Tájékoztatás a látvány-csapatsportok támogatási rendszeréről

2011. július. 08., 15:41   |    

Tájékoztatás a látvány-csapatsportok támogatási rendszeréről

A Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatósága az alábbiakban tájékoztatja a tisztelt érintetteket, hogy hatályba léptek a látvány-csapatsportok támogatásáról szóló jogszabályok. Jelen tájékoztató célja, hogy specifikusan, a labdarúgást érintően mutassa be a támogatások igénylésének és felhasználásának legfontosabb szabályait.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatósága az alábbiakban tájékoztatja a tisztelt érintetteket, hogy hatályba léptek a látvány-csapatsportok támogatásáról szóló jogszabályok. Jelen tájékoztató célja, hogy specifikusan, a labdarúgást érintően mutassa be a támogatások igénylésének és felhasználásának legfontosabb szabályait.

A támogatási rendszer jogszabályi háttere:

Ki jogosult támogatásra?


Az MLSZ tagjaként működő hivatásos vagy amatőr sportszervezet, a labdarúgás fejlesztése érdekében létrehozott közhasznú alapítvány, a Sporttörvény (Stv) szerinti sportiskola (az egyszerűség kedvéért a továbbiakban egységesen a sportszervezet kifejezést használjuk).


Ki minősül hivatásos sportszervezetnek?

Az MLSZ által kiírt versenyrendszer legmagasabb felnőtt bajnoki osztályában részt vevő (indulási jogot elnyert) sportegyesület vagy sportvállalkozás, vagy alsóbb osztályaiban részt vevő (indulási jogot elnyert) sportegyesület vagy sportvállalkozás abban az esetben, ha az ilyen sportszervezet hivatásos sportolót is alkalmaz. Minden egyéb sportszervezet amatőr sportszervezetnek minősül a támogatási rendszer szempontjából.

Fontos, hogy minden sportszervezet egyértelműen be tudja sorolni magát a hivatásos/amatőr kategória valamelyikébe, mert ez meghatározza, hogyan milyen jogcímeken tud támogatást igényelni.


Milyen tevékenységekre lehet támogatást igényelni?

Az amatőr labdarúgó sportszervezet, az alapítvány és sportiskola a támogatást saját jogon az alábbi jogcímeken igényelheti:
  • utánpótlás-nevelési feladatokra,
  • a személyi jellegű ráfordításokra (ide nem értve a sportolók támogatását)
  • tárgyi eszköz beruházásra, felújításra
  • a sportrendezvények biztonságáról szóló külön jogszabályban meghatározott
  • biztonsági követelmények teljesülését szolgáló infrastruktúra-fejlesztésre
  • képzéssel összefüggő feladatokra;

Ezen túlmenően az amatőr sportszervezetek az MLSZ-en keresztül a támogatást igénybe vehetik a versenyeztetési költségek csökkentésére. Ennél a jogcímnél tehát az MLSZ igényli a támogatást és a beérkezett támogatásból dönt a versenyeztetéssel kapcsolatos díjak átvállalásáról, az amatőr sportszervezetnek nincs tennivalója. A támogatás beérkezését követően az MLSZ tájékoztatja a sportszervezeteket a díjcsökkentés mértékéről.


A hivatásos labdarúgó sportszervezet a támogatást az alábbi jogcímeken igényelheti:
  • utánpótlás-nevelési feladatokra,
  • személyi jellegű ráfordításokra (korlátozásokkal)
  • a sportrendezvények biztonságáról szóló külön jogszabályban meghatározott biztonsági követelmények teljesülését szolgáló infrastruktúra-fejlesztésre
  • képzéssel összefüggő feladatokra (korlátozásokkal)

Milyen mértékű támogatás igényelhető?

A támogatás mértéke nem haladhatja meg a sportszervezet
  1. utánpótlás-fejlesztésre fordítandó tárgyévi kiadásainak 90 százalékát,
  2. versenyeztetéssel összefüggő költségeinek 90 százalékát,
  3. tárgyévi személyi jellegű ráfordítása 50 százalékát,
  4. tárgyévi képzési feladataival összefüggő kiadásainak
    4.a) általános képzés esetén 60 százalékát,
    4.b) szakosított képzés esetén 25 százalékát,
  5. tárgyévi beruházási, felújítási értéke - ideértve a biztonsági követelmények teljesülését szolgáló infrastruktúra - fejlesztést is - 70 százalékát.
A támogatási legmagasabb, abszolút összegére vonatkozóan jogszabályi korlát nincs, azonban a támogatási igényléseknek a sportszervezet anyagi teherviselő képességével összhangban kell lennie, hiszen a támogatás mellé minden esetben önerőt kell biztosítani (10-75% a felhasználás típusától függően).
Hogyan igényelhető támogatás?

A támogatási kérelem jóváhagyása két lépcsőben történik. Első lépésként a sportszervezet sportfejlesztési programjának előzetes jóváhagyása történik meg, ezt követi a második lépésként a konkrét támogatási igazolás kiállítása. A támogatást az MLSZ hatósági eljárás keretében adja ki. Az eljárás elindításának előfeltétele a szolgáltatási díj befizetése az MLSZ 10300002-10473718-49020341 számlájára. A díjösszeg mértékét külön rendelet szabályozza.


Első lépés - a sportfejlesztési program jóváhagyása

A támogatás igénybevételére jogosult szervezetek a sportfejlesztési program jóváhagyására irányuló kérelmüket az MLSZ részére a szövetség által közzétett formanyomtatványon adhatják be. Az MLSZ a kérelem benyújtásának formáját, módját a honlapon közzéteszi.

A támogatási kérelem legfontosabb kellékei:
  • A sportszervezet alapadatai
  • A sportszervezet fejlesztési terveinek a bemutatása
  • Az igényelt támogatás felhasználásának részletes bemutatása és indoklása
  • A jogszabály szerinti kötelező mellékletek és nyilatkozatok (pl. aláírási címpéldány, igazolás a köztartozás mentességről)

Ki és hogyan bírálja el a sportfejlesztési programot?

A sportfejlesztési programot az MLSZ központi hivatala érkezteti és dolgozza fel. A vizsgálat eredményeként az MLSZ a kérelmet
  1. elfogadja, vagy
  2. elutasítja, vagy
  3. hiánypótlásra szólít fel.
Elutasítás vagy hiánypótlás esetén az MLSZ a döntését indoklással látja el. A program jóváhagyásakor az MLSZ tájékoztatja a sportszervezetet a fejlesztési program alapján jóváhagyott támogatható felhasználási elemekről, illetve annak alapján a befogadható támogatási keret összegéről. A sportszervezet az MLSZ jóváhagyó döntésének a kézhezvételét követően köteles a honlapján közzétenni a jóváhagyott fejlesztési programot, a részletes költségvetést és a jóváhagyott befogadható támogatási keretösszeget.


Második lépés - a támogatási igazolás kiállítása kérelem alapján

A sportszervezet a sportfejlesztési program jóváhagyását követően (de akár már azt megelőzően is) felveheti a kapcsolatot azokkal a társasági adó hatálya alá tartozó társaságokkal, vállalkozókkal (a továbbiakban: támogatók) akik a sportszervezet programját a társasági adójuk terhére támogatni kívánják, és ezt a szándékukat előzetes megállapodás formájában írásban is megerősítik. Az előzetes megállapodás formátumára az MLSZ ajánlást készít, és ezt honlapján közzéteszi.

A sportfejlesztési program jóváhagyásáról szóló MLSZ-határozat és a gazdasági társaság, vállalkozó által aláírt megállapodás birtokában a sportszervezet benyújthatja a támogatási igazolás kiállítására irányuló kérelmét az MLSZ részére az erre kialakított formanyomtatvány kitöltésével.

Az MLSZ a támogatási igazolás két eredeti példányát átadja a sportszervezet és a támogató részére.


Egyszerűsített adatlap

A sportszervezetenként és évadonként 3 millió forintot meg nem haladó összegű támogatási igényléseket tartalmazó sportfejlesztési programok benyújtásához az MLSZ egyszerűsített formanyomtatványt alakít ki. Az egyszerűsített adatlapot építési beruházásra, felújításra igényelt támogatás esetén nem lehet alkalmazni. Ennél a jogcímnél - értékhatártól függetlenül - a normál adatlapot kell kitölteni.


Hogyan érkezik meg a forrás a sportszervezet számlájára?

A támogató gazdasági társaság, vállalkozó a sportszervezettel megállapodva, a támogatási igazolás átvételét követően az igazolásban szereplő összeget átutalja a sportszervezet részére. Ez azt jelenti, hogy a támogatási igazolásnak a szövetségtől történő átvétele után a pénzhez jutás időpontja a sportszervezet és a támogató megállapodásán múlik. Megfelelő felkészülés esetén a sportszervezet rövid idő alatt, egy összegben, előre hozzájuthat a támogatás teljes összegéhez.

Fontos szabály azonban, hogy amennyiben a támogatási igazolásban foglalt jogcím építési beruházásra, felújításra irányul, úgy a 10 millió Ft-ot meghaladó összértékű sportfejlesztési program megvalósítását szolgáló támogatás csak utófinanszírozás formájában nyújtható (az építésre, felújításra vonatkozóan a jogszabály egyéb, speciális szabályait is figyelembe kell venni).
A támogatást a jóváhagyott fejlesztési programban foglaltakkal összhangban lehet felhasználni és a felhasználással el kell számolni. A sportszervezet indokolt esetben az MLSZ-ben kezdeményezheti a program módosítását.

A támogatás szabályos felhasználásáról a Nemzeti Sport Intézet (NSI) - igény esetén a szövetség bevonásával - dokumentum alapú és helyszíni ellenőrzés során győződik meg. Az ellenőrzés a pénzügyi nyilvántartásra és a szakmai programok végrehajtására egyaránt kiterjed. A sportszervezet a felhasználásról negyedévente előrehaladási jelentést készít az ellenőrző szervezet részére. A fel nem használt támogatást a sportszervezet köteles visszafizetni.

A szabálytalan felhasználásnak súlyos szankciói vannak. Szabálytalanság megállapítása esetén a sportszervezet a jogosulatlanul igénybe vett támogatást 50%-os mértékkel növelt összegben köteles visszafizetni, és az ellenőrző szervezet a szabálytalan sportszervezetet legfeljebb 3 (három) évig ki is zárhatja a támogatási rendszerből.

Fontos tudnivaló, hogy a támogató a támogatás pénzügyi folyósításáért a támogatott szerv részéről semmilyen ellenszolgáltatásra nem jogosult, az ezzel ellentétes megállapodás semmis.Tájékoztatjuk Önöket, hogy jelen útmutató célja a támogatási rendszer legfontosabb szabályainak az összefoglalása. Kérjük Önöket, hogy figyelmesen tanulmányozzák át az útmutatónkhoz csatolt jogszabályokat, amelyek részletesen tartalmazzák a támogatási rendszer alanyainak a jogait, kötelezettségeit és az eljárási szabályokat.

Az MLSZ a támogatási kérelmek kezelésére külön egységet hoz létre. Kérjük, hogy felmerülő kérdéseiket az adotamogatas@mlsz.hu címre szíveskedjenek megküldeni.

A folyamatos tájékoztatás érdekében a www.mlsz.hu külön menüpontot hozunk létre, ahol a gyakran ismétlődő kérdésekre adott válaszokat is közzétesszük.

A hivatásos sportszervezetek részére az MLSZ-központban, az amatőr sportszervezetek részére a megyei igazgatóságokon tájékoztató értekezleteket szervezünk, ezek időpontjairól tájékoztatni fogjuk Önöket.

A támogatások eléréséhez szükséges nyomtatványokat az MLSZ a Nemzeti Sport Intézettel történő egyeztetések lezárását követően, várhatóan július 8-án közzéteszi a honlapján.

Kérjük, kövesse figyelemmel az MLSZ honlapján megjelenő tájékoztatókat, útmutatókat.

További hírek

Általános
Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

2024-04-30 16:16:23

Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

Idén, a korábban megszokotthoz képest már május elsején megrendezi az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság a minden évben nagy érdeklődéssel várt hagyományos kupanapját, melyre 2022 és 2023 után harmadik alkalommal Cegléden, a Zsengellér Gyula Sportcentrumban kerül sor. A hölgyeknél 14:00 órától a tavaly alakult Alsónémedi a címvédő Valkóval, az uraknál pedig 16:30-tól a II. osztályú Diósd az ugyancsak címvédő Gödöllővel mérkőzik a serlegért.

Általános
McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

2024-04-30 12:03:34

McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

Április 24-én, a gödöllői Szűcs Lajos Sportcentrum adott otthont a McDonald’s Fair Play Cup regionális döntőjének, ahova – a korábbi évekhez hasonlóan – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye legjobbjai érkeztek.

Általános
„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024-04-29 14:51:59

„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024. május 15-én, szerdán kerül megrendezésre a férfi MOL Magyar Kupa-döntő, amelyre az MLSZ lehetőséget biztosít az egyesületekben és a grassroots-programokban résztvevő, iskolákban (Bozsik Intézményi Program, McDonald’s Fair Play Cup) focizó gyermekek (U19-es korosztályig) és nevelőik számára, hogy a „Gyermekszektor-program” keretében térítésmentesen nézhessék meg a mérkőzést, együtt szurkolhassanak.

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Értesítők, információk

2024-05-03 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.05.03.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-05-02 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.05.02.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok