Új (át)igazolási szabályzat lépett hatályba

2020. január. 10., 14:15   |    

Új (át)igazolási szabályzat lépett hatályba

Ezúton szeretnénk felhívni a Pest megyei egyesületek figyelmét arra, hogy január 1-jével hatályba lépett az új Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat, mely hírünk alján teljes terjedelmében letölthető. Az abban foglalt, többnyire amatőr egyesületeket is érintő változásokat alább gyűjtöttük ki. Az egyes szabálypontokon belüli változásokat vastagon kiemeltük.

3. § (2) a) – Átigazolási díj
Az érvényes munkaszerződéssel vagy megbízási szerződéssel rendelkező labdarúgó szerződésének átigazolás céljából közös megegyezéssel történő megszüntetését követően, illetve érvényes szerződésének időtartama alatt történő kölcsönadásakor, a két sportszervezet (átadó-átvevő) között fizetendő összeg (amennyiben van fizetési kötelezettség), amelyről külön írásos megállapodást kell kötni, és azt a MLSZ részére a megállapodás aláírásának napjától számított 5 munkanapon belül meg kell küldeni a mindenkor hatályos ügyviteli rendszeren keresztül. Amennyiben bármelyik megállapodás nem kerül feltöltésre a fent említett határidőn belül, a sportszervezettel szemben fegyelmi eljárás indítható.

13 § (3) n) 1i) – Felnőtt működéséi költségtérítés kiegészítése (ÚJ SZABÁLYPONT!)
Abban az esetben, ha egy labdarúgó egy éven belül (tél-nyár, nyár-tél) külföldről másik magyar sportszervezetbe igazol vissza, az új sportszervezet köteles megfizetni azt a felnőtt működési költségtérítést a játékos legutóbbi magyar sportszervezetének, amelyet közvetlen odaigazolása esetén kellett volna fizetni.

13 § (3) n) 2 – Utánpótlás működési költségtérítés
Az amatőr 19 év alatti férfi utánpótlás labdarúgó (kivéve futsal) belföldi átigazolásakor minden esetben, minden átigazolási időszakban a „B” táblázatban foglaltak szerinti összeg fizetendő az ott töltött éveknek megfelelően. Működési költségtérítésként elszámolható az a bajnoki év, melyre a labdarúgó érvényes versenyengedéllyel rendelkezett és az adott bajnoki évben hivatalos mérkőzésen pályára is lépett. Az U19-es korosztályból adott bajnoki idényben kiöregedő amatőr labdarúgók az idény végén az adott, NYIÁSZ-ban meghatározott nyári átigazolási időszakban is a „B”, utánpótlás amatőr működési költségtérítésre vonatkozó táblázata alapján válthatnak sportszervezetet. A felnőtt sportszervezet kategóriáját mindig a vele szerződésben álló utánpótlás sportszervezet besorolása szerint kell meghatározni.

2a)  1.) Amennyiben egy klubot váltó játékos egy éven belül újra átigazol (tél-nyár, nyár-tél), úgy az új sportszervezet az előírt éves utánpótlás működési költségtérítés mellett, az átadó sportszervezet ezt megelőző, ténylegesen kifizetett, számlával igazolható utánpótlás működési költségtérítését is köteles megfizetni az átadó sportszervezetnek. Ezen számlán szereplő összegtől a két sportszervezet közös megállapodás alapján eltérhet úgy, hogy a számlán feltüntetett működési költségtérítési összegek minimum 10%-a minden esetben kötelezően fizetendő.

2.) Abban az esetben, ha a klubot váltó játékos egy éven belül kétszer átigazol (tél-nyár, nyár-tél) és az első átigazolása magasabb osztályból alacsonyabb osztályba, a második pedig alacsonyabb osztályból magasabb osztályba történik, úgy az új sportszervezet az előírt éves utánpótlás működési költségtérítés mellett (melyet megfizet az átadónak), a két legmagasabb besorolású sportszervezet között fizetendő korosztályonként meghatározott maximális összeget köteles átutalni az MLSZ bankszámlájára.

2b) Utánpótlás labdarúgó átigazolása esetén a 12 év alatti időszakra (ideértve az U12-es korosztályból adott bajnoki idényben kiöregedő amatőr labdarúgót is) a táblázatban szereplő összeg 10%-a fizetendő.

2d) Abban az esetben, ha egy labdarúgó egy éven belül (tél-nyár, nyár-tél) külföldről másik magyar sportszervezetbe igazol vissza, az új sportszervezet köteles megfizetni azt az utánpótlás működési költségtérítést a játékos legutóbbi magyar sportszervezetének, amelyet közvetlen odaigazolása esetén kellett volna fizetni.

16. § (1) g) – A versenyengedély kérelemmel kapcsolatos feladatok (ÚJ SZABÁLYPONT!)
A versenyengedélyeket kizárólag a labdarúgók eredeti, írásos hozzájárulásával lehet igényelni. A Versenyengedély igénylő lapot (14. sz. melléklet) ki kell tölteni és alá kell írniuk a labdarúgóknak (kiskorú labdarúgó esetén a törvényes képviselő is) az adott bajnoki szezonra vonatkozólag. A Versenyengedély igénylő lapot nem kell feltölteni a mindenkor hatályos ügyviteli rendszerbe a versenyengedély elektronikus úton való megigénylésekor, de a hiánytalanul kitöltött dokumentumot a sportszervezet köteles megőrizni legalább 5 évig és ezen időtartamon belül köteles bármikor az MLSZ rendelkezésére bocsátani, ha az MLSZ erre írásban felszólítja. Amennyiben a sportszervezet az eredeti Versenyengedély igénylő lapot nem tudja az MLSZ felé bemutatni, a sportszervezettel szemben fegyelmi eljárás indítható. A dokumentumot szakáganként kell kitölteni, aláírni.

16. § (6) a – Versenyengedély visszavonása (ÚJ SZABÁLYPONT!)

1. A labdarúgó belföldre vagy külföldre történő átigazolása esetén a mindenkor hatályos ügyviteli rendszer által.
2. Külföldi labdarúgó esetén a tartózkodási engedély megújításakor vagy honosítási okirat benyújtásakor, hogy a külföldi állampolgárságra kiadott versenyigazolvány magyar állampolgárságúra lehessen cserélni.
3. Hivatásos labdarúgó szerződésének felbontása esetén.
4. A sportszervezet külön írásos kérelme alapján a labdarúgó súlyos, legalább 30 napig tartó sérülése esetén. A kérelemhez mellékelni kell az orvosi igazolást, amely igazolja, hogy a labdarúgó legalább 2 hónapig nem tud pályára lépni. Ezen időszak alatt a labdarúgó részére versenyengedély nem adható ki.

18. § (5) – Az átigazolási időszakokhoz kapcsolódó szabályzat kiegészítése
Futsal utánpótláskorú labdarúgók belföldi átigazolása esetén kiegészül: szeptember 1. - szeptember 30. éjfél (oktatási intézmény váltásakor, amennyiben lakcímváltozást eredményez és az oktatási intézmény, valamint a sportszervezet székhelye ugyanott van: ezek igazolása lakcímkártyával vagy kollégiumi igazolással, és iskolalátogatási igazolással történhet).

18. § (6) törölték!
Amennyiben az átigazolási időszak utolsó napja ünnepnapra vagy munkaszüneti napra esik, úgy az átigazolási időszak utolsó napja az azt követő első munkanap éjfélig tart. Kivétel a TMS rendszeren keresztül lebonyolított nemzetközi átigazolási tranzakciók.

24. § (5) c – Lemondás az utánpótlás képzési kártalanításról
Lemondás esetén az MLSZ nem válik jogosulttá a lemondó sportszervezetet megillető utánpótlás képzési kártalanításra; továbbá lemondani másik sportszervezet javára nem lehetséges.

26. § (1) a) – A reamatőrizációs időszak

  • A reamatőrizációs időszak a hivatásos labdarúgó szerződésének lejáratát vagy megszüntetését követő naptól kezdődik, és az ezt követő 31. naptól minősülhet amatőr státuszúnak a labdarúgó. Amatőr típusú versenyengedélyt csak a 31. naptól kaphat. 
  • A labdarúgó átigazolása esetén a reamatőrizációs időszak alatt a labdarúgó amatőr státuszba átigazolható és az átigazolási kérelemmel együtt megigényelt amatőr típusú versenyengedély kinyomtatható, de a versenyengedélyt a megyei (budapesti) igazgatóság a reamatőrizálási időszak letelte után adhatja csak át a sportszervezet részére.
  • Amennyiben a szerződés lejáratát vagy megszüntetését követően nem történik átigazolás (tehát a labdarúgó ugyanannál a sportszervezetnél marad, ahol a szerződése is érvényben volt), a sportszervezet köteles leadni a labdarúgó hivatásos típusú versenyigazolványát a MLSZ vagy az illetékes megyei (budapesti) igazgatóság részére legkésőbb az új, amatőr típusú versenyengedély kiadásának napjáig.
  • A reamatőrizációs időszakot követően a labdarúgó hivatásos labdarúgóként történő átigazolása a 19. § alapján az átigazolási időszakon kívül kizárólag akkor lehetséges, ha a szerződés lejáratát vagy megszüntetését követően nem igazolt át más sportszervezethez amatőr státuszban vagy nem lett kiváltva számára amatőr típusú versenyengedély a jelenlegi sportszervezeténél.

29.§ (1) d – az utánpótláskorú labdarúgók kettős versenyengedélye
A b) és c) pontban foglaltak alapján a felnőtt csapat utánpótlás korosztályú labdarúgója kettős engedéllyel szerepelhet az utánpótlást foglalkoztató sportszervezet csapatában vagy csapataiban (kivéve a női bajnokságok, ahol a felnőtt és a meghatározott korosztálynál fiatalabb labdarúgó szerepeltetésére is a Versenykiírás ad lehetőséget.).

b) pont: A sportszervezetek joga és kötelessége, hogy a versenykiírásban meghatározottak szerint a fel-nőtt (első) csapaton kívül, utánpótlás csapatot is benevezzen és indítson a különböző bajnoksá-gokban. Ha a felnőtt csapat nem tud kötelezően előírt utánpótláscsapatot indítani, akkor után-pótlás csapatainak biztosítására utánpótlás nevelő sportszervezettel köteles szerződést kötni, de ezen sportszervezet csapatainak ugyanazon a székhelyen kell működniük, ahol a nevező sportszervezet működik. A felnőtt csapatot nevező sportszervezet abban az esetben köthet együttműködési szerződést utánpótlás nevelő sportszervezettel, ha az összes – kötelezően előírt – korosztályt a vele szerződést kötő, ugyanazon utánpótlás nevelő sportszervezet adja. A felnőtt sportszervezet csak egy sportszervezettel köthet szerződést előírt utánpótlás csapatainak biztosítására. (Azaz a férfi ifjúsági, fiú serdülő, leány, Bozsik korosztályú labdarúgói, akik az előírt utánpótlás csapataiban szerepelnek egy sportszervezet igazolt labdarúgóinak kell lenniük!) Az előírt utánpótlást biztosító sportszervezet más felnőtt sportszervezettel utánpótlás csapat(ok) biztosítására további szerződés(eke)t nem köthet!
c) pont: Amennyiben a b) pontban meghatározott megállapodást a két sportszervezet a felnőtt bajnokság kezdete előtt írásban megkötötte, és azt az MLSZ Versenybizottsága, vagy az illetékes megyei (budapesti) igazgatóságok Versenybizottsága jóváhagyta, és az utánpótlást foglalkoztató sportszervezet nevezése elfogadásra került, az utánpótlást foglalkoztató sportszervezet labdarúgója saját sportszervezete nevén szerepelhet az adott bajnoki évben saját csapatában.

33. § (5) törölték!
A tartózkodási engedély bemutatása nem kötelező a versenyengedély kérelem és (át)igazoló lap benyújtásakor, amennyiben a labdarúgót leigazoló, átigazoló sportszervezet írásban nyilatkozik arról, hogy a labdarúgó nem él életvitelszerűen Magyarországon, csak edzéseken és mérkőzésen vesz részt, ezért részére tartózkodási engedély kiváltása nem szükséges. Jelen kivétellel az a labdarúgó élhet, aki a FIFA „Szabályzat a Játékosok Státuszáról és Átigazolásáról” („Regulations on the Status and Transfer of Players”) c. szabályzatának rendelkezései alapján a bejelentett állandó lakcíme és a sportszervezet székhelye alapján jogosult átigazolásra. Ezen engedményre alapot adó tényeket az MLSZ ellenőrzi a jelen szabályzatban foglaltak alapján: a 11. sz. melléklettel (Nyilatkozat az 50-50 km-es szabályra) és a labdarúgó lakcímkártyájával / személyi igazolványával.

35. § (2) f – külföldről visszatérő magyar állampolgárságú labdarúgó átigazolása
A 35. § (4) bekezdés h) pont szerinti ellenőrzési folyamat a felnőtt labdarúgók esetén is szükséges.

35.§ (4) h) pont: Az adatok vizsgálatához szükséges benyújtani a következő dokumentumokat minden egyes labdarúgónál, akinek új igazolási kérelmet rögzítenek a sportszervezetek a mindenkor hatályos ügyviteli rendszerben:

  • születési anyakönyvi kivonat,
  • személyi igazolvány vagy útlevél,
  • 2. sz. melléklet,
  • igazoló lap.

Letölthető dokumentumok


További hírek

Általános
Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

2024-04-30 16:16:23

Pest Vármegyei Kupanap 2024.: harmadszor Cegléden, először majáliskor

Idén, a korábban megszokotthoz képest már május elsején megrendezi az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság a minden évben nagy érdeklődéssel várt hagyományos kupanapját, melyre 2022 és 2023 után harmadik alkalommal Cegléden, a Zsengellér Gyula Sportcentrumban kerül sor. A hölgyeknél 14:00 órától a tavaly alakult Alsónémedi a címvédő Valkóval, az uraknál pedig 16:30-tól a II. osztályú Diósd az ugyancsak címvédő Gödöllővel mérkőzik a serlegért.

Általános
McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

2024-04-30 12:03:34

McDonald’s Fair Play Cup Regionális döntő: mindkét Pest vármegyei együttes bejutott az országos döntőbe

Április 24-én, a gödöllői Szűcs Lajos Sportcentrum adott otthont a McDonald’s Fair Play Cup regionális döntőjének, ahova – a korábbi évekhez hasonlóan – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye legjobbjai érkeztek.

Általános
„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024-04-29 14:51:59

„Gyermekszektor-jegyek” igényelhetők a Paksi FC – Ferencvárosi TC férfi MOL Magyar Kupa-döntőre

2024. május 15-én, szerdán kerül megrendezésre a férfi MOL Magyar Kupa-döntő, amelyre az MLSZ lehetőséget biztosít az egyesületekben és a grassroots-programokban résztvevő, iskolákban (Bozsik Intézményi Program, McDonald’s Fair Play Cup) focizó gyermekek (U19-es korosztályig) és nevelőik számára, hogy a „Gyermekszektor-program” keretében térítésmentesen nézhessék meg a mérkőzést, együtt szurkolhassanak.

Általános
Egy pontot levontak a Veresegyháztól

2024-04-26 16:17:37

Egy pontot levontak a Veresegyháztól

Az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság Versenybizottság április 24-én kelt határozatában a területi I. osztályú Pest vármegyei férfi felnőtt bajnokságban szereplő Veresegyház VSK csapatának éves összeredményéből az LVSZ 45. § (5) bekezdés c) pont 2) alpontja alapján egy pontot levont, ugyanis az április 20-án, a 24. fordulóban a CSO-KI ellen lejátszott és 2–1-re elveszített mérkőzésen a veresegyházi csapatban az LVSZ 15. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt jogosulatlan játék valósult meg, mert a becserélt játékosok összlétszáma (hét fő) meghaladta a versenykiírás szerint maximálisan engedélyezett öt főt.

Értesítők, információk

2024-05-03 00:00:00

Frissült a fegyelmi határozatok tára (2024.05.03.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fegyelmi határozatok tára.

2024-05-02 00:00:00

Frissült a versenyügyi határozatok tára (2024.05.02.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb versenyügyi határozatok tára.

2024-04-04 00:00:00

Frissült a fellebbviteli határozatok tára (2024.04.04.)

Felkerült honlapunkra a legfrissebb fellebbviteli határozatok.

Szponzorok