Nagyméretű műfüves pályát adtak át Dunakeszin

2014. szeptember. 10., 17:06   |    

Nagyméretű műfüves pályát adtak át Dunakeszin

A Magyar Labdarúgó Szövetség két és fél éve működő Országos Pályaépítési Programja keretében 2013 végéig az országban 187 pálya épült, idén decemberig pedig további 120 játéktér átadása történik meg. Pest megyében ez idő alatt Budaörstől Sülysápon át Veresegyházig 15 településen összesen 21 db műfüves pálya készült el. Ebből - a dunaharaszti és a veresegyházi után a dunakeszi is - három nagyméretű, villanyvilágítással felszerelt pálya.

A Magyar Labdarúgó Szövetség két és fél éve működő Országos Pályaépítési Programja keretében 2013 végéig az országban 187 pálya épült, idén decemberig pedig további 120 játéktér átadása történik meg. Pest megyében ez idő alatt Budaörstől Sülysápon át Veresegyházig 15 településen összesen 21 db műfüves pálya készült el. Ebből - a dunaharaszti és a veresegyházi után a dunakeszi is - három nagyméretű, villanyvilágítással felszerelt pálya.

Közel kettőszáz futballistapalánta vette birtokba szeptember 6-án, szombaton délelőtt a nyáron elkészült nagy műfüves pályát a negyvenezer lakosú Dunakeszi a 2-es számú főút melletti Magyarság Sporttelepén. A Dunakeszi Kinizsi Utánpótlás SE által szervezett gyerektorna betétprogramjaként került sor az új, villanyvilágítással ellátott játéktér ünnepélyes átadására.

Az eseményt Seltenreich József városi sportigazgató szavai nyitották meg, aki a résztvevők mellett külön köszöntötte Dióssi Csabát, Dunakeszi polgármesterét, Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgót és Benkő Tamást, a Magyar Labdarúgó Szövetség Pest megyei igazgatóját.

A városvezető reményét fejezte ki, hogy Dunakeszi folyamatosan fejlődő szabadtéri sportlétesítményeit - az új műfüves nagypálya mellett az egy esztendővel ezelőtt átadott kisméretű műfüves játékteret, a felújított Kinizsi- és a rekonstrukció alatt álló Magyi-centerpályát, továbbá a BMX-pályát - a jövőben is rendszeresen megtöltik majd a helyi gyerekek, fiatalok és idősebbek. Dióssi Csaba kifejtette továbbá, hogy a sportlétesítmények fejlesztésébe fektetett kormányzati és helyi források az egészségügyre fordítandó támogatásokban fognak hosszú távon megtérülni, hiszen amelyik nemzet tagjai sportos életmódot folytatnak, ott kevesebben és ritkábban szorulnak rá az egészségügyi ellátásra az emberek. A polgármester külön háláját fejezte ki az MLSZ elnökségének képviseletében megjelent Dunai Antalnak az átadáson való részvételéért, megemlítve a türelmesen figyelő gyerekek számára, hogy a korábbi többszörös gólkirály még azon kevés hiteles egykori futballisták egyike, akik naggyá és világszerte elismertté tették hajdan a magyar labdarúgást. A település első számú vezetője természetesen a pályázati úton biztosított támogatást is megköszönte a jelenlévő labdarúgó-szövetségi elöljáróknak.

Dunai Antal a tőle megszokott dinamizmussal szólt a gyerekekhez, hangsúlyozva a sport által okozott örömök és erények nagyszerűségét, kiemelve a labdarúgás akaraterőre, közösségi szellemre, kreatív gondolkodásra, játékosságra és küzdeni tudásra nevelő hatását. Fontosnak tartotta megjegyezni, mennyire örül annak, hogy a fiúk érthető dominanciája mellett a dunakeszi műfüvön lányfocistákat is láthat szép számmal, hiszen a futball támogatásában kiemelkedő szerep juthat a hölgyeknek, akik később, anyukaként a gyermekük foci iránti elkötelezettségét tudják erősíteni. A korábbi remek labdarúgó - közel a hetvenedik évéhez - a hivatalos beszédek végén egy labdát elkérve még néhány cselt és technikai mutatványt is bemutatott a jelenlévőknek, tapsra ragadtatva őket.

Benkő Tamás, az MLSZ Pest megyei igazgatója beszédének elején külön elismerését fejezte ki a szülőknek, akik időt, energiát és pénzt nem sajnálva biztosítják gyerekeik számára a sportolás lehetőségét. Megköszönte az utánpótlás-nevelésben dolgozó edzők lelkiismeretes munkáját is, hangsúlyozva: a megfelelő képesítések ismerete nélküli edzőket ma már nem szabad a gyerekek közé engedni, mert különben hiú ábránd, hogy 10-15 év múlva a mainál jobb szinten teljesítő felnőtt focistáink legyenek. A sportvezető a saját szempontjából különlegesnek és örömtelinek nevezte a dunakeszi pálya átadását, lévén az történetesen abban a töretlenül fejlődő városban épült meg, ahol ő is él, és ahol a sportfejlesztések támogatását önkormányzati képviselőként is elő tudta segíteni. Az igazgató kifejtette: a sport a kormány jóvoltából 2010 óta stratégiai ágazatnak számít Magyarországon. Az utánpótlás-nevelés támogatásával az öt látvány-csapatsportág - kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong és labdarúgás - képviselőinek a létszáma a körülmények javulása következtében csaknem megduplázódott. A sportnak juttatott forrásokból 30-40 éve elmaradt létesítmény-fejlesztések, pálya-, öltöző- és stadionépítések valósultak meg. Benkő Tamás a félreértések elkerülése végett leszögezte: a stadionok és az új futballpályák nem a jelenkor kétségkívül szerényebb képességű honi profi labdarúgói számára készültek, hanem a mostani és az ezután megszülető gyermekek, a jövő labdarúgó-reménységei, valamint a nézők részére. Kiemelte: az új létesítmények azért épülnek meg és a régiek azért épülnek újjá megye-, sőt országszerte, hogy a gyerekek a mai felnőtt focistákénál összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között, képzett szakemberek segítségével válhassanak aktív, sportszerető, egészséges, a sportot támogató emberré, és néhányuk majd a nemzetközi szinten is meghatározó sportolóvá.


Dunakeszi TAO-fejlesztések

A több mint negyvenezer lakosú Dunakeszin az elmúlt években több fejlesztés is történt. Tavaly szeptember elsején a Fazekas Mihály Általános Iskola mellett kis műfüves pálya, a Kinizsi-pályán nemrég lelátó és korlát épült, a Magyarság Sporttelepen pedig locsolórendszer került a füves tartalékpályára. A Dunakeszi Kinizsi USE emellett két használt autóbuszt is vásárolt, szintén TAO-támogatásból. A futballt választó gyermekek sportolási körülményei nagymértékben javultak a beruházásoknak köszönhetően.


Alközponti szerep az utánpótlás-nevelésben

Dunakeszi, az Érd után legnagyobb lélekszámú Pest megyei város az MLSZ OTP Bank Bozsik Egyesületi Labdarúgó Programban évek óta alközponti szerepet tölt be. A létesítményhelyzet ugyan még nem tökéletes, de az önkormányzat és az MLSZ Pest Megyei Igazgatósága, sőt a Magyar Kézilabda Szövetség is elkötelezett a további sportcélú beruházások városi támogatása mellett. Benkő Tamás megyei igazgató kifejtette: Pest megyei igazgatóként szívből reméli, hogy a fejlődő létesítmények mellett hamarosan az egyesületi szakmai munka is megalapozott eredményeket tud majd felmutatni. A tömegesítés fokozásához az új műfüves pálya kétségkívül hathatós segítséget nyújt, a szakmai előrelépéshez pedig remélhetőleg mielőbb megvalósul a két működő labdarúgóklub, a Vasutas és a Kinizsi általa és többek által is nélkülözhetetlennek tartott összefogása.


A nyerő 21-es


Pest megyében az MLSZ Országos Pályaépítési Programja keretén belül 2012-ben négy kis-, 2013-ban két ütemben összesen tizenhárom műfüves - kettő grund-, nyolc kézilabdapálya-, egy 40x60 méteres és kettő nagyméretű - pályát adtak át. A tavaly nyáron kihirdetett 70%-os támogatási forrásokból idén tavasszal Dunakeszin nagy-, Hernádon, Szobon és Újszilváson kisméretű műfüves futballpálya létesült. A már elkészült 21 pályán kívül további nyolc pályázó nyert támogatást erre az évre, ezek közül az elkövetkezendő hetekben több "műhely" átadására kerül majd sor. A már kihirdetett nyertesek: Biatorbágy, Budaörs, Dabas-Gyón, Halásztelek, Ráckeve, Tatárszentgyörgy, Vecsés. Pécelen élőfüves nagypálya létesül. Valamennyi új pálya az MLSZ 70%-os támogatásával, az önkormányzatok 30%-os önereje segítségével valósul meg.

Az eseményen készült képgaléria IDE KATTINTVA tekinthető meg!

A fotókat Vörös István készítette.

További hírek

Általános
Átvehetők a 2023/2024-es évad bajnokságainak díjai

2024-05-17 15:51:16

Átvehetők a 2023/2024-es évad bajnokságainak díjai

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt Sportszervezeteket, hogy azon csapatok, amelyek a Pest vármegyei bajnokságokban a 2023/2024-es évadban dobogós helyen végeztek, átvehetik a díjakat az igazgatóságunkon (1052 Budapest, Városház u. 7.), hétköznapokon, előre egyeztetett időpontban.

Általános
Fontos információk a 11. Pest Vármegyei Gólkirályok Gálájával kapcsolatban

2024-05-17 11:10:02

Fontos információk a 11. Pest Vármegyei Gólkirályok Gálájával kapcsolatban

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, 2024. május 23-án, csütörtökön 17:30 órától ünnepélyes keretek között díjazzuk a 2022/2023-as szezon Pest vármegyei szervezésű és érintettségű versenyeinek gólkirálynőit és gólkirályait a Pesti Vármegyeháza Dísztermében (Budapest, V. kerület, Városház utca 7.).

Általános
Befejeződött a tavaszi elsősegély oktatás Pest vármegyében

2024-05-16 13:18:22

Befejeződött a tavaszi elsősegély oktatás Pest vármegyében

2024 tavaszán négy helyszínen, Budapesten, Budaörsön, Dunakeszin és Monoron szervezett kihelyezett elsősegély oktatást az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság, amelyen összesen 45 hallgató vett részt.

Általános
PEST VÁRMEGYEI KUPANAP 2024.: A Valkó és a Gödöllő egyaránt megvédte kupaelsőségét – képes beszámoló Ceglédről

2024-05-09 18:50:57

PEST VÁRMEGYEI KUPANAP 2024.: A Valkó és a Gödöllő egyaránt megvédte kupaelsőségét – képes beszámoló Ceglédről

Együttműködő kommunikációs partnerünk, a Sportszelet Online részletes, fotókkal gazdagon illusztrált beszámolót közölt a május 1-jén Cegléden, az impozáns Zsengellér Gyula Sportcentrumban megrendezett Pest Vármegyei Kupanap 2024. eseményéről.

Értesítők, információk

2024-05-16 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.05.16.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-05-16 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.05.16.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-05-06 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.05.06.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok