kerülhet sor, azt ugyanis egy évvel elhalasztotta az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA). A futballnál maradva, ugyancsak áldozatául esett a járványnak a magyar U17-es korosztályú válogatott számára kiírt elitkörös selejtező is, amelyen a mieink az észtországi kontinensviadalra Franciaország, Svédország és Norvégia legjobbjai ellenében kvalifikálhatták volna magukat a felcsúti Pancho Arénában.

Ugyancsak hazai környezetben léptek volna pályára hasonló korú lányaink, akik Szombathelyen, a Haladás Sportkomplexumban Románia, Izland és Oroszország nemzeti együttesei ellen vívhatták volna ki a továbbjutást.

A magyar sport számára örömöt és szomorúságot egyaránt adott az idei, a sport szempontjából is eddig sajnos igencsak csonkára sikeredett esztendő, hiszen január végén férfi vízilabda-válogatottunk az impozáns Duna Arénában a döntőben Spanyolországot legyőzve lett Európa-bajnok, míg női válogatottunk a „kisdöntőben” Hollandiát maga mögé utasítva szerezte meg a bronzérmet.

Az egyetemes magyar sport sajnos fájdalmas veszteségeket is kénytelen volt elszenvedni, hiszen február 12-én, hosszú, súlyos betegség következtében 72 éves korában elhunyt Wichmann Tamás, 9-szeres világ-, 3-szoros Európa-bajnok, 2-szeres olimpiai ezüstérmes és 1-szeres bronzérmes kenus, míg február 29-én, életének 93. esztendejében távozott Székely Éva (az MTI mellékelt fotóján), az 1952-es helsinki olimpia 200 méteres mellúszóbajnoka, az 1956-os melbourne-i játékok ezüstérmese, 2004 óta a Nemzet Sportolója.

Székely Éva, Helsinki olimpiai bajnoka

A Magyar Sport jeles napján a nagyszerű sikerek letéteményesei között valamennyi, már elhunyt egykori sportnagyjainkra is tisztelettel emlékezünk.
(kk)


További hírek

Általános
Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

2024-04-30 16:16:23

Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

Idén, a korábban megszokotthoz képest már május elsején megrendezi az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság a minden évben nagy érdeklődéssel várt hagyományos kupanapját, melyre 2022 és 2023 után harmadik alkalommal Cegléden, a Zsengellér Gyula Sportcentrumban kerül sor. A hölgyeknél 14:00 órától a tavaly alakult Alsónémedi a címvédő Valkóval, az uraknál pedig 16:30-tól a II. osztályú Diósd az ugyancsak címvédő Gödöllővel mérkőzik a serlegért.

Általános
McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

2024-04-30 12:03:34

McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

Április 24-én, a gödöllői Szűcs Lajos Sportcentrum adott otthont a McDonald’s Fair Play Cup regionális döntőjének, ahova – a korábbi évekhez hasonlóan – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye legjobbjai érkeztek.

Általános
„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024-04-29 14:51:59

„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024. május 15-én, szerdán kerül megrendezésre a férfi MOL Magyar Kupa-döntő, amelyre az MLSZ lehetőséget biztosít az egyesületekben és a grassroots-programokban résztvevő, iskolákban (Bozsik Intézményi Program, McDonald’s Fair Play Cup) focizó gyermekek (U19-es korosztályig) és nevelőik számára, hogy a „Gyermekszektor-program” keretében térítésmentesen nézhessék meg a mérkőzést, együtt szurkolhassanak.

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Értesítők, információk

2024-05-02 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.05.02.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-04-25 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.04.25.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok