Tapasztalatok a Pest megye I. és II. osztályú labdarúgó-mérkőzések felvételeiről

2023. március. 10., 14:35   |    

Tapasztalatok a Pest megye I. és II. osztályú labdarúgó-mérkőzések felvételeiről

A Pest megyei labdarúgás 2022/2023-as versenyévének újítása volt, hogy a megyei I. és II. osztályú felnőttcsapatok számára – versenykiírásban foglalt módon – kötelező a hazai mérkőzések mozgóképes rögzítése. Az őszi szezon ezen videófelvételek megvalósításához kapcsolódó technikai feltételek megteremtésével telt az érintettek számára, amolyan „türelmi időként”, mialatt nem szabott ki büntetést az elmaradások miatt a Fegyelmi Bizottság. A tavaszi rajttól, vagyis a 16. fordulótól kezdődően azonban már minden csapattól vártuk és döntő többségében meg is kaptuk a felvételeket, így összeszedtük első tapasztalatainkat az új szabályozásról.

A tavasz eddigi, vagyis a 16., 17. és 18. fordulói során a halasztások miatt (a 16. fordulóban a Csömör – Maglód, illetve a Leányfalu – Kistarcsa mérkőzések, valamint a 17. fordulóban a Bag – Csömör találkozó került új időpontra) kevesebb csapat volt köteles videót készíteni és azt elküldeni az igazgatóság felé. Pozitív visszacsatolásnak gondoljuk, hogy az összes többi aktuális hazai pályán játszó együttestől maradéktalanul, túlnyomó többségüktől még a versenykiírásban jegyzett kedd 10:00-ás határidő előtt megkaptuk a felvételeket. Tekintve, hogy ez alapján az új mérkőzéslebonyolításhoz kapcsolódó kötelezettségét mindenki sikeresen ellátta, elmondhatjuk, hogy az új szabályozás végrehajtása – még ha az első időszakban ez kicsit nehézkesebben is történt – és betartása nem megoldhatatlan feladat a megye I. és II. osztály résztvevői számára.

Mint minden új helyzetben, itt is voltak azonban különböző kisebb-nagyobb fennakadások, melyek előfordulásától függetlenül is sikerült minden videót összeszednünk. A legnagyobb problémát a határidő (hétvégi mérkőzések esetén minden kedd 10:00 óra) betartása okozta, mindhárom forduló esetén előfordult, hogy kedd délután, késő este vagy éppen már szerdán kaptuk meg a videót. Itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy a klubok pontosan tartsák be a megadott határidőt, mely a versenykiírás ezen pontján olvasható, ugyanis ennek elmulasztása fegyelmi vétségnek minősül. (A 2022/2023. évi Pest megyei I. / II. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó-bajnokság versenykiírásának 17. pont R) alpontja ugyanis kimondja: „A bajnoki mérkőzésről a hazai csapat köteles videófelvételt készíteni, és azt szerdai, csütörtöki, pénteki és hétvégi mérkőzés esetén a következő hét kedd 10:00-ig, míg hétfői és keddi mérkőzés esetén ugyanazon hét szerda 10:00-ig feltölteni az MLSZ PMI rendszerébe. (...)”)

Ahogy arról a csapatok korábban tájékoztatást kaptak, a videófelvételeket bizonyos esetekben a Fegyelmi Bizottság használja fel az fegyelmi ügyek tisztább és pontosabb döntés- és határozathozatalára. Emellett természetesen a résztvevő csapatok is tehetnek bejelentést, kérhetik a véleményük szerint kérdéses esetek megtekintését. Az elmúlt hetekben már érkeztek is hozzánk ilyesfajta bejelentések, melyeket a meglévő videóknak köszönhetően az illetékesek megvizsgálhattak. Bár fegyelmi ügy nem lett egyik esetnél sem, de elmondhatjuk azt is, hogy a videófelvételek alapvető, erre szánt alkalmazása működik, és többen már éltek is a lehetőséggel.

Az eljárás alá vonható ügyekkel kapcsolatban a következő két szabályzati pont érvényes:

Fegyelmi Szabályzat 45. § (1) bekezdés c) pont:

„A fegyelmi eljárás során a fegyelmi vétség elkövetésével gyanúsítható személynek vagy sportszervezetnek joga van védekezést előterjeszteni. Az érintett személy vagy sportszervezet érdemi védekezését írásban, kizárólag az FSZ 1. sz mellékletét képező nyomtatvány használatával terjesztheti elő

1) az értesítés nélküli fegyelmi eljárás [azaz: az eljárás a játékvezetői jelentésben foglaltak alapján indul] során a játékvezetői jelentés keletkezésének napját követő 1. (első) munkanap végéig (23 óra 59 perc);

2) az értesítéssel történő fegyelmi eljárásban az értesítés a b) pont szerinti elektronikus kézbesítésnek napját követő 3. (harmadik) munkanap végéig (23 óra 59 perc).”

Labdarúgás Versenyszabályzata 38. § (1) bekezdés b) pont:

„A játékvezető által lezárt mérkőzésjegyzőkönyvben szereplő [versenyügyi] adatok, információk [azaz mezszámmal, sárga lappal, névelírással stb. kapcsolatban] pontosítását, helyesbítését az érintett sportszervezet képviselője vagy a mérkőzés játékvezetője a mérkőzést követő 2. munkanapon 12.00 óráig írásban kérheti a versenyt szervező és működtető MLSZ szervezeti egységtől.”

Közös cél, hogy a Pest megyei labdarúgás tisztaságát biztosíthassuk, az új szabályozás által igazságosabb és pontosabb határozatokat hozhassunk. Bízunk benne, hogy a továbbiakban is pozitív tapasztalatokkal gazdagodunk a szabályozásról, hosszútávon pedig a videófelvételek készítése és megléte stabil és rutinszerű része lesz a klubok és az igazgatóság közös munkájának.

Egyúttal köszönjük a Pest megyei I. és II. osztályban szereplő sportszervezeteknek az eddigi és jövőbeni konstruktív együttműködést!


Címkék:

További hírek

Általános
Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

2024-04-30 16:16:23

Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

Idén, a korábban megszokotthoz képest már május elsején megrendezi az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság a minden évben nagy érdeklődéssel várt hagyományos kupanapját, melyre 2022 és 2023 után harmadik alkalommal Cegléden, a Zsengellér Gyula Sportcentrumban kerül sor. A hölgyeknél 14:00 órától a tavaly alakult Alsónémedi a címvédő Valkóval, az uraknál pedig 16:30-tól a II. osztályú Diósd az ugyancsak címvédő Gödöllővel mérkőzik a serlegért.

Általános
McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

2024-04-30 12:03:34

McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

Április 24-én, a gödöllői Szűcs Lajos Sportcentrum adott otthont a McDonald’s Fair Play Cup regionális döntőjének, ahova – a korábbi évekhez hasonlóan – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye legjobbjai érkeztek.

Általános
„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024-04-29 14:51:59

„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024. május 15-én, szerdán kerül megrendezésre a férfi MOL Magyar Kupa-döntő, amelyre az MLSZ lehetőséget biztosít az egyesületekben és a grassroots-programokban résztvevő, iskolákban (Bozsik Intézményi Program, McDonald’s Fair Play Cup) focizó gyermekek (U19-es korosztályig) és nevelőik számára, hogy a „Gyermekszektor-program” keretében térítésmentesen nézhessék meg a mérkőzést, együtt szurkolhassanak.

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Értesítők, információk

2024-04-30 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.04.30.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-04-25 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.04.25.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok