December 5-én indul a Pest megyei játékvezetői tanfolyam (2. rész)

2011. november. 28., 03:40   |    

December 5-én indul a Pest megyei játékvezetői tanfolyam (2. rész)

Vészesen közeleg a következő játékvezetői alaptanfolyam kezdete. Ha olvasóink között akad olyan hölgy, aki éppen azon hezitál, hogy vajon legyen-e oly' bátor, és jelentkezzen-e, segítünk megkönnyíteni a döntést, hiszen a fiatal játékvezetőnő, Zsiga Gitta eddigi karrierje is biztató lehet a döntéshez. A férfiak számára pedig tanulságos lehet, miként vélekedik egy gyakorló női játékvezető a labdarúgásról, a környezetről, a sportról, és arról, hogy milyen, amikor egy "nő mondja meg a tutit".

Vészesen közeleg a következő játékvezetői alaptanfolyam kezdete. Ha olvasóink között akad olyan hölgy, aki éppen azon hezitál, hogy vajon legyen-e oly’ bátor, és jelentkezzen-e, segítünk megkönnyíteni a döntést, hiszen a fiatal játékvezetőnő, Zsiga Gitta eddigi karrierje is biztató lehet a döntéshez. A férfiak számára pedig tanulságos lehet, miként vélekedik egy gyakorló női játékvezető a labdarúgásról, a környezetről, a sportról, és arról, hogy milyen, amikor egy "nő mondja meg a tutit".

"Rengeteget sportoltam világ életemben, több sportágban is sikeres voltam, míg a labdarúgásnál kötöttem ki - kezdte a 30 esztendős Zsiga Gitta. - Először baráti megkeresésre fociztam, aztán két éve döntöttem úgy, hogy a játékvezetéssel is megpróbálkozom, így levizsgáztam, és azóta is rendszeresen bíráskodom."

Persze a karrierindulás nem volt ennyire egyszerű, hiszen a kezdő játékvezető a megyei harmadosztályban kapott lehetőségeket, amely közeg nem mindig a "sporik" megbecsüléséről és elismerésétől hangos.

"Persze, óriási kihívás volt ott egy-egy mérkőzés, de nagyon sokat tudtam tanulni, és úgy gondolom, el is fogadtak a csapatok. A célom mindig az volt, hogy minél többet vezethessek, és minél jobban végezhessem a munkámat. Gondolom, ezért adódott számomra rendszeresen lehetőség arra, hogy felnőtt mérkőzéseken bíráskodjak. Külön megemlíteném, hogy az igazi »nagy kalandot« az öregfiúk mérkőzései jelentették számomra, ahol a közeg és a hangulat nagyon nagy élményekkel gazdagítottak."

A tapasztalat és az odaadás aztán meghozta gyümölcsét, hiszen a Pest Megyei Játékvezetői Bizottság is felfigyelt a tehetséges ifjú hölgyre. Így idén nyár végén már a megyei másodosztályban találta magát, s október 30-án le is vezethette első felnőtt mérkőzését Pécelen, ahol a Tóalmás vendégjátéka hozott 6-1-es hazai sikert és egy kiállítást.

"Nagy lehetőség volt ez, és hatalmas lépcsőfok. Szerintem sikerült jól teljesítenem, annak ellenére, hogy volt a meccsben egy jó negyedóra, amikor igazán meg kellett fékeznem az indulatokat. Ezt a mérkőzés után az ellenőr is elmondta nekem, így sikerként éltem meg »megye-kettes« debütálásomat."

És ha szabad e helyütt apró szakmai pletykát is közzétenni, volt olyan ellenőri megjegyzés Zsiga Gittáról, miszerint teljesítménye alapján egy-két osztálylépés még minden bizonnyal beleférhet karrierjébe.
Az tudható, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy odaadó nő, de az, hogy ez mennyire igaz egy hölgy esetében, már nem annyira egyértelmű.

"Mögöttem szerencsére nagyon sok jó ember áll, akiknek hálás vagyok, mert igazán jó barátaim, és sokat tanulhatok tőlük. Fontos megemlítenem Zagiba Feri bácsit, Varga II Andrást, Mány Sándort, Fenyvesi Szabolcsot, Bíró Rolandot és Kristóf Pétert - ők nagyon sokat segítettek és segítenek abban, hogy minőségi játékvezető válhasson belőlem. És igen, a focinak, a játékvezetésnek köszönhetem azt is, hogy találkoztam egy olyan férfival, akire azt mondhatom, hogy megtaláltam azt, akit nem is kerestem. Ha nem lenne egyértelmű mindenkinek: ő Mány Sándor, de erről többet nem szeretnék mondani. Úgy gondolom, hogy az a helyes, ha nem valakinek a párjaként, hanem úgy ítélnek meg, hogy úgy tudjak működni, hogy mindenki megelégedését szolgálja. Hiszen nincs annál felemelőbb érzés, amikor az ember úgy jön le a pályáról, hogy mindkét csapat, edzők, szurkolók és játékosok elégedettek a játékvezetéssel - az eredménytől függetlenül."

- Facebook-microsite


Korábbi közleményünk:
- December 5-én indul a Pest megyei játékvezetői tanfolyam (1. rész)


További hírek

Általános
Átvehetők a 2023/2024-es évad bajnokságainak díjai

2024-05-17 15:51:16

Átvehetők a 2023/2024-es évad bajnokságainak díjai

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt Sportszervezeteket, hogy azon csapatok, amelyek a Pest vármegyei bajnokságokban a 2023/2024-es évadban dobogós helyen végeztek, átvehetik a díjakat az igazgatóságunkon (1052 Budapest, Városház u. 7.), hétköznapokon, előre egyeztetett időpontban.

Általános
Fontos információk a 11. Pest Vármegyei Gólkirályok Gálájával kapcsolatban

2024-05-17 11:10:02

Fontos információk a 11. Pest Vármegyei Gólkirályok Gálájával kapcsolatban

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, 2024. május 23-án, csütörtökön 17:30 órától ünnepélyes keretek között díjazzuk a 2022/2023-as szezon Pest vármegyei szervezésű és érintettségű versenyeinek gólkirálynőit és gólkirályait a Pesti Vármegyeháza Dísztermében (Budapest, V. kerület, Városház utca 7.).

Általános
Befejeződött a tavaszi elsősegély oktatás Pest vármegyében

2024-05-16 13:18:22

Befejeződött a tavaszi elsősegély oktatás Pest vármegyében

2024 tavaszán négy helyszínen, Budapesten, Budaörsön, Dunakeszin és Monoron szervezett kihelyezett elsősegély oktatást az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság, amelyen összesen 45 hallgató vett részt.

Általános
PEST VÁRMEGYEI KUPANAP 2024.: A Valkó és a Gödöllő egyaránt megvédte kupaelsőségét – képes beszámoló Ceglédről

2024-05-09 18:50:57

PEST VÁRMEGYEI KUPANAP 2024.: A Valkó és a Gödöllő egyaránt megvédte kupaelsőségét – képes beszámoló Ceglédről

Együttműködő kommunikációs partnerünk, a Sportszelet Online részletes, fotókkal gazdagon illusztrált beszámolót közölt a május 1-jén Cegléden, az impozáns Zsengellér Gyula Sportcentrumban megrendezett Pest Vármegyei Kupanap 2024. eseményéről.

Értesítők, információk

2024-05-16 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.05.16.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-05-16 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.05.16.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-05-06 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.05.06.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok