Tájékoztató anyag az MLSZ PMI 2020/2021-es versenyeiről, valamint felkérés ezzel kapcsolatos kérdőív kitöltésére

2020. április. 20., 10:37   |    

Tájékoztató anyag az MLSZ PMI 2020/2021-es versenyeiről, valamint felkérés ezzel kapcsolatos kérdőív kitöltésére

Talán olvasóink előtt is ismert, hogy időközönként – általában jelentősebbnek vélt változtatások előtt – az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság (sőt: jellemző volt ez már 2011 előtt, a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség esetében is) ki szokta kérni a versenyeiben induló (tehát nem kizárólag Pest megyei) klubok véleményét az új irányvonal megszabásához. Nem teszünk másképpen ezúttal sem, ezért közvélemény-kutatásra szeretnénk meginvitálni a sportszervezeteket.

Minden egyesülettől csak EGY kitöltést fogadunk el, ezért kérjük – amennyiben szükséges –, egyeztessen kollégáival, hogy csak EGY, az egyesület elképzelését leginkább tükröző válaszsor érkezzen be hozzánk!

Mivel bízunk abban, hogy a járványügyi helyzet lehetővé teszi majd a 2020/2021-es versenyév elindulását, ezért az alábbiakban felvázoltuk a következő évadra tervezett versenyeink zömét, és a hozzájuk kapcsolódó fontosabb tudnivalókat, valamint az egyes változtatási javaslataink hátterét, melyekhez a kérdéseink is kapcsolódnak.

Mindez egy nagyobb lélegzetvételű anyag, de ezen információk elengedhetetlenek ahhoz, hogy tudjanak egyeztetni, majd felelősen válaszolni a feltett kérdéseinkre, ezért kérjük, olvassa el figyelmesen! Egyáltalán nem mellékesen, az anyag olyan információkat is tartalmaz, amelyekkel már elkezdheti tervezni a jövőt.

A kérdőív kitöltése ezek után már gyerekjáték lesz, hiszen néhány személyes adat mellett mindössze 11 témakörben kérünk választ és véleményt – melyek közül ráadásul nem is mindegyik téma érint mindenkit.

A kérdőív kitöltésének határideje: 2020. április 26. (vasárnap) éjfél.

Segítségét előre is köszönjük!

I. Pest megyei férfi felnőtt labdarúgó-bajnokságok (információk a közvélemény-kutatás 7-11. kérdéseihez)
A tervek szerint a közeljövőben – elképzelhető, hogy már a következő évadra – az MLSZ Elnöksége nagyobb önállóságot ad a megyei igazgatóságoknak a hozzájuk tartozó bajnokságok kiírásával kapcsolatban. Ez a döntés a megyék többségénél jelentős könnyítéseket hozhat majd a sportszervezeteik számára... Ezzel szemben mi, a Pest Megyei Igazgatóságnál – a megye demográfiai mutatói, és azok változásának trendjei, valamint az ideálisnak gondolt klubmodell-stratégiánk (részletek lentebb, több részletben) miatt – megtartanánk a többi megyénél egyes esetekben már most is komolyabb előírásainkat, sőt itt-ott még tovább szigorítanánk is azokat.

7-8.)
A Pest megyei férfi felnőtt labdarúgó-bajnokságokban szereplő sportszervezeteknek terveink szerint ugyanazon utánpótláscsapatokat kellene kötelezően szerepeltetniük a következő évad(ok)ban is, mint a mostaniban. Úgy gondoljuk, nem kell enyhíteni ezeket az előírásainkat, mert egyfelől teljesíthetőek, másfelől egyre több klubnál ébrednek rá végre arra, hogy ez fenntartható jövőjük záloga (ideálisnak gondolt klubmodell-stratégia, 1.). A rászoruló „megye-hármasok” pedig könnyítéssel élhetnek majd (részletek a következő pontnál).

A Pest megyei férfi felnőtt labdarúgó-bajnokságokban szereplő sportszervezetek számára kötelezően szerepeltetendő utánpótláscsapatok a következő évadban:
- I. o.: U7, U9, U11 és U13 (a Bozsik-program keretében foglalkoztatva), továbbá két különböző, legalább U14 korosztályú, nagypályás (központi és/vagy megyei) utánpótlás-bajnokságban szereplő csapat;
- II. o.: U7, U9, U11 és U13 (a Bozsik-program keretében foglalkoztatva), továbbá egy, legalább U14 korosztályú, nagypályás (központi és/vagy megyei) utánpótlás-bajnokságban szereplő csapat;
- III. o.: U7, U9 és U11 (a Bozsik-program keretében foglalkoztatva);
- IV. o.: nincs előírás.
(Természetesen minden klubnak ajánlott a kötelezőn felül minél több utánpótláscsapat szerepeltetése – ideálisnak gondolt klubmodell-stratégia, 2.)

9.)
Elképzelhető, hogy a következő évadtól egy megyei bajnokságban szereplő, felnőtt csapatot versenyeztető sportszervezet (újra) köthet majd megállapodást utánpótláscsapatai biztosítására (akár megyén belül bármely más, vele nem azonos osztályban szereplő sportszervezettel is). Az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság azonban ezt a könnyítést – a már fentebb hivatkozottak miatt – nem terjesztené ki a megyei I. és II. osztályú egyesületeire, csak a III. osztálybeliekre. Mégpedig azért nem, mert úgy gondoljuk, hogy minél magasabb szinten szerepel egy klub az ország második legnépesebb és lélekszámát tekintve folyamatosan gyarapodó megyéjében, annál több utánpótláscsapattal és annál szélesebb utánpótlásbázissal kell rendelkeznie, hogy minél hosszabb távon legyen biztosított a hátországa, és ezáltal a fennmaradása, gyarapodása és fejlődése is (ideálisnak gondolt klubmodell-stratégia, 3.).

10.)
Az MLSZ PMI Versenybizottsága – a hatályos Labdarúgás versenyszabályzata vonatkozó szabályhelyének /42. § (2) bekezdés c) pont/ nem egyértelmű rendelkezése miatt – a korábbi és a jelenleg folyó (pontosabban: sajnos éppen álló... ☹) 2019/2020-as évadban sem szankcionált egyetlen felnőtt csapatot sem a Bozsik-tornákon/-fesztiválokon LÉTSZÁMHIÁNYOSAN kiálló korosztályos gárdája/gárdái miatt.

A következő évadtól kezdődően azonban – a szabályozás szellemiségének megfelelően, és az abban foglaltak szerint (amennyiben ezt az „ösztönző rendelkezést” a központi szabályozás addigra nem vezeti ki az eszközök közül) – a terveink szerint már eljárna a létszámhiányosan kiálló Bozsik-csapatok miatt is.

Ezen tervezett szigorítás is összefügg a kedvező Pest megyei demográfiai mutatókkal és az ideálisnak gondolt klubmodell-stratégiával (4.): azt szeretnénk ugyanis, ha a megyei szereplők nem csak a felnőtt gárdáikra áldoznának, hanem odafigyelnének az alapokra is és – ahol még nem történt meg, végre ott is – ráébrednének, hogy a saját utánpótlás-nevelés minél jobb felépítése, és ezzel együtt a közösségépítés legalább olyan fontos – ha nem fontosabb –, mint az, hogy hányadik helyen végez az „első csapat”.
Ne felejtsék: a feltételt esetlegesen teljesíteni nem tudó „megye-hármas” klubok várhatóan ismét „bérelhetnek” majd Bozsik-csapatokat más Pest megyei egyesület(ek)től.

11.)
Csekély mértékben ugyan, de Pest megyében (is) folyamatosan csökken a felnőtt együttesek száma, ezért a megyei III. osztályú csoportok csapatszámát 16-ról le szeretnénk csökkenteni 14-re a mostanit követő második teljes évadra (azaz alapesetben a 2021/2022-esre). Ezzel a változtatással a csökkenő megyei „futballpiramis” megőrizhetné ideális alakját, azaz a „megye-négyben” könnyedén megmaradhatna a négy-öt, ideális csapatszámúnak gondolt területi alapú csoport.

 

II. Pest megyei labdarúgó utánpótlás-bajnokságok (információk a közvélemény-kutatás 12-16. kérdéseihez)
Ebben a témakörben felsoroljuk az indítani tervezett labdarúgó utánpótlás-bajnokságainkat (fontosabb paramétereikkel együtt) és információt adunk azzal kapcsolatban, hogy esetleg milyen verseny(eke)t írhatnánk még ki. Végezetül felvetjük az U19-esek esetében – a tapasztalataink szerint – különösen érdekes korosztályi és túlkorosokra vonatkozó szabályozások kérdéskörét.

12-13.)
A következő évad(ok)ban az alábbi labdarúgó utánpótlás-versenyeket tervezi indítani az igazgatóság:
a) vegyes U13-as ¾ pályás (2008-2010) – nem SFP-támogatott;
b) vegyes U15 (2006-2008);
c) fiú U17 (2004-2006);
d) férfi U19 (2002-2004, de túlkorosként összesen öt fő 2000. január 1-én vagy utána született is szerepelhet);
e) leány U17-es ¾ pályás bajnokság (2004-2007-esek – női/leány országos /központi szervezésű/ labdarúgó-bajnokságban szereplő játékosok nem szerepelhetnek.

Amint az látható lesz, a kérdőívben lehet majd választani különböző pályaméretű és korosztályú (így U21-es és U23-as) pontvadászatból is, az alábbiakat azonban talán nem árt tudni a döntés előtt.
- Az U21-es versenyek még utánpótlás-bajnokságnak számítanak, az U23-as kiírások viszont már nem (mindez azért lehet érdekes, mert egy esetleges U21-es nagypályás versenyben indított csapat még lehet kötelezően indított utánpótlásgárda, viszont egy U23-as már nem).
- Az U21-es és az U23-as csapat indítása sem SFP-támogatott.
- A Bozsik-programban szereplő csapatok kivételével csak nagypályás versenyben induló gárdák szerepeltetése felel meg a megyei I. és II. osztályú utánpótlás-szerepeltetési elvárásoknak, csökkentett pályaméretű (azaz ¾ és kispályás versenyeken szereplőké) nem.
- Az U13-as Pest megyei ¾ pályás verseny ugyan nem lesz beírható a sportfejlesztési programokba, de ezen kiírás nélkül is ugyanúgy három támogatott férfi/fiú bajnokság szerepel majd a kínálatban (az U15, az U17 és az U19), mint jelenleg (U14, U16, U19). Mindemellett, mivel az U13-as Pest megyei ¾ pályás verseny éppen ugyanolyan rendszerben lesz kiírva, mint most az U14-es (azaz a Bozsik-tornákat elkerülő hétvégékre), ezért ennek a Bozsikos korosztálynak egy új (más ellenfelekkel történő találkozás lehetőségét is magában hordozó), ráadásul ténylegesen ¾ pályás programot biztosítanánk. Az U15 bevezetésével pedig egy évvel előrébb hoznánk Pest megyében a nagypályára történő átállás lehetőségét.
- Végezetül, de nem utolsó sorban pedig: bár tudjuk, hogy ezúttal ismét változtatunk a korosztályos versenypalettánk összetételén, ám bízunk benne, hogy ezzel – az egyébként már régóta áhított, 2 éves felosztású szisztémával – időtálló rendszert hoznánk létre.

14-16.)
A férfi U19-es labdarúgó-bajnokság korosztályi megkötései, valamint a szerepeltethető túlkorosok száma és korosztálya – kis túlzással – mindig vita tárgya... A PMI terve a 2020/2021-es évadra: 2002-2004-esek, de túlkorosként összesen öt fő 2000. január 1-én vagy utána született is szerepelhet.

 

III. Pest megyei leány és női versenyek (információk a közvélemény-kutatás 17-20. kérdéseihez)
Mivel a szebbik nem számára szervezett pontvadászataink egy részében nincs túl sok csapatunk, ezért ezen versenyeket érintően is szeretnénk kikérni valamennyi potenciális induló véleményét, ezzel is maximalizálva a résztvevők számát.

17.)
Legutóbb – mind labdarúgásban, mind pedig futsalban – leány U17-es bajnokságot írtunk ki, s ezen nem szeretnénk változtatni a következő évad(ok)ra sem. Már csak azért sem, mert a következő idényben a 2006-os lányok játszhatnak majd az U15-ös (eddig tisztán fiú) versenyekben is, amelyek a jövőben már a nemi összetételt tekintve vegyes bajnokságként lesznek kiírva.
Elképzeléseink alapján 2004-2007-es lányokat játszatnánk a 2020/2021-es évadban a leány U17-es pontvadászatokban.

18.)
A Pest megyei női felnőtt labdarúgó-bajnokságokat és futsalversenyeket a következő évadban – az U15-ösök vegyes bajnokságokban történő szerepeltethetősége és az U17-es versenyeink megléte miatt – a terveink szerint már csak a 15 évnél idősebbeknek írnánk ki.

19-20.)
Jelenleg mindössze négy csapat szerepel a Pest megyei női felnőtt futsalbajnokságban, ezért a következő évadban tornarendszerű bajnokságként rendeznénk meg a versenyt 2020. október eleje és 2021. május vége között, január és február kivételével – amikor a női Futsal7vége zajlana – havonta egy hétvégi tornával (a tornaidőpontok elkerülnék a ¾ pályás bajnokság játéknapjait), amelyeken két-három 2x15 vagy 2x20 perces futó órás mérkőzés lenne. A találkozókhoz a termet továbbra is a PMI biztosítaná. Bízunk benne, hogy ebben a formában már sportszervezetük női csapata is részt szeretne venni ebben a pontvadászatban (is)!

 

IV. Az MLSZ PMI következő (a 2020/2021-es) évadra tervezett futsalversenyei (tájékoztató)
Mivel változtak a sportfejlesztési program által támogatott futsalversenyek kritériumai, ezért mi is változtattunk egyes Pest megyei pontvadászatok lebonyolításán. Ennek köszönhetően az U20-as, valamint az U17-es (leány és fiú) bajnokságainkat lényegileg télen (tehát nem őszi-tavaszi rendszerben) bonyolítjuk majd le, mert úgy gondoljuk, a megjelölt időszakban sokkal több klub tud részt venni az SFP-ben 1.500.000 Ft-ot érő versenyeken, mintha azok a labdarúgó-bajnokságokkal párhuzamosan zajlanának. Nem is beszélve arról a kiemelten fontosnak tartott szakmai alapvetésünkről, hogy így teremtjük meg a lehetőséget adott korosztályos csapat minél hosszabb időn át tartó versenyeztetésének.

Újdonság, hogy ugyanilyen szisztémában és feltételekkel rendezzük majd meg az U15-ösök versengését is.

Az U13-asok és az U11-esek esetében viszont továbbra sem tudjuk felvállalni az SFP-támogatott bajnokságok lebonyolítását (melyeken az indulás 1.000.000 Ft-ot ér), mert azokat őszi-tavaszi rendszerben kellene megrendezni, a labdarúgó-bajnokságokkal párhuzamosan. Információink szerint ilyen pontvadászatokat – ahogy korábban, úgy ezúttal is – a Budapesti Igazgatóság indít majd (bővebb információ a szervezőtől kérhető). Mi ebben a két korosztályban a szokásos téli, kétosztályos, tornarendszerű bajnokságokat, a Futsal7végéket fogjuk majd megrendezni (amelyeken az indulás nem SFP-támogatott).

A női felnőtt őszi-tavaszi rendszerű pontvadászat átalakításának ötlete fentebb már olvasható volt.

Az MLSZ PMI következő évadra tervezett futsalversenyeinek listája:

a) férfi felnőtt (alsó korhatár: betöltött 16. életév) regionális futsalbajnokság, Pest megyei csoport
2020. szeptember közepétől 2021. május közepéig, hétköznaponként egy tiszta játékidejű mérkőzéssel. A hazai mérkőzésekhez a csapatoknak saját maguknak kell termet biztosítaniuk.
b) Pest megyei női felnőtt (alsó korhatár: betöltött 15. életév) futsalbajnokság
Tornarendszerű bajnokság 2020. október elejétől 2021. május végéig, január és február kivételével havonta egy hétvégi tornával, tornánként két-három 2x15 vagy 2x20 perces futó órás mérkőzéssel. A mérkőzésekhez a termet a PMI biztosítja.
c) korosztályos megyei (régiós) futsalbajnokságok SFP-támogatott versenyek (1.500.000 Ft/csapat/bajnokság, de versenyenként csak egy csapat támogatható)
2020. november elejétől 2021. március végéig, hétvégenként egy tiszta játékidejű mérkőzéssel. A hazai mérkőzésekhez a csapatoknak saját maguknak kell termet választaniuk a PMI teremkínálati listájából, mely termek bérleti díját saját maguknak kell majd rendezniük.
ca) férfi U20-as (2001-2004);
cb) fiú U17-es (2004-2006);
cc) vegyes U15-ös (2006-2008);
cd) leány U17-es (2004-2007) – mérkőzésenként maximum kettő olyan játékos nevezhető, aki a női felnőtt labdarúgó NB I-es vagy NB II-es bajnokságban az adott versenyévben bajnoki mérkőzésen már pályára lépett
d) Pest Megyei Futsal7végék – nem SFP-támogatott versenyek
2020. december elejétől 2021. február végéig, hétvégenként 2-4 db 2x15 perces, futó órás mérkőzéssel. A mérkőzésekhez a termet a PMI biztosítja.
da) öregfiú (alsó korhatár: betöltött 34. életév) torna;
db) férfi felnőtt (alsó korhatár: betöltött 16. életév) torna;
dc) vegyes U13-as (2008-2010) I. és II. osztályú tornarendszerű bajnokság;
dd) vegyes U11-es (2010-2012) I. és II. osztályú tornarendszerű bajnokság;
de) női felnőtt (alsó korhatár: betöltött 15. életév) torna.

Kérdőívünket IDE kattintva éri el.

A kérdőív kitöltésének határideje: 2020. április 26. (vasárnap) éjfél.

Segítségét előre is köszönjük!


További hírek

Általános
Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

2024-04-30 16:16:23

Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

Idén, a korábban megszokotthoz képest már május elsején megrendezi az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság a minden évben nagy érdeklődéssel várt hagyományos kupanapját, melyre 2022 és 2023 után harmadik alkalommal Cegléden, a Zsengellér Gyula Sportcentrumban kerül sor. A hölgyeknél 14:00 órától a tavaly alakult Alsónémedi a címvédő Valkóval, az uraknál pedig 16:30-tól a II. osztályú Diósd az ugyancsak címvédő Gödöllővel mérkőzik a serlegért.

Általános
McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

2024-04-30 12:03:34

McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

Április 24-én, a gödöllői Szűcs Lajos Sportcentrum adott otthont a McDonald’s Fair Play Cup regionális döntőjének, ahova – a korábbi évekhez hasonlóan – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye legjobbjai érkeztek.

Általános
„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024-04-29 14:51:59

„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024. május 15-én, szerdán kerül megrendezésre a férfi MOL Magyar Kupa-döntő, amelyre az MLSZ lehetőséget biztosít az egyesületekben és a grassroots-programokban résztvevő, iskolákban (Bozsik Intézményi Program, McDonald’s Fair Play Cup) focizó gyermekek (U19-es korosztályig) és nevelőik számára, hogy a „Gyermekszektor-program” keretében térítésmentesen nézhessék meg a mérkőzést, együtt szurkolhassanak.

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Értesítők, információk

2024-04-30 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.04.30.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-04-25 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.04.25.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok