Válaszok az albertirsai szurkolók és játékosok felvetéseire

2012. június. 18., 14:09   |    

Válaszok az albertirsai szurkolók és játékosok felvetéseire

Június 16-án, szombaton rendezték a másodosztályú felnőtt bajnokság három csoportjának bajnoka közötti osztályozó torna első mérkőzését Gödön, ahol a helyiek, mint az A-csoport aranyérmesei a C-csoportban első helyen végzett Albertirsát fogadták. A találkozó gólnélküli döntetlent, izgalmas játékot, igazságos pontosztozkodást hozott. Az albertirsai szurkolók egy része ugyanakkor nem csak a pályán történteket kommentálta: legfőként a szövetséget - értsd: az MLSZ Pest Megyei Igazgatóságát - kritizálta hol a játékvezető-küldés miatt méltatlankodva, hol a sorsolás tisztátalanságát emlegetve.

Június 16-án, szombaton rendezték a másodosztályú felnőtt bajnokság három csoportjának bajnoka közötti osztályozó torna első mérkőzését Gödön, ahol a helyiek, mint az A-csoport aranyérmesei a C-csoportban első helyen végzett Albertirsát fogadták. A találkozó gólnélküli döntetlent, izgalmas játékot, igazságos pontosztozkodást hozott. Az albertirsai szurkolók egy része ugyanakkor nem csak a pályán történteket kommentálta: legfőként a szövetséget - értsd: az MLSZ Pest Megyei Igazgatóságát - kritizálta hol a játékvezető-küldés miatt méltatlankodva, hol a sorsolás tisztátalanságát emlegetve.

Az ’irsai B-közép tagjai "fő gonoszként" ezen sorok íróját nevezték meg, néhány bekiabálás során annak - a történtekben végképp teljesen vétlen - felmenőit is említve. A mérkőzés hajrájában - a kívülálló számára érthetetlen elkeredettségükben - aztán ezen szurkolók fennhangon invitáltak maguk közé, hogy kérdéseikre választ kapjanak, amelynek a magam részéről maximálisan igyekeztem eleget tenni: otthagyva a lelátó viszonylag csendes, napsütötte, semleges sarkát, odasétáltam az albertirsai szurkolótábor szószólóihoz. Mivel számos - okkal-joggal megfogalmazódó - kérdésre az egymást, valamint válaszaimat helyenként túlkiabáló, a történteken nehezen napirendre térő nézők következtében nem tudtam akkor és ott teljeskörűen, mindenki számára érthetően megfelelni, így azt megteszem ezúton, kihasználva a honlap és a sajtó által nyújtott nyilvánosságot, hogy a felvetések és az azokra egyedül hiteles válaszok minden érdeklődő számára világosak legyenek.

A sajátos lelátói "eszmecsere" előzményéről tudni kell: az Albertirsa együttese nem szeretett volna ezen a szombat délután játszani, ezt ugyanakkor nem jelezte előre az igazgatóság versenybizottságának. Egyetlen kérést fogalmazott meg edzője révén személy szerint nekem még május 27-én, Isaszegen, majd ugyanezt a Versenyiroda vezetőjének a múlt héten telefonon, mégpedig azt, hogy a június 23-24.-ei hétvégén nem tud pályára lépni. A Versenyiroda ezen kérést - a másik két fél, a Göd és a Pécel semmilyen igényt nem terjesztett elő - figyelembe véve készítette el és tette közzé az osztályozó torna három mérkőzésének sorsolását június 12-én.

Másnap délelőtt (10:46-kor) a klub vezetése elektronikus levélben jelezte a következőket: "(...) Valószínűleg kommunikációs hiba történt az egyeztetéskor, ami az osztályzók időpontjára vonatkozik. Próbáltam telefonon egyeztetni, mert nekünk se a16. (szombat), se a 23. (szombat) nem jó időpont, változtatást kérni, de nem tudtam a szombat június 16., 17 óra Göd - Albertirsa mérkőzést vasárnapra átkérni, vagy valamilyen más megoldást találni. Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy mivel előre nem volt kijelölve, hogy melyik csoport melyik csoporttal és mikor játszik, tegyék át a Göd - Albertirsa osztályzó mérkőzést a június 30. (szombat), vagy július 1. (vasárnap) napra. (...)"
A választ 11:59-kor küldte a Versenyiroda, idézem: "(...) A Pest megyei II. osztály versenykiírásának értelmében tudva levő volt, hogy a bajnokok osztályozót játszanak a Pest megyei I. osztályba kerülésért. Az osztályozó időpontjánál Önök szóban Benkő Tamásnak jeleztek egy időpontot, ami nem megfelelő, ez pedig a június 23-ai hétvége volt, amit figyelembe is vettünk. Sajnos további módosításokat csak a másik két együttes beleegyezésével tudunk elbírálni, nincs lehetőség egyoldalú módosításra. (...)"

Mivel az Albertirsa időpont-módosítási kezdeményezése nem talált megértésre a Gödi SE vezetőinél, az időpont változatlan maradt. Ezen előzmények után a szurkolók az alábbi kérdéseket tették fel - mivel a választ nem minden esetben várták meg, hanem újabb kérdéseket tettek fel, így ezúton szeretnék számukra (és valamennyi érdeklődő számára) kielégítő, legjobb tudásom szerinti válaszokat adni (félkövéren az elhangzott kérdések, dőlten válaszaim olvashatók):

"Miért nem oda-visszavágós a három osztályozó?"
Mert június 30-ig tart a szezon, addig be kell fejezni a rájátszást.

"Miért nem semleges pályán rendezik az osztályozókat?"
Indokolatlan lett volna máshol pályát bérelni és utaztatni minden meccsre mindegyik résztvevőt. Így minden csapat egyszer otthon, egyszer idegenben játszik.

"Miért csak egy csapat juthat fel a megyei I. osztályba, miért nem mindhárom bajnok?"
Az átszervezés miatt az osztályozó győztese nem egy, hanem két osztályt fog ugrani. Voltaképpen egyetlen megyei II. osztályú bajnokot sem kellett volna feljuttatni, ez a lehetőség tulajdonképpen egy gesztus az igazgatóság részéről az abszolút elsőnek.

"Miért nincs elegendő számú rendező a gödi pályán? Albertirsán Kiss Tibor Zoltán játékvezető enélkül nem engedte elkezdeni a mérkőzést."
Nem számoltam meg a gödi rendezők számát, de el fogom olvasni a hivatalos szövetségi ellenőr jelentését, és ha ebben hiányosságot tapasztalt, a fegyelmi bizottság meghozza a szükséges döntést. Az említett játékvezető helyesen járt el, a meccs előtt itt is meg kellett volna győződnie a rendezők számáról a sporttársnak.

"Ilyen más megyében biztosan nincsen!"
Kérdeztem az idősebb albertirsai úrtól, hogy milyen nincsen, mire gondol, de kérdését nem fejtette ki bővebben, így erre sajnos nem tudok érdemben válaszolni.

"Érdekes, hogy Benkő úr itt van Gödön, de múlt héten Albertirsán, a díjátadáson nem volt ott!"
Sajnos nem tudok mindenhol személyesen jelen lenni, Albertirsára delegáltam a versenybizottság egyik tagját, magam akkor másutt voltam éremátadáson, illetve készültem a másnapi, Fradi-pályán rendezett PMK-döntőre.

"Már előre eldöntötték a továbbjutást!"
Ezt határozottan visszautasítom, nekem és az igazgatóság égisze alatt a megyei labdarúgásért dolgozóknak teljesen mindegy, melyik csapat jut fel - a pályán legjobbnak bizonyuló jusson fel! Maga a felvetés is nevetséges, minden alapot nélkülöző.

"Rossz volt az osztályozó versenykiírásának azon része, ami az azonos pontszám esetére vonatkozik!"
Ez sajnos igaz, az ezért felelős kollégám figyelmetlen volt, a problémát a meccs előtt észleltem, azt korrekt módon, a három érintett klub elnökével közösen korrigáltuk (lásd ITT).

"Az Albertirsának csinálták direkt a legrosszabb sorsolást, mi utaztunk a legmesszebb!"
A párosítást sorsolta a versenybizottság, egyedül - éppen az Albertirsa kérésére - a harmadik mérkőzés "helye" volt előre tervezett (abban az értelemben, hogy akkor az ASE ne legyen érintett). Ettől függetlenül a kritika jogos, az eredeti elképzelésem - és kollégám felé adott utasításom két-három héttel korábban - úgy szólt, hogy az érdekelt klubok vezetőinek meghívásával, az ő jelenlétükben tartsa meg a versenybizottság a sorsolást. (A mulasztás házon belül nem marad következmények nélkül.)

"Befolyásolták az osztályozó eredményét és a sorsolást is, hogy a Göd jusson fel az első osztályba!"
A felvetés nevetséges, azt visszautasítom.

"Korrupt az egész PMLSZ!"
A kijelentést visszautasítom, az ráadásul általánosító, becsületsértő, teljesen alaptalan.

"Ezért tart itt a magyar foci!"
Miért is? Merthogy az történt: az Albertirsa vezetésének két kérése lett volna az osztályozókkal kapcsolatban, de csak egyet terjesztett elő, amit a versenybizottság figyelembe is vett. Bárcsak ennyi lenne a magyar futball lemaradásának az oka!

"Harminc évvel ezelőtt jobb volt a megyei szervezés!"
Miért, miben? Mit kellene úgy csinálnunk, mint harminc évvel ezelőtt? Esetleg meg kellene szüntetni a digitális jegyzőkönyvet, vagy az elektronikus nyilvántartást, esetleg töröljük el a 90%-os díjcsökkentést? Sajnos a kijelentést megfogalmazó ennél konkrétabban nem kívánta (vagy nem tudta) kifejteni véleményét, így érdemben nem tudok felelni erre.

Higgyék el: pártatlanul, a szabályokat betartva, a Pest megyei amatőr labdarúgásban szereplőket egyenlő mércével mérve igyekszem vezetni az MLSZ Pest Megyei Igazgatóságát, és ezt követelem meg valamennyi kollégámtól is. Ahogy a pályán lévő játékosok és játékvezetők, ahogyan a klubvezetők és olykor sajnos a szurkolók, időnként mi is követünk el hibákat, de azok soha nem szándékosan egyik vagy másik fél kárára történnek meg. Emberek vagyunk - örülök, hogy a gödi pálya lelátóján hangos, olykor fenyegetőnek tűnő kiabálásuk ellenére ezt végül Önök is bizonyították.


Maradok tisztelettel:

Benkő Tamás,
az MLSZ Pest megyei igazgatója


További hírek

Általános
Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

2024-04-30 16:16:23

Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

Idén, a korábban megszokotthoz képest már május elsején megrendezi az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság a minden évben nagy érdeklődéssel várt hagyományos kupanapját, melyre 2022 és 2023 után harmadik alkalommal Cegléden, a Zsengellér Gyula Sportcentrumban kerül sor. A hölgyeknél 14:00 órától a tavaly alakult Alsónémedi a címvédő Valkóval, az uraknál pedig 16:30-tól a II. osztályú Diósd az ugyancsak címvédő Gödöllővel mérkőzik a serlegért.

Általános
McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

2024-04-30 12:03:34

McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

Április 24-én, a gödöllői Szűcs Lajos Sportcentrum adott otthont a McDonald’s Fair Play Cup regionális döntőjének, ahova – a korábbi évekhez hasonlóan – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye legjobbjai érkeztek.

Általános
„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024-04-29 14:51:59

„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024. május 15-én, szerdán kerül megrendezésre a férfi MOL Magyar Kupa-döntő, amelyre az MLSZ lehetőséget biztosít az egyesületekben és a grassroots-programokban résztvevő, iskolákban (Bozsik Intézményi Program, McDonald’s Fair Play Cup) focizó gyermekek (U19-es korosztályig) és nevelőik számára, hogy a „Gyermekszektor-program” keretében térítésmentesen nézhessék meg a mérkőzést, együtt szurkolhassanak.

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Értesítők, információk

2024-05-02 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.05.02.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-04-25 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.04.25.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok