Sportszerűségi visszatekintő

2011. december. 16., 04:53   |    

Sportszerűségi visszatekintő

Közöljük a 2010/2011. évi Pest megyei sportszerűségi versenyek dobogós helyezettjeit, sőt röviden be is mutatjuk ezen csapatokat - elvégre példamutató "általánosan jellemző magatartásuk" miatt erre igazán rászolgáltak.

Közöljük a 2010/2011. évi Pest megyei sportszerűségi versenyek dobogós helyezettjeit, sőt röviden be is mutatjuk ezen csapatokat - elvégre példamutató "általánosan jellemző magatartásuk" miatt erre igazán rászolgáltak.

Az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság (korábban: Pest Megyei Labdarúgó Szövetség) "digitális irattára" a 2006/2007-es versenyévig teszi lehetővé a Fair Play (sportszerűségi) -táblázatok áttekintését. A legutóbbi, tehát a 2010/2011-es bajnokság Fair Play-versenyeinek helyezettjeit éppen a szerdai évzáró ünnepi ligaértekezleten díjazta a Pest Megyei Igazgatóság (részletes, fényképes beszámolót hamarosan közzé teszünk a rendezvényről). Erre vonatkozóan a 2010/2011. évi Pest megyei I., I/B- és II. osztályú felnőtt és U19-es versenykiírások 10. pontjai rendelkeznek. Az MLSZ Pest Megyei Igazgatósága a legsportszerűbb csapatokat mindkét korosztályban összevontan - tehát ahol egynél több csoportban zajlottak a küzdelmek (ilyenek voltak az I/B-osztály, Északi és Déli csoportja, valamint a II. osztály A-, B- és C-csoportja), ott összesítve - értékelte és ez alapján hirdetett eredményt. A Pest megyei sportszerűségi verseny természetesen összhangban áll a FIFA által életre hívott Fair Play-világnap(ok)kal, amelyet másfél évtizede minden esztendőben szeptember 3-a és 7-e között ünnepel a világ labdarúgása.

De vissza a Pest megyei versengéshez! A MLSZ PMI Versenyirodájának értékelése alapján - melynek során ötféle szempontot (sárga és piros lapok, sportszakember elleni fegyelmi büntetés, csapat elleni fegyelmi intézkedés /létszámhiányos kiállás, egyéb rendbontás/, illetve mérkőzés elmaradása és rendzavarás, félbeszakadás, valamit pályabetiltás) értékelnek - a bajnokságok (osztályok) 1-3. legsportszerűbb sportszervezetei részesülnek tárgyjutalomban. Az 1. helyezett díja serleg, oklevél és 3 (három) db labda; a 2. helyezett díja serleg, oklevél és 2 (kettő) db labda; a 3. helyezett díja serleg, oklevél és 1 (egy) db labda.

Ezek után essen néhány szó a 2010/2011. évi legjobbakról és helyezettekről!


Fölényes gödöllői siker

Nem véletlenül alakult ki sokakban a szimpatikus, fiatal csapat pozitív összképe az Arany Ászok I. osztályban szereplő Gödöllői SK felnőtt együttese nevének hallatán, amely balhéktól mentesen teszi a dolgát, és produkál évről évre egyre jobb eredményeket. Lovrencsics László fiatal tehetségekből álló együttese a Fair Play (sportszerűségi) verseny elsősége mellett (a Diósdot és a Tárnokot megelőzve) 2011-ben Nagykőrösön Arany Ászok Pest Megyei Kupa-döntőt játszhatott a Törtellel, amit ugyan 2-0-ra elveszített, de a szimpatikus csapat képe a sokra hivatott együttessel kapcsolatban nem véletlenül, ámde teljes joggal alakult ki sokak szemében.


Amilyen az edző, olyan a csapat

Ha általánosságban véve nem is, de többé-kevésbé azért igaz lehet a fenti megállapítás, különösen az utánpótlás korosztályokban, hiszen egy-egy edző személyisége, habitusa nagyban rányomja a bélyegét csapata teljesítményére, viselkedésére. A I. osztályú U19-es bajnokságban Habos Gábor által irányított, a bajnokságot jobbára a korcsoportjuknál fiatalabb labdarúgókkal végigfutballozó diósdiak ugyan az elmúlt idény során nem váltották meg a világot, de ettől függetlenül csoportjukban a legsportszerűbbeknek bizonyultak, magabiztosan megelőzve a rangsorban a Sztriskó István vezette Gödöllői SK-t, és a Steiczinger Norbert által irányított tárnokiakat.


Az I/B-osztályban "tarolt" a Dunakeszi Kinizsi

Az I/B-osztály, Északi és Déli csoportjának összevont sportszerűségi rangsorában mind a felnőtt, mind pedig az U19-es mezőnyben a Dunakeszi Kinizsi együttese végzett az élen úgy, hogy előbbieknél például óriási fölénnyel, csaknem feleannyi "hibapontot" (59-et) gyűjtöttek be, mint a mögöttük végző Gödöllői EAC (104 FP-ponttal zárt dr. Nagy Béla legénysége), amelytől alig maradt el a Budakalász (106-tal). A Dunakeszi két csapatának közös jellemzője, hogy egyaránt a sikeres NB I-es játékosmúlttal rendelkező Leboniczki Imre felel a szakmai munkáért mindkét korosztálynál. Az U19-eseknél lényegesen szorosabb volt a küzdelem, itt mindössze négy ponttal gyűjtött kevesebbet (67) a győztes Kinizsi a második Dány-Kóka közös csapata, és öttel a felnőttekhez hasonlóan ezúttal is a 3. helyen végző Budakalász előtt.


Abony KID: kettős siker a másodosztályban

A három megyei II. osztályú csoport összesen 39-39 csapatának (felnőtt és U19) vetélkedésében - akárcsak a Dunakeszi Kinizsi esetében - itt is akadt "duplázó" egyesület az Abony KID személyében. Armin Rieger csapatai közül különösen az U19-esek tettek ki magukért, akik amellett, hogy megnyerték csoportjuk bajnokságát, a Fair Play (sportszerűségi) versenyben is az élen végeztek (42 ponttal), megelőzve a 44 FP-ponttal záró gödieket, illetve a mögöttük nagyon szoros versenyben, mindössze egy ponttal elmaradó és 3. helyen végző Püspökhatvant. A felnőttek összevetésében is viszonylag szoros küzdelem alakult ki, itt az 58 FP-ponttal győztes abonyiak mögött tíz "egységgel" lemaradva végeztek a gödiek, a Dunavarsány pedig épphogy csak, de leszorult a 3. helyre. (Csak a rend kedvéért: a sportszerűségi tabellán a kevesebb a több, azaz a kevesebb hibapontot gyűjtők állnak előrébb ebben a rangsorban.)


Időtálló sportszerűség

Belepillantva a 2009/2010. évi Pest megyei sportszerűségi versenyek végeredményébe (tavalyi beszámolónk ITT olvasható), érdekes és sokat mondó adatokra bukkanhatunk. Az első osztályú ifjúságiaknál a Diósdi TC, míg a felnőtteknél a Gödöllői SK csapatainak - egészen fantasztikus módon, kiemelkedő sportszerűségről tanúbizonyságot téve - sikerült a címvédés, azaz: két egymást követő esztendőben a Fair Play-táblázat élén végzett ezen két gárda. Ugyancsak említésre méltó a diósdiak felnőtt együttese (a tavalyi 4. után idén 2. pozíció), a Budakalászi MSE U19-es csapata (tavaly 2., idén 3. hely), valamint az abonyiak felnőtt és ifigárdája, akik egymásról (jó) példát véve a 2009/2010-es év egyaránt "bronzérmes"  helyéről rukkoltak elő az élre 2010/2011-re. Gratulálunk a kiemelkedő sportszerűséghez!

IDE kattintva megtekinthető az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság 2010/2011. évi sportszerűségi versenyének teljes végeredménye - benne a csapatok pontszámaival.

Visszatekintő:
- A 2009/2010. évi Pest megyei I., I/B- és II. osztályú felnőtt és U19-es bajnokságok sportszerűségi versenyeinek eredményei és az elbírálás szempontjai


További hírek

Általános
Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

2024-04-30 16:16:23

Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

Idén, a korábban megszokotthoz képest már május elsején megrendezi az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság a minden évben nagy érdeklődéssel várt hagyományos kupanapját, melyre 2022 és 2023 után harmadik alkalommal Cegléden, a Zsengellér Gyula Sportcentrumban kerül sor. A hölgyeknél 14:00 órától a tavaly alakult Alsónémedi a címvédő Valkóval, az uraknál pedig 16:30-tól a II. osztályú Diósd az ugyancsak címvédő Gödöllővel mérkőzik a serlegért.

Általános
McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

2024-04-30 12:03:34

McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

Április 24-én, a gödöllői Szűcs Lajos Sportcentrum adott otthont a McDonald’s Fair Play Cup regionális döntőjének, ahova – a korábbi évekhez hasonlóan – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye legjobbjai érkeztek.

Általános
„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024-04-29 14:51:59

„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024. május 15-én, szerdán kerül megrendezésre a férfi MOL Magyar Kupa-döntő, amelyre az MLSZ lehetőséget biztosít az egyesületekben és a grassroots-programokban résztvevő, iskolákban (Bozsik Intézményi Program, McDonald’s Fair Play Cup) focizó gyermekek (U19-es korosztályig) és nevelőik számára, hogy a „Gyermekszektor-program” keretében térítésmentesen nézhessék meg a mérkőzést, együtt szurkolhassanak.

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Értesítők, információk

2024-05-08 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.05.08.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-05-03 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.05.03.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok