Közvélemény-kutatásunk kiértékelése (3., záró rész): Nem szankcionáljuk a Bozsikos létszámhiányt – egyelőre

2020. május. 18., 20:09   |    

Közvélemény-kutatásunk kiértékelése (3., záró rész): Nem szankcionáljuk a Bozsikos létszámhiányt – egyelőre

Április végén az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság jövőbeni versenyeivel kapcsolatban indítottuk el újabb közvélemény-kutatásunkat annak érdekében, hogy olyan döntéseket hozhassunk, amelyekkel a (nagy) többség egyetért. Köszönjük mindazoknak, akik véleményük megosztásával elősegítették ezen törekvésünket. Mivel az egyes tematikus fejezetek is hosszabb anyagnak számítanak, ezért azokat két részre szedtük: ezen tematikus fejezetek első felében röviden ismertetjük a legfontosabb információkat, míg a második részben – azoknak, akik kíváncsiak a háttérre is – részletes tájékoztatást nyújtunk. Háromrészes sorozatunk utolsó felvonásához értünk, melyben a Pest megyei felnőtt versenysorozatokhoz kapcsolódó kérdéseink kiértékelésével foglalkozunk.

Négy elképzelésünk közül három „simán vette az akadályt”, a negyedik azonban „kapufa” lett...
A kitöltők (nagy) többsége egyetértett azzal, hogy:
- a Pest megyei férfi felnőtt labdarúgó-bajnokságokban szereplő sportszervezeteknek ugyanazon utánpótláscsapatokat kelljen kötelezően szerepeltetniük a következő évad(ok)ban is, mint a mostaniban/legutóbbiban;
- amennyiben a következő évadtól egy megyei bajnokságban szereplő, felnőtt csapatot versenyeztető sportszervezet (újra) köthet majd megállapodást utánpótláscsapatai biztosítására (akár megyén belül bármely más, vele nem azonos osztályban szereplő és nem ugyanazon a településen működő sportszervezettel is), akkor ezt a könnyítést ne terjesszük ki a megyei I. és II. osztályú egyesületeinkre, csak a III. osztálybeliekre.
- a megyei III. osztályú csoportok csapatszámát 16-ról lecsökkentsük 14-re a mostanit követő második teljes évadra (azaz alapesetben a 2021/2022-esre).

A fentiekkel ellentétben jócskán megoszlottak a vélemények a létszámhiányosan kiálló Bozsik-csapatok esetleges jövőbeli szankcionálása kapcsán. A szigorítási javaslatunkat a II. és III. osztályú férfi felnőtt csapattal rendelkező klubok – igaz, csak szűk, de mégiscsak – többsége ellenezte, ezért úgy határoztunk, hogy ezen tervünk bevezetését – amennyiben még aktuális lesz – eltoljuk a 2021/2022-es évadra. Így most mindenkinek, akinek szükséges, van egy bő éve felkészülni az új kihívásokra, ugyanis továbbra is célunk, hogy a Pest megyei I-III. osztályban elsősorban olyan klubok szerepeljenek, amelyek komoly(abb) alapokkal rendelkeznek a jövőjük biztosításához (is) legalább azokban a korosztályokban, ahol talán a legkönnyebb – és egyben a legfontosabb is – megnyerni a gyerekeket a sportágnak.

(Az alábbi statisztikákban a tartalékcsapatot is szerepeltető klubok szavazatait a /magasabb/ Pest megyei bajnokságban induló csapat osztályánál vettük figyelembe. Sorozatunk első részében már közöltük, hogy a „megye-egyből” és a „megye-kettőből” minden érintett „válaszolt”, valamint a „megye-háromból” is csak egy „távolmaradó” volt, viszont a kizárólag „megye-négyes” csapattal rendelkező 40 klub közül csak 22 töltötte ki kérdőívünket.)

Nem változtak a kötelezően szerepeltetendő utánpótláscsapat-előírások
A 148 kitöltő 83,78%-a (124 fő), azon belül a „megye-egyesek” 100%-a (15), a „megye-kettesek” 80%-a (24), a „megye-hármasok” 75,61%-a (31) és a „megye-négyesek” 81,82%-a (18) egyetértett azon elképzelésünkkel, hogy a kötelezően szerepeltetendő utánpótláscsapatokra vonatkozó előírások minimum korábbi verziója maradjon továbbra is érvényben. Azért minimum, mert három III. osztálybeli klubnál úgy gondolják, hogy még a mostaninál is állíthatnánk nagyobb követelményeket a Pest megyei sportszervezetek elé... További érdekesség, hogy ezen kérdés volt az egyetlen, amelyben a Pest megyei klubokhoz tartozó kitöltők – ha kicsivel is, de – többen támogatták a szigorúbb/nehezebb verziót, mint a nem Pest megyeiek: 83,97% (110) a 82,35%-kal (14) szemben.
Mivel a kitöltők nagy többsége – összességében és mindenféle bontásban is – egyetértett azzal, hogy a Pest megyei férfi felnőtt labdarúgó-bajnokságokban szereplő sportszervezeteknek ugyanazon utánpótláscsapatokat kelljen kötelezően szerepeltetniük a következő évad(ok)ban is, mint a mostaniban/legutóbbiban, ezért az előírások maradtak a következők:
- I. o.: U7, U9, U11 és U13 (a Bozsik-program keretében foglalkoztatva), továbbá két különböző, legalább U14 korosztályú, nagypályás (központi és/vagy megyei) utánpótlás-bajnokságban szereplő csapat;
- II. o.: U7, U9, U11 és U13 (a Bozsik-program keretében foglalkoztatva), továbbá egy, legalább U14 korosztályú, nagypályás (központi és/vagy megyei) utánpótlás-bajnokságban szereplő csapat;
- III. o.: U7, U9 és U11 (a Bozsik-program keretében foglalkoztatva);
- IV. o.: nincs előírás.
(Természetesen továbbra is minden klubnak ajánlott a kötelezőn felül minél több utánpótláscsapat szerepeltetése.)

Érvénybe léphet az I. és II. osztályban szereplőkre a szigorítás
A 148 kitöltő 67,57%-a (100 fő), azon belül a Pest megyeiek 66,41%-a (87) egyetértett azon elképzelésünkkel, hogy amennyiben a következő évadtól egy megyei bajnokságban szereplő, felnőtt csapatot versenyeztető sportszervezet (újra) köthet majd megállapodást utánpótláscsapatai biztosítására (akár megyén belül bármely más, vele nem azonos osztályban szereplő és nem ugyanazon a településen működő sportszervezettel is), akkor ezt a könnyítést ne terjesszük ki a megyei I. és II. osztályú egyesületeinkre, csak a III. osztálybeliekre.
A különböző osztályokban szereplők a következőképpen reagáltak a témában (az első adat azt mutatja, hogy mekkora hányad értett egyet elképzelésünkkel, a második, hogy mekkora utasította el azt, míg a harmadik, hogy mennyien terjesztették volna ki a szerződéskötés lehetőségét már a „megye-kettesekre” is):
I. o.: 73,33% (11), 13,33% (2), 13,33% (2);
II. o.: 56,67% (17), 16,67% (5), 26,67% (8);
III. o.: 65,85% (27), 2,44% (1), 31,71% (13);
IV. o.: 68,18% (15), 4,55% (1), 27,27% (6).
A fentebbi számokból kiderül, hogy a „megye-hármasok” és „-négyesek” inkább kiterjesztették volna a szerződéskötés lehetőségét a „megye-kettesekre”, mint maguk a „megye-kettesek”...
Mivel a kitöltők (nagy) többsége – összességében és mindenféle bontásban is – egyetértett a fentebb már taglalt elképzelésünkkel, ezért azt – amennyiben a szabályzatok valóban módosulnak – érvényesíteni fogjuk.
A biztonság kedvéért ismételten megerősítjük, hogy természetesen az ugyanazon a településen működő sportszervezetek e célból történő megállapodása – ahogy eddig, úgy – a jövőben is engedélyezett.

2021/2022-ben már csak 3x14 csapatos lesz a „megye-három”
A 148 kitöltő 75%-a (111 fő), azon belül a Pest megyeiek 73,28%-a (96) egyetértett azon elképzelésünkkel, hogy a Pest megyei III. osztályú csoportok csapatszámát 16-ról lecsökkentsük 14-re a mostanit követő második teljes évadra (azaz alapesetben a 2021/2022-esre).
A különböző osztályokban szereplők a következőképpen reagáltak a témában (az első adat azt mutatja, hogy mekkora hányad értett egyet elképzelésünkkel, míg a második, hogy mekkora utasította el azt):
I. o.: 93,33% (14), 6,67% (1);
II. o.: 83,33% (25), 16,67% (5);
III. o.: 63,41% (26), 36,59% (15);
IV. o.: 45,45% (10), 54,55% (12).
A fentebbi számok azt mutatják, hogy a „megye-négyesek” – talán a feljutási lehetőségek szűkülésétől, vagy az erősödő IV. osztályú mezőnytől tartva – jobban ódzkodtak a III. osztályú mezőny csökkentésétől, mint maguk az érintettek.
Mivel a kitöltők (nagy) többsége – összességében és egy kivétellel a különböző bontásokban is – egyetértett a fentebb már taglalt elképzelésünkkel, ezért a következő évadbeli érintett versenykiírásokat már ennek megfelelően fogjuk elkészíteni. (A Pest megyei felnőtt versenyrendszer történetében legutóbb a 2009/2010 és a 2011/2012 közötti három versenyévben volt ugyanez a szisztéma, csak más volt az elnevezése a megyei második és harmadik vonalnak: 16 csapatos I., 2x16 csapatos I/B. és 3x14 csapatos II. osztály.)

Nem szankcionáljuk a Bozsikos létszámhiányt – egyelőre
A 148 kitöltő 60,14%-a (89 fő), azon belül pedig a Pest megyei klubok 57,25%-a (75), a más megyei (budapesti) egyesületek 82,35%-a (14), a most I. osztályú férfi felnőtt csapattal rendelkezők 66,67%-a (10) és a kizárólag IV. osztályú férfi felnőtt csapattal rendelkezők 72,73%-a (16) támogatta a létszámhiányos Bozsik-kiállásokhoz kapcsolódó, a korábbihoz képest szigorúbb eljárásrendünk bevezetését. Ugyanakkor a II. és III. osztályú sportszervezetek többsége (53,33%-a /16/ és 56,10%-a /23/) nem értett egyet ezzel az elképzelésünkkel.
Lehet, hogy csak bele akarjuk magyarázni, de a „kívülállók” (nem Pest megyei klubok és a IV. osztályúak) nagy többsége támogatta javaslatunkat, ahogy a megyei élvonal kétharmada is, mindez pedig megerősített minket abban, hogy – amint azt fentebb is írtuk – ne engedjük el ezt a „szigorítást”.
Arról nem is beszélve, hogy a magyar, azon belül a Pest megyei, valamint – még tovább szűkítve a kört – a települési labdarúgás (és közösségi élet) fejlődésének egyik legfontosabb eleme, hogy minél jobb szolgáltatást nyújtson a legkisebbeknek (és hozzátartozóiknak) úgy a szövetség, mint az egyes klubok. Egyszerű, józan paraszti logika: a jelenlegi felnőtt futballistáink (válogatottak, NB-sek, megyeiek), már lényegileg olyanok, amilyenek; ha fejlődni szeretnénk – márpedig még megyei szinten is sok helyen lenne hova... –, akkor az utánpótláshoz kell nyúlnunk, s a legkisebbek azok, akiknél a legnagyobb eséllyel célba érhetünk... Vagyis minden, magára valamit adó klubnak kutya kötelessége ezekben a korosztályokban jeleskednie – márpedig mi a PMI-nél a „megye-hármas” klubjainkat már ilyennek gondoljuk.
A fentebb taglaltak miatt határoztunk úgy, hogy szóban forgó tervünk bevezetését – amennyiben még aktuális lesz – eltoljuk a 2021/2022-es évadra. Így most mindenkinek, akinek szükséges, van bő egy esztendeje felkészülni arra, hogy megfelelő létszámú stabil Bozsik-kereteket alakítson ki, vagy megállapodást kössön kötelező utánpótláscsapatai biztosítására – bár reméljük, ezen lehetőséggel csak azon kevés III. osztályú klubunk él majd, amelyeknek mérete nem teszi lehetővé még az ilyen (alap)szintű utánpótlás-nevelést sem.

Háromrészes sorozatunk első, a kitöltések kielemzésével, valamint a leány és a női versenyeinkkel kapcsolatban feltett kérdéseinkre adott válaszok kiértékelésével foglalkozó részét IDE kattintva találja.

Háromrészes sorozatunk második, a Pest megyei utánpótlás-versenypaletta kérdéskörében és az U19-es korosztályi meghatározásokra adott válaszok kiértékelésével foglalkozó részét IDE kattintva találja.


További hírek

Általános
Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

2024-04-30 16:16:23

Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

Idén, a korábban megszokotthoz képest már május elsején megrendezi az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság a minden évben nagy érdeklődéssel várt hagyományos kupanapját, melyre 2022 és 2023 után harmadik alkalommal Cegléden, a Zsengellér Gyula Sportcentrumban kerül sor. A hölgyeknél 14:00 órától a tavaly alakult Alsónémedi a címvédő Valkóval, az uraknál pedig 16:30-tól a II. osztályú Diósd az ugyancsak címvédő Gödöllővel mérkőzik a serlegért.

Általános
McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

2024-04-30 12:03:34

McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

Április 24-én, a gödöllői Szűcs Lajos Sportcentrum adott otthont a McDonald’s Fair Play Cup regionális döntőjének, ahova – a korábbi évekhez hasonlóan – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye legjobbjai érkeztek.

Általános
„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024-04-29 14:51:59

„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024. május 15-én, szerdán kerül megrendezésre a férfi MOL Magyar Kupa-döntő, amelyre az MLSZ lehetőséget biztosít az egyesületekben és a grassroots-programokban résztvevő, iskolákban (Bozsik Intézményi Program, McDonald’s Fair Play Cup) focizó gyermekek (U19-es korosztályig) és nevelőik számára, hogy a „Gyermekszektor-program” keretében térítésmentesen nézhessék meg a mérkőzést, együtt szurkolhassanak.

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Értesítők, információk

2024-04-30 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.04.30.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-04-25 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.04.25.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok