Nyilasi Tibor és Dunai Antal is részt vett a társadalmi elnökség vecsési ülésén

2019. december. 07., 20:18   |    

Nyilasi Tibor és Dunai Antal is részt vett a társadalmi elnökség vecsési ülésén

A Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Társadalmi Elnöksége 2019. december 5-én, csütörtökön kora este a vecsési Airport Hotelben tartotta soron következő ülését, amelyre Dunai Antal és Nyilasi Tibor (aki tagja az MLSZ elnökségének) Európai Ezüstcipős egykori labdarúgók személyében igazán illusztris vendégek is hivatalosak voltak. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy azon a térségi Williams Televízió is forgatott.

Az értekezletet Szlahó Csaba elnök, Vecsés város polgármestere nyitotta meg, köszöntve a megjelenteket, majd az előzetesen kiküldött tíz napirendi ponthoz tartozó, Benkő Tamás megyei igazgató által ismertetett írásos előterjesztések egyenkénti megtárgyalása következett, itt-ott szóban is kiegészítve a szakmai beszámolókat, megválaszolva a feltett kérdéseket. Az apparátus vezetője kitért annak a tavasz során végzett közvélemény-kutatásuk eredményére is, amely szerint a klubok 95%-a elégedett a 2018-ban hosszas előkészítő munka után megreformált IÁB-ügyintézéssel [https://pest.mlsz.hu/hir/kozvelemeny-kutatasunk-szerint-a-klubok-elegedettek-a-tavaly-megreformalt-iab-ugyintezessel]. Az elnökség valamennyi szakbizottsági beszámolót elfogadta.

Ezután a még 2018 augusztusában az igazgatóság által öt témában beterjesztett – és az elnökség által egyhangúan megszavazott –, az MLSZ PMI által szervezett hivatalos versenyekhez kapcsolódó központi szabályzatok frissítései, pontosításai kerültek terítékre, illetve a szabályok a könnyebb hivatkozások miatt sorszámot is kaptak. Az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság ezen „szabálypontosításokkal” az egységes eljárásrendek kialakítását, az egyes szabályszegések büntetési tételeinek egységesítését, valamint a súlyosabb szabályszegésnek és/vagy sportszerűtlenségnek ítélt esetek visszaszorítását célozta meg, azoknak egyértelműen követhető és egységes alkalmazást teremtve. A megyei igazgató az elmúlt szűk másfél év tapasztalatait mérlegre téve elmondta ezen szabályokról, hogy bevezetésük és alkalmazásuk megítélése összességében kedvező volt mind a sportszervezetek, mind a versenyszervezők és a bizottsági tagok körében, hiszen az anyagok olyan egyértelmű információkat és meghatározásokat tartalmaztak, amelyek segítséget nyújtottak a sportág valamennyi szereplőjének. Az úgynevezett „feketézés” – az igazgatóság által a játék tisztaságának megőrzése érdekében leginkább elfogadhatatlannak tartott fegyelmi vétség – kapcsán a megyei igazgató adatokkal alátámasztva ismertette a szabály jótékony hatásait: 2018 őszén 13 alkalommal fordult elő ilyen eset, melyeknél összesen 3.010.000 Ft pénzbüntetést alkalmazott a fegyelmi bizottság. 2019 tavaszán 4 alkalommal volt „feketézés”, melyeknél 780.000 Ft volt a pénzbüntetés. 2019 őszén, az előző hasonló időszak 13 esetéhez képest már csak 4 ügy keletkezett jogosulatlan játékos szerepeltetése, vagy annak kísérlete miatt, így 2019-re látványos eredménynek számít a „csak” 8 eset.

Emlékeztetésként a szóban forgó öt terület: 1., A pályatulajdonos időjárási körülmények miatti mérkőzés-lebonyolítását (-megrendezését) megtagadó bejelentésének eljárásrendje; 2., Az IFA-rendszeren történő mérkőzésmódosítás menete; 3., Kései mérkőzéslemondás és jelzés nélküli ki nem állás büntetési tételei; 4., A hatályos LVSZ 34. § (4) bekezdésének bővített eljárásrendje [a jogosulatlan játék gyanúja esetén szükséges tennivalókról]; 5., Az úgynevezett „feketézés” büntetési tételei. Az elnökség tagjai a javasolt pontosításokat egyhangúan elfogadták.

Az úgynevezett „feketézés” kapcsán a megyei igazgató adatokkal alátámasztva ismertette a szabály jótékony hatásait

A következő napirend témáját tekintve illeszkedett az előzőhöz, hiszen a versenyiroda javaslatára újabb „szabályegyértelműsítés” előterjesztését tárgyalhatta a grémium. Ennek hátteréről Benkő Tamás elmondta, hogy az igazgatóság – éppen az „5 külön szabály” kedvező hatásain felbuzdulva – egy újabb területet szeretne lefedni és szabályozását egyértelművé tenni, ezért egy 6. szabályt (nevezetesen: „A mérkőzés rendjének megzavarása büntetési tételei” címűt) terjesztett elő, amit az elnökség tagjai ugyancsak támogattak. [Az 5 külön szabály módosított verzióit, valamint az új 6. szabályt hamarosan közzétesszük honlapunkon és e-mailen is megküldjük a kluboknak.]

A következő téma a még a nyári nevezések idején a versenybizottság által a Törökbálinti TC kérelmére, az elnökség javaslatára meghozott döntés utáni helyzet áttekintése volt. Emlékeztetőként a megyei I. osztályú gárda helyzete: a csapat bajnokként feljutott a 2018/2019. évi Pest megyei II. osztályú bajnokság, Déli csoportjából a megyei I. osztályba, de a sportszervezet nem rendelkezik élő-, csak műfüves nagypályával. Márpedig az MLSZ Infrastruktúra Szabályzat 4. § (1) bekezdés b) pont 1) alpontja kimondja, hogy megyei I. osztályú játéktér csak természetes élőfüves pálya lehet. A klub – az önkormányzattal közösen – pályázott természetes élőfüves pálya létesítésére, de a beruházás a 2019/2020-as évadban nem fog megépülni, arra viszont van esély (és ezt éppen a jövő héten tárgyalja a képviselő-testület), hogy jövő nyárra meglegyen. Az elnökség tagjai megerősítették a törökbálinti kérelem támogatását, egyúttal reményüket kifejezve, hogy az élőfüves pálya elkészül a 2020/2021-es szezon rajtjára.

A következő napirend keretében Benkő Tamás igazgató fényképekkel gazdagon illusztrált prezentáción foglalta össze a Pest Megyei Igazgatóság 2019-ben elvégzett feladatait és a megyei labdarúgás érdekében kifejtett tevékenységét, majd ezután az igazgatóság pénzügyi helyzetéről is beszámolt. Nyilasi Tibor az igazgatói előadás után kitért az MLSZ által az igazgatóságok részére biztosított WIWE-eszköz (amely egy egycsatornás bioelektromos képalkotó diagnosztikai mérőkészülék, mely figyeli a felhasználó szívműködésével, szívritmusával kapcsolatos egészségi jellemzőit otthon és útközben. A készülék tájékoztatást ad az átlagos pulzus értékről, a normál EKG-tól való lehetséges eltérésről, valamint a vér oxigén-telítettségének mértékéről, továbbá lépésszámláló funkcióval is rendelkezik) jelentőségére, amelynek használata a nem kívánatos szívügyi problémák megelőzésében, kiszűrésében nyújthat hatékony segítséget.

Az elnökségi tagok ezt követően egyhangúan döntöttek az MLSZ Országos Kedvezményes Pályaépítési Programja keretében benyújtott pályázat (Pilisborosjenő) támogatásáról.

      Ifjabb Fekete László mutatja be az Ezüstcipő Hallássérült Fiatalok Focisulijának tevékenységét

Az értekezlet „hajrájában” kapott szót ifjabb Fekete László – az Újpesti Dózsa korábbi 21-szeres válogatott, Európai Ezüstcipős labdarúgó fia –, az Ezüstcipő Focisuli Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki rövid, de hatásos prezentáció [https://www.facebook.com/pg/pmlsz/photos/?tab=album&album_id=2748429195213323] segítségével ismertette az Ezüstcipő Hallássérült Fiatalok Focisulijának tevékenységét és eddigi eredményeit. Fekete László külön megköszönte a jelenlévő Dunai Antal és Nyilasi Tibor, továbbá több MLSZ-vezető – dr. Vági Márton főtitkár, dr. Gudra Tamás gazdasági igazgató, Majoros Attila Bozsik-program intézményi programvezető –, valamint Szalai Ádám válogatott labdarúgó eddigi segítségét. Az alapítvány működéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma, különösen annak szociális ügyekért felelős államtitkára, Fülöp Attila nyújtott nélkülözhetetlen támogatást.

Az előadás után többen is szót kértek: Szlahó Csaba elnök elismerését fejezte ki a példaértékű küldetéshez, Hahn Árpád saját pályafutásából hozott példát arra, mennyire fontos volt korábbi hallássérült csapattársa számára a beilleszkedés, az esélyegyenlőség érdekében közösségük elfogadó ereje; Duna Antal és Nyilasi Tibor méltatták a „kis” Fekete Laci elhivatottságát, kitartását és azt, hogy az MLSZ Pest Megyei Társadalmi Elnöksége és a Pest Megyei Igazgatóság az alapítvány sportszakmai tevékenységének támogatását ezennel együttműködési megállapodás keretében deklarálja.

Az ülés hátralévő, befejező részében a jelenlévők aláírásukkal szentesítették a Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatóság és az Ezüstcipő Focisuli Alapítvány együttműködési megállapodását, amelynek céljai között szerepel, hogy a felek kölcsönösen együttműködve elősegítsék a labdarúgás révén a fogyatékkal élő és ép emberek egymás iránti elfogadását és elismerését. [Honlapunkon hamarosan bővebben is bemutatjuk az Ezüstcipő Focisuli Alapítvány égisze alatt működő Ezüstcipő Hallássérült Fiatalok Focisuliját és a most aláírt együttműködés részleteit.]

Az értekezlet végén csoportkép készült, szerény Mikulás-csomagok találtak gazdára, majd a megjelentek kötetlen beszélgetéssel fűszerezett vacsorán vettek részt...

                                                                                  Záró csoportkép

Fotóalbum (a képeket Sipos Hajnalka készítette):
Illusztris vendégek voltak jelen az elnökség vecsési ülésén

Az Ezüstcipő Hallássérült Fiatalok Focisulijának tevékenységét bemutató prezentáció:
https://www.facebook.com/pg/pmlsz/photos/?tab=album&album_id=2748429195213323


További hírek

Általános
Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

2024-04-30 16:16:23

Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

Idén, a korábban megszokotthoz képest már május elsején megrendezi az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság a minden évben nagy érdeklődéssel várt hagyományos kupanapját, melyre 2022 és 2023 után harmadik alkalommal Cegléden, a Zsengellér Gyula Sportcentrumban kerül sor. A hölgyeknél 14:00 órától a tavaly alakult Alsónémedi a címvédő Valkóval, az uraknál pedig 16:30-tól a II. osztályú Diósd az ugyancsak címvédő Gödöllővel mérkőzik a serlegért.

Általános
McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

2024-04-30 12:03:34

McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

Április 24-én, a gödöllői Szűcs Lajos Sportcentrum adott otthont a McDonald’s Fair Play Cup regionális döntőjének, ahova – a korábbi évekhez hasonlóan – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye legjobbjai érkeztek.

Általános
„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024-04-29 14:51:59

„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024. május 15-én, szerdán kerül megrendezésre a férfi MOL Magyar Kupa-döntő, amelyre az MLSZ lehetőséget biztosít az egyesületekben és a grassroots-programokban résztvevő, iskolákban (Bozsik Intézményi Program, McDonald’s Fair Play Cup) focizó gyermekek (U19-es korosztályig) és nevelőik számára, hogy a „Gyermekszektor-program” keretében térítésmentesen nézhessék meg a mérkőzést, együtt szurkolhassanak.

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Értesítők, információk

2024-05-02 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.05.02.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-04-25 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.04.25.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok