Ne csalj, legyél becsületes, s ezzel mutass példát, nevelj korrekt sportembereket!

2019. március. 08., 11:21   |    

Ne csalj, legyél becsületes, s ezzel mutass példát, nevelj korrekt sportembereket!

Szépen lassan elindul valamennyi Pest megyei pontvadászat, ezért úgy gondoltuk, hogy ismételten felhívjuk sportszervezeteink figyelmét a tiszta, becsületes játékra, azon belül is elsősorban az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság által tűzzel-vassal irtott „feketézés” elhagyására.

Remélhetőleg nem mondunk újat azzal, hogy az MLSZ PMI már régóta fáradozik szűkebb pátriánkban a játék megtisztításán, valamint a súlyosan sportszerűtlen fegyelemsértők megfelelő súlyú és egységes felelősségre vonásán. A nyár folyamán ezen törekvések egyik elemeként a folyó évad valamennyi versenykiírásába bekerült az MLSZ PMI Társadalmi Elnöksége által szentesített #Az úgynevezett ,,feketézés” büntetési tételei# címet viselő szabályzatra történő hivatkozás.

Az MLSZ PMI Fegyelmi Bizottsága az őszi labdarúgószezonban és a téli futsalversenyek során összesen 22 alkalommal alkalmazta a fentebb említett szabályt, s annak alapján több mint ötmillió forint (egész pontosan: 5.090.000 Ft) pénzbírságot szabott ki a vétkes klubokra, az érintett személyek eltiltása mellett. (Az érintett fegyelmi határozatok gyűjteménye megtekinthető IDE kattintva.)

Az ügyek kapcsán rengeteg magyarázkodást, kifogást hallottunk, azonban hitvallásunk szerint semmilyen esetnek – még akkor sem, ha „csak” otthonmaradt egy versenyengedély vagy lejárt egy sportorvosi – nem lehet csalás a megoldása, az ugyanis totálisan ellentétes a sportolás szellemiségével, az utánpótlás-nevelésben pedig egyenesen bűn. Még mindig jobb (őszintébb és sportszerűbb) döntés felvállalni a malőrt – még, ha olykor borzalmasan nehéz is... –, mint elkezdeni sunnyogni, hazudozni, csalni és ebbe még belerángatni másokat is, ráadásul mindezzel felelőtlenül kitéve az érintetteket az esetleges kellemetlen következményeknek. Gyerekek esetében pedig hatványozottan igaz mindez, hiszen az egyikkel őszinteséget, erkölcsös, gerinces magatartást és erőt mutatunk/tanítunk az egész csapatnak, míg a másikkal gyávaságot, alattomosságot, hazugságot és csalást. Az egyikkel tehát sportembereket nevelünk, a másikkal lumpen alakokat.

A fentebb leírtak miatt is azt javasoljuk, hogy amennyiben – ne adja Isten! – úgy adódna, akkor se próbálkozzanak „feketézéssel”!!! Ha valamiért nem tudnának kiállni saját erőből és/vagy minden szabályt kielégítően a mérkőzésre, akkor inkább jelezzék ezt az aktuális ellenfélnek és a játékvezetőnek, s játszanak létszámhiányosan hivatalos mérkőzést, vagy csak edzőmeccset, míg végső esetben mondják le a találkozót!!!

Kapcsolódó anyagaink:

- Banánhéj (megjelent a Pest Megyei Sportszelet 2018. november 8-ai, 26. évf., 31. számában);

- Egy újabb levél „margójára” (megjelent a Pest Megyei Sportszelet 2017. november 16-ai, 25. évf., 32. számában);

- Kókler becsületlenség (megjelent a Pest Megyei Sportszelet 2016. október 13-ai, 24. évf., 25. számában).


További hírek

Általános
Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

2024-04-30 16:16:23

Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

Idén, a korábban megszokotthoz képest már május elsején megrendezi az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság a minden évben nagy érdeklődéssel várt hagyományos kupanapját, melyre 2022 és 2023 után harmadik alkalommal Cegléden, a Zsengellér Gyula Sportcentrumban kerül sor. A hölgyeknél 14:00 órától a tavaly alakult Alsónémedi a címvédő Valkóval, az uraknál pedig 16:30-tól a II. osztályú Diósd az ugyancsak címvédő Gödöllővel mérkőzik a serlegért.

Általános
McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

2024-04-30 12:03:34

McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

Április 24-én, a gödöllői Szűcs Lajos Sportcentrum adott otthont a McDonald’s Fair Play Cup regionális döntőjének, ahova – a korábbi évekhez hasonlóan – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye legjobbjai érkeztek.

Általános
„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024-04-29 14:51:59

„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024. május 15-én, szerdán kerül megrendezésre a férfi MOL Magyar Kupa-döntő, amelyre az MLSZ lehetőséget biztosít az egyesületekben és a grassroots-programokban résztvevő, iskolákban (Bozsik Intézményi Program, McDonald’s Fair Play Cup) focizó gyermekek (U19-es korosztályig) és nevelőik számára, hogy a „Gyermekszektor-program” keretében térítésmentesen nézhessék meg a mérkőzést, együtt szurkolhassanak.

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Értesítők, információk

2024-05-03 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.05.03.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-05-02 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.05.02.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok