December 5-én indul a Pest megyei játékvezetői tanfolyam (2. rész)

2011. november. 28., 03:40   |    

December 5-én indul a Pest megyei játékvezetői tanfolyam (2. rész)

Vészesen közeleg a következő játékvezetői alaptanfolyam kezdete. Ha olvasóink között akad olyan hölgy, aki éppen azon hezitál, hogy vajon legyen-e oly' bátor, és jelentkezzen-e, segítünk megkönnyíteni a döntést, hiszen a fiatal játékvezetőnő, Zsiga Gitta eddigi karrierje is biztató lehet a döntéshez. A férfiak számára pedig tanulságos lehet, miként vélekedik egy gyakorló női játékvezető a labdarúgásról, a környezetről, a sportról, és arról, hogy milyen, amikor egy "nő mondja meg a tutit".

Vészesen közeleg a következő játékvezetői alaptanfolyam kezdete. Ha olvasóink között akad olyan hölgy, aki éppen azon hezitál, hogy vajon legyen-e oly’ bátor, és jelentkezzen-e, segítünk megkönnyíteni a döntést, hiszen a fiatal játékvezetőnő, Zsiga Gitta eddigi karrierje is biztató lehet a döntéshez. A férfiak számára pedig tanulságos lehet, miként vélekedik egy gyakorló női játékvezető a labdarúgásról, a környezetről, a sportról, és arról, hogy milyen, amikor egy "nő mondja meg a tutit".

"Rengeteget sportoltam világ életemben, több sportágban is sikeres voltam, míg a labdarúgásnál kötöttem ki - kezdte a 30 esztendős Zsiga Gitta. - Először baráti megkeresésre fociztam, aztán két éve döntöttem úgy, hogy a játékvezetéssel is megpróbálkozom, így levizsgáztam, és azóta is rendszeresen bíráskodom."

Persze a karrierindulás nem volt ennyire egyszerű, hiszen a kezdő játékvezető a megyei harmadosztályban kapott lehetőségeket, amely közeg nem mindig a "sporik" megbecsüléséről és elismerésétől hangos.

"Persze, óriási kihívás volt ott egy-egy mérkőzés, de nagyon sokat tudtam tanulni, és úgy gondolom, el is fogadtak a csapatok. A célom mindig az volt, hogy minél többet vezethessek, és minél jobban végezhessem a munkámat. Gondolom, ezért adódott számomra rendszeresen lehetőség arra, hogy felnőtt mérkőzéseken bíráskodjak. Külön megemlíteném, hogy az igazi »nagy kalandot« az öregfiúk mérkőzései jelentették számomra, ahol a közeg és a hangulat nagyon nagy élményekkel gazdagítottak."

A tapasztalat és az odaadás aztán meghozta gyümölcsét, hiszen a Pest Megyei Játékvezetői Bizottság is felfigyelt a tehetséges ifjú hölgyre. Így idén nyár végén már a megyei másodosztályban találta magát, s október 30-án le is vezethette első felnőtt mérkőzését Pécelen, ahol a Tóalmás vendégjátéka hozott 6-1-es hazai sikert és egy kiállítást.

"Nagy lehetőség volt ez, és hatalmas lépcsőfok. Szerintem sikerült jól teljesítenem, annak ellenére, hogy volt a meccsben egy jó negyedóra, amikor igazán meg kellett fékeznem az indulatokat. Ezt a mérkőzés után az ellenőr is elmondta nekem, így sikerként éltem meg »megye-kettes« debütálásomat."

És ha szabad e helyütt apró szakmai pletykát is közzétenni, volt olyan ellenőri megjegyzés Zsiga Gittáról, miszerint teljesítménye alapján egy-két osztálylépés még minden bizonnyal beleférhet karrierjébe.
Az tudható, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy odaadó nő, de az, hogy ez mennyire igaz egy hölgy esetében, már nem annyira egyértelmű.

"Mögöttem szerencsére nagyon sok jó ember áll, akiknek hálás vagyok, mert igazán jó barátaim, és sokat tanulhatok tőlük. Fontos megemlítenem Zagiba Feri bácsit, Varga II Andrást, Mány Sándort, Fenyvesi Szabolcsot, Bíró Rolandot és Kristóf Pétert - ők nagyon sokat segítettek és segítenek abban, hogy minőségi játékvezető válhasson belőlem. És igen, a focinak, a játékvezetésnek köszönhetem azt is, hogy találkoztam egy olyan férfival, akire azt mondhatom, hogy megtaláltam azt, akit nem is kerestem. Ha nem lenne egyértelmű mindenkinek: ő Mány Sándor, de erről többet nem szeretnék mondani. Úgy gondolom, hogy az a helyes, ha nem valakinek a párjaként, hanem úgy ítélnek meg, hogy úgy tudjak működni, hogy mindenki megelégedését szolgálja. Hiszen nincs annál felemelőbb érzés, amikor az ember úgy jön le a pályáról, hogy mindkét csapat, edzők, szurkolók és játékosok elégedettek a játékvezetéssel - az eredménytől függetlenül."

- Facebook-microsite


Korábbi közleményünk:
- December 5-én indul a Pest megyei játékvezetői tanfolyam (1. rész)


További hírek

Általános
Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

2024-04-30 16:16:23

Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

Idén, a korábban megszokotthoz képest már május elsején megrendezi az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság a minden évben nagy érdeklődéssel várt hagyományos kupanapját, melyre 2022 és 2023 után harmadik alkalommal Cegléden, a Zsengellér Gyula Sportcentrumban kerül sor. A hölgyeknél 14:00 órától a tavaly alakult Alsónémedi a címvédő Valkóval, az uraknál pedig 16:30-tól a II. osztályú Diósd az ugyancsak címvédő Gödöllővel mérkőzik a serlegért.

Általános
McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

2024-04-30 12:03:34

McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

Április 24-én, a gödöllői Szűcs Lajos Sportcentrum adott otthont a McDonald’s Fair Play Cup regionális döntőjének, ahova – a korábbi évekhez hasonlóan – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye legjobbjai érkeztek.

Általános
„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024-04-29 14:51:59

„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024. május 15-én, szerdán kerül megrendezésre a férfi MOL Magyar Kupa-döntő, amelyre az MLSZ lehetőséget biztosít az egyesületekben és a grassroots-programokban résztvevő, iskolákban (Bozsik Intézményi Program, McDonald’s Fair Play Cup) focizó gyermekek (U19-es korosztályig) és nevelőik számára, hogy a „Gyermekszektor-program” keretében térítésmentesen nézhessék meg a mérkőzést, együtt szurkolhassanak.

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Értesítők, információk

2024-05-08 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.05.08.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-05-03 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.05.03.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok