Tájékoztatás a Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat, valamint a Regisztrációs Kártya Szabályzat módosításainak főbb elemeiről.

2022. június. 17., 10:26   |    

Tájékoztatás a Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat, valamint a Regisztrációs Kártya Szabályzat módosításainak főbb elemeiről.

Az MLSZ Elnöksége 2022.06.09-én módosította a Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat (NYIÁSZ), valamint a Regisztrációs Kártya Szabályzat (RKSZ) egyes pontjait. A NYIÁSZ 2022.06.10-én már hatályba is lépett, az RKSZ pedig majd a 2022/2023. versenyév kezdetén, 2022.07.01-én válik hatályossá. A két szabályzat módosításainak legáltalánosabb elemeit az alábbiakban foglaljuk össze:

  1. Az új Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat (mely megtekinthető, illetve letölthető IDE kattintva) legáltalánosabb módosításai a következők:

    1. A működési költségtérítéshez kötött átigazolásoknál szükséges számlafeltöltést illetően történt változás /NYIÁSZ 13. § (3) bekezdés n) pontjának 1f), 2g) és 3d) alpontjai/:
      A szabályzat ezen alpontjai azon működési költségtérítéssel járó átigazolások eseteire fogalmaznak meg előírásokat, amikor az átvevő a kérelemhez nem tudja feltölteni a számlát, mert az átadó azt még nem állította ki vagy nem küldte meg. Ha ez a helyzet áll fenn, úgy az átvevő az átadó részére megküldött fizetési felszólítástól számított 8 napon – és értelemszerűen az átigazolási időszakon – belül nyújthatja be a kérelmet, melyhez a számla helyett a fizetési felszólításról szóló igazolást kell feltölteni. (A számla kiállításának késleltetése – függetlenül a kérelem fentiek szerinti elbírálhatóságától – továbbra is fegyelmi felelősséggel jár, és a fegyelmi eljárás nem szünteti meg a működési költségtérítés megfizetésének kötelezettségét.)

    2. Az utánpótláskorú játékosok működési költségtérítésre vonatkozó előírásaiban az MLSZ részére utalandó költséget illetően történt változás /NYIÁSZ 13. § (3) bekezdés n) pont 2a) alpont 2.) bekezdés/:
      Utánpótláskorú játékos két egymást követő átigazolási időszakon (egy éven) belüli átigazolásakor, ha az első átigazolás ugyanolyan osztályba vagy magasabb osztályból alacsonyabb osztályba, a második átigazolás viszont alacsonyabb osztályból magasabb osztályba történik, de a labdarúgó a tranzakciókban érintett első klubjába igazol vissza magasabb szintre, akkor az MLSZ részére – az eddigi szabályozástól eltérően – nem kell megfizetni a két legmagasabb besorolású sportszervezet között fizetendő maximális, valamint az előírt szorzókkal növelt összeget.

    3. A labdarúgók személyazonosságának igazolásához szükséges dokumentumokat illetően történt változás /NYIÁSZ 15. § (2) bekezdés e) pont, 22. § (2) bekezdés b) pont és 35. § (4) bekezdés h) pont/:
      A szabálymódosítás értelmében ezentúl a kártyaformátumú vezetői engedély is elfogadható a személyazonosság ellenőrzésének egyik dokumentumaként, így mind új igazolás, mind átigazolás esetén a születési anyakönyvi kivonat mellett személyi igazolvány vagy útlevél vagy kártyaformátumú vezetői engedély alapján történik az adatok valódiságának ellenőrzése.

    4. A 18 év alatti labdarúgók aláírási jogosultságát illetően történt változás [32. § (1) bekezdés a) pont]:
      A szabályzat ezen pontjában részletezésre került, hogy 18 év alatti (kiskorú) személy igazolása vagy átigazolása esetén az igazoló/átigazoló lap aláírása milyen aláírások megléte esetén tekintendő érvényesnek. A szabálypont alapján az igazolólapra/átigazolólapra a 14. életévét be nem töltött labdarúgó esetén a törvényes képviselő, míg a betöltött 14. és 18. életév közötti játékos esetén a labdarúgó ÉS a törvényes képviselő együttes aláírása kötelező a sportszervezet cégszerű aláírása mellett.

  2. Az új Regisztrációs Kártya Szabályzat (mely megtekinthető, illetve letölthető IDE kattintva) legáltalánosabb módosításra kerülő elemei a következők:

    1. A vezetőedzők tevékenységével kapcsolatos szabályváltozás /RKSZ 6. § (7) bekezdés/:
      A szabályzat hatályba lépését követően edzéseken, mérkőzéseken és kommunikációs megnyilvánulások során is csak az a sportszakember tevékenykedhet vezetőedzőként, aki vezetőedzői regisztrációs kártyával rendelkezik. Továbbá asszisztensedzői regisztrációs kártyával rendelkező sportszakember nem tevékenykedhet és nem nyilvánulhat meg vezetőedzőként. Ezen két szabály bármelyikének megszegése ezentúl fegyelmi eljárást von maga után az érintett sportszakember és sportszervezet ellen is.

    2. A regisztrációs kártya igénylését illető módosítások /RKSZ 7. § (9) bekezdés/:
      A szabályzatban meghatározásra került a lejáró és újonnan kiváltani kívánt regisztrációs kártyák kiadhatóságának szabálya. A jövőben valamely regisztrációs kártya érvénytelenné válása után egyazon osztályban és egyazon bajnoki évadban ugyanannak a sportszakembernek csak akkor adható ki új regisztrációs kártya, ha az előzőleg kiadott regisztrációs kártyájának érvénytelenné válásától legalább 30 nap eltelt, kivéve, ha a sportszakembert korábban alkalmazó sportszervezet ehhez írásban hozzájárul.


További hírek

Általános
Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

2024-04-30 16:16:23

Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

Idén, a korábban megszokotthoz képest már május elsején megrendezi az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság a minden évben nagy érdeklődéssel várt hagyományos kupanapját, melyre 2022 és 2023 után harmadik alkalommal Cegléden, a Zsengellér Gyula Sportcentrumban kerül sor. A hölgyeknél 14:00 órától a tavaly alakult Alsónémedi a címvédő Valkóval, az uraknál pedig 16:30-tól a II. osztályú Diósd az ugyancsak címvédő Gödöllővel mérkőzik a serlegért.

Általános
McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

2024-04-30 12:03:34

McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

Április 24-én, a gödöllői Szűcs Lajos Sportcentrum adott otthont a McDonald’s Fair Play Cup regionális döntőjének, ahova – a korábbi évekhez hasonlóan – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye legjobbjai érkeztek.

Általános
„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024-04-29 14:51:59

„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024. május 15-én, szerdán kerül megrendezésre a férfi MOL Magyar Kupa-döntő, amelyre az MLSZ lehetőséget biztosít az egyesületekben és a grassroots-programokban résztvevő, iskolákban (Bozsik Intézményi Program, McDonald’s Fair Play Cup) focizó gyermekek (U19-es korosztályig) és nevelőik számára, hogy a „Gyermekszektor-program” keretében térítésmentesen nézhessék meg a mérkőzést, együtt szurkolhassanak.

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Értesítők, információk

2024-04-30 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.04.30.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-04-25 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.04.25.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok