Új információk a 2021/2022. évi Pest megyei utánpótlás-bajnokságokról

2021. június. 15., 14:49   |    

Új információk a 2021/2022. évi Pest megyei utánpótlás-bajnokságokról

Mindenekelőtt: már megtalálható a Pest megyei U13-as bajnokság versenykiírás-tervezete is honlapunkon (a letölthető dokumentumok között), ahogy az ilyenkor szokásos – valamennyi Pest megyei verseny előírásait táblázatos formában összefoglaló – paramétertábla is. Másodsorban: némileg finomítottunk az U16-os korosztályú bajnokság versenykiírásának korosztályi megkötéseinél.

Mielőtt azonban kiemelnénk az U13-as bajnokság versenykiírásának legfontosabb elemeit, valamint szót ejtenénk az U16-osokat érintő korrekcióról, kifejtenénk a Pest megyei változások legfontosabb indikátorait – miután kaptunk néhány kérdést, észrevételt e témában. Mivel az U16-os versenyek bevezetése miatt mindenképpen változtatnunk kellett a korábbi korosztályos versenypalettánkon, valamint mert már régóta törekszünk arra, hogy az egyes versenyek minél kiegyensúlyozottabbak legyenek (emiatt próbáltuk már korábban is I. és II. osztályra bontani a mezőnyöket), ezért úgy gondoltuk, eljött az idő, hogy „tömbösítsük” a bajnokságainkat. Minél több gárda szerepel ugyanis egy bajnoki kiírásban, annál nagyobb esély van hasonló képességű csapatokból álló pontvadászatokat kialakítani belátható területen belül – véleményünk szerint ez (hasonló képességű csapatok játszanak egymással hétről hétre) nagyon fontos sok szempontból is. Elsősorban tehát ezen érvek miatt döntöttünk az U13-as, az U16-os és az U19-es versenyek kiírása mellett. A „tömbösítés” persze mit sem érne, ha az egyes korosztályokban nem hoznánk létre különböző osztályokat. Éppen ezért már a nevezéskor szintet lehet választani, de – amint írtuk – „az ősz minden korosztály minden osztályában kvalifikációval telik majd, hogy tavaszra olyan bajnoki osztályokat, és azon belül csoportokat alakíthassunk ki, amelyekben a résztvevők a lehető legközelebb állnak egymáshoz tudásban (így kiküszöbölve azt is, ha valaki esetleg rossz osztályba nevezett volna)”. Mindezekből következően: egy zömmel 2008-asokból álló gárda zömmel 2008-asokból álló gárdákkal fog elsősorban találkozni, ahogy egy többségében 2006-osokból álló csapat leginkább többségében 2006-osokból álló csapatokkal és így tovább – természetesen egy-egy objektív, a kvalifikációs szakaszokban elért eredményekből fakadó kivételtől eltekintve. Szintén fontos: azért jeleztük korábban, hogy „...korosztályhoz kapcsolódó kérés miatt nem fogunk hozzájárulni utánpótláscsapatok más megyei / budapesti versenyekben történő szerepléséhez”, mert, ha ettől eltérnénk, akkor gyengítenénk a kialakított koncepcióból fakadó lehetőségeinket, azaz egyes csapatok hiányoznának a rendszerből, amelynek következtében a többi gárda más pozícióba kerülne, mint egyébként, vagyis felborulna a sorrend, s így lehetnének alakulatok, amelyek más szintre kerülnének, mint egyébként kerülni fognak – márpedig a lényeg pont az, hogy mindenki a csapata tudásához, játékerejéhez képest megfelelő szinten szerepeljen. Végezetül: természetesen egy klub több csapatot is indíthat ugyanazon korosztályban – sőt, akár még ugyanazon korosztály ugyanazon osztályában is –, de csak a tartalékcsapatokra vonatkozó szabályok betartása mellett (a tartalékcsapatokra vonatkozó egyértelmű szabályokat a versenykiírások tartalmazzák).

U13 Amint arról korábban már hírt adtunk, az U13-as korosztály az új évadtól nem Bozsik-tornákon fog szerepelni, hanem a megyei igazgatóság által szervezett versenye(ke)n, mégpedig várhatóan heti rendszerességű ¾ pályás bajnoki mérkőzéseken. (Ebből következően várhatóan minden résztvevőnek kell majd mérkőzéseket rendeznie, azaz rendelkeznie kell – legalább – egy pár 5x2-es kapuval. Akinek ez problémát jelentene, kérjük, mindenképpen jelezze majd felénk, akár a nevezési lapon, akár ímélben!) A korosztályos csapatokat 2009-es és 2010-es születésű gyerekek (fiúk és leányok egyaránt) alkothatják, de amennyiben az egyesület nem szerepeltet U11-es Bozsik-csapatot, akkor 2011-esek is csatlakozhatnak hozzájuk. Szintén jeleztük, hogy amint az U16-os és az U19-es korosztályok esetében, úgy U13-ban is több osztályba nevezhetnek majd az indulók. Ahogy a másik két korosztály esetében, az ősz ebben a korcsoportban is kvalifikációval telik majd, hogy tavaszra olyan bajnoki osztályokat – és azon belül csoportokat – alakíthassunk ki, amelyekben a résztvevők a lehető legközelebb állnak egymáshoz tudásban (így kiküszöbölve azt is, ha valaki esetleg rossz osztályba nevezett volna). A versenykiírás számos speciális szabályt tartalmaz (pl. a játékidőre vagy a játékosok cserélésére vonatkozóan – hogy csak kettőt említsünk), ezért érdemes azt tüzetesen átnézni. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a verseny bár bajnoki rendszerben zajlik majd, tabellaszámítás továbbra sem lesz – de az osztályok alakításához az eredményeket természetesen felhasználjuk majd.

U16 A fentebb már említett finomítás a következő: a versenyt 3 helyett 4 osztályban írjuk ki, továbbá az őszi (első) kvalifikáció során a III. és IV. osztályú meccseken nem léphetnek pályára 2006-osok, azaz 2006-os játékossal a soraiban szereplő csapat csak az I. és a II. osztályba nevezhet. Amennyiben a kvalifikáció(k) után a 2006-os játékossal a soraiban szereplő csapat eredményei alapján visszacsúszna a III. vagy a IV. vonalba, onnantól már nem fog rá vonatkozni az iménti megkötés. (A változtatás már látható a letölthető versenykiírás-tervezetben.)

Kapcsolódó anyagok:
-
Nyilvánosak a 2021/2022. évi labdarúgó versenykiírás-tervezetek
- Tájékoztató a 2021/2022-es Pest megyei labdarúgó-versenyekről 


További hírek

Általános
Tájékoztató az NB III-as férfi felnőtt futsalbajnokságról

2024-07-16 15:21:29

Tájékoztató az NB III-as férfi felnőtt futsalbajnokságról

Ezúton értesítjük a sportszervezeteket, hogy 2024. augusztus 2., péntek éjfélig lehet nevezni az MLSZ-központ által kiírt és a területi igazgatóságok által szervezendő 2024/2025. évi férfi felnőtt futsal NB III-as bajnokságra. A nevezéseket az MLSZ informatikai rendszerén (IFA-rendszer) keresztül kell benyújtani. A pontvadászat a futsal fülön és az MLSZ versenyei között található.

Általános
Elkészültek a 2024/2025. évi Pest vármegyei I., II., valamint III. osztályú labdarúgó-bajnokságok csoportbeosztásai

2024-07-15 13:55:01

Elkészültek a 2024/2025. évi Pest vármegyei I., II., valamint III. osztályú labdarúgó-bajnokságok csoportbeosztásai

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság elkészítette a 2024/2025. évi Pest vármegyei I., II., valamint III. osztályú férfi felnőtt labdarúgó-bajnokságok csoportbeosztásait.

Általános
MOL Magyar Kupa: kisorsolták az 1. forduló párosításait

2024-07-11 14:46:34

MOL Magyar Kupa: kisorsolták az 1. forduló párosításait

A Magyar Labdarúgó Szövetség július 11-én, csütörtökön délelőtt kisorsolta a MOL Magyar Kupa 2024/2025-ös szezon 1. fordulójának párosításait, melyet az érintettek online követhettek. Ezen Pest vármegyéből 11 csapatunk (öt NB III-as és hat I. osztályban szereplő) volt érdekelt és várhatta aktuális ellenfelét a főtáblás küzdelmek első körében.

Általános
MLSZ Grassroots Alap edzőképző tanfolyamok indulnak

2024-07-04 14:05:18

MLSZ Grassroots Alap edzőképző tanfolyamok indulnak

Az MLSZ Edzőképzési Intézete 13 darab MLSZ Grassroots Alap tanfolyamot hirdet 2024 őszi félévében.

Értesítők, információk

2024-07-15 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.07.15.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

2024-06-21 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.06.21.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-06-20 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.06.20.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

Szponzorok